Betöltés

Mi alapján dönt a bank, hogy ad-e Neked hitelt?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-26

A mai napig azt tapasztaljuk, hogy a legtöbbször még mindig nem egyértelmű az „átlagember” számára: mi alapján dönt a bank arról, hogy ad-e hitelt, és milyen összegben. Praktikus információk, több tízmilliárdnyi hitel tapasztalatával a hátunk mögött.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Minden munkanap több mint 100 millió Ft értékű hitelfelvétel megvalósulását támogatja a Bankmonitor. Kiterjedt gyakorlati tapasztalatunkat érdemesnek tartottuk megosztani, hogy mindenki jobban értse, hogyan gondolkozik egy bank a hiteligénylések elbírálásakor.

Tömören a lényeg:

1., Jövedelem: ma magánszemélyként csak akkor lehet banktól hitelt felvenni, ha igazolt jövedelemmel rendelkezünk. Ez a jövedelem akár készpénzben is érkezhet (bár nem ez lesz a legegyszerűbb eset), de igazolni kell tudni hivatalosan is a jövedelem meglétét (NAV igazolás).

Fontos lesz a jövedelemmel kapcsolatban:

 • nem állhatunk próbaidő alatt
 • ne legyen határozott idejű a munkaszerződés (vagy többszörös korábbi hosszabbítás megvalósulását be tudjuk mutatni)
 • a munkáltató valós és reális hátterű legyen (Apuci 2 millió Ft-os éves árbevétellel rendelkező Bt-jéből kimutatott 300 ezer Ft-os havi jövedelem nem lesz egy megfelelő alap a hitelképességhez)
 • kezelhető a külföldön megszerzett jövedelem is (néhány speciális szabály figyelembevételével)

2., KHR/BAR: ha kifizetetlen hiteltartozás miatt szerepelünk a negatív adóslistán, akkor nem leszünk hitelképesek. Miután a korábbi (kifizetetlen) tartozásunkat rendeztük, egy évnek el kell telnie, hogy a „passzív” státuszból is lekerüljünk, és újra hitelképesek legyünk.

3., Életkor: lehet, hogy meglepő, de általában nem 18 év az alsó korhatár ahhoz, hogy hitelt tudjunk felvenni (természetesen kezessel, adóstárssal ez a helyzet is kezelhető). A felső korhatár bankonként eltér, jellemzően 70-75 év között mozog (a hitel futamidejének lejártakori életkor a meghatározó!)

4., Családi állapot: egyedülállók is vígan kaphatnak hitelt, azonban egy lakáshitel esetén jobb elbírálás alá eshet egy két keresőt felmutatni képes család

5., Meglévő hitelek: amennyiben úgy vennénk fel hitelt, hogy van élő (törlesztés alatt álló) hitelszerződésünk, akkor a bank természetesen számolni fog a meglévő hitelhez kapcsolódó havi kiadási kötelezettséggel (azaz kevesebb hitelt nyújt, mintha nem lenne hitelünk). E helyzet is többféle módon kezelhető a gyakorlatban: (1) ha jobb kondíciókkal kapunk hitelt az új banktól, akkor az új hitel felvételével együtt a régi hitelt kiváltjuk az új banknál (2) ha szükséges, hitelfajtát is váltunk: folyószámlahitelből személyi kölcsönre váltunk például a kedvezőbb kondíciók miatt

6., Amiről sokan nem tudnak: ha a bankszámlánkhoz kapcsolódik egy folyószámla-hitelkeret, akkor az csökkenti az általunk felvehető hitel összegét. Sokszor a meglévő hitelkeret bezárása lesz az optimális megoldás. Hasonló lehet a helyzet a hitelkártya esetén is.

7., Ingatlan: ha jelzáloghitelt veszünk fel (azaz az ingatlanunk biztosítékként szolgál a bank számára), akkor az ingatlan:

 • elhelyezkedése
 • műszaki állapota
 • értékesíthetősége
 • becsült értéke

Kritikus szerepet játszik.

Természetesen a bankok csak olyan ingatlant fogadnak el fedezetként, mely nem szerepel másik banknál már fedezetként. A gyakorlatban szintén többször gondot jelent, hogy a hiteligénylők nem tudják: az adott ingatlan felújításának megkezdése ELŐTT szükséges a hitelt igényelni. Azaz, ha „szétverjük” az ingatlant, például kikapjuk belőle a fűtési rendszert, már nem lesz elfogadható fedezet a bank számára. Mindezt meg tudjuk tenni, a hiteligénylés UTÁN.

8., Mit mutat a bankszámla kivonat rólad? Minden bank meg fogja vizsgálni a 3, vagy 6 havi bankszámla kivonatodat. Minden egyes költést és bevételt látni fog. A hitelminősítést érdemben befolyásolhatja a „káros mértékű” szerencsejáték költés, a barátunknak minden hónapban fizetett törlesztés a haveri kölcsön után stb.

9., Adóstárs: amennyiben nem teljes mértékű a hitelképességed, vagy a hitelügylet természete ezt így kívánja (pl. házaspár közösen vesz egy lakást), akkor a bank előírhatja adóstárs bevonását. Az adóstárs hitelminősítését pedig pontosan a korábban felsoroltak fogják azonos módos befolyásolni.

+1., A profi segítség mindig jól jön:

A Bankmonitor.hu nemcsak azt tudja számodra megmondani, hogy mi a bankok által kínált legkedvezőbb kamatozású lakáshitel vagy személyi kölcsön. Mi személyre szabott – ingyenes – szakértői támogatásunkon keresztül azonnal láthatóvá tesszük, hogy az általad kiszemelt hitelt az adott banktól megkaphatod-e. A-tól Z-ig támogatást nyújtunk Neked a hitelfolyósítás pillanatáig (és azt követően is).

Nézd meg a kalkulátoraink listáját, hogy megtudd, melyikkel juthatsz előbbre a pénzügyeidet illetően!


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan kaphat gyorsan hitelt egy egyéni vállalkozó?

2019. 03. 25.

Vállalkozóként, főleg kezdő vállalkozóként sokan nem tudják, milyen feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy hitelhez juthassanak, de ha hitelképesek is, egyáltalán mekkora összegre számíthatnak? Megmutatjuk, hogy mi szükséges 10 millió forint...

Kinek, mennyi lakáshitelt adnak a bankok?

A lakáshitel kapcsán a legalapvetőbb kérdés előzetesen természetesen az, hogy egyáltalán mennyi hitelt kaphatunk? Az alábbiakban végigvesszük, hogy kit tekintenek a bankok hitelképesnek, illetve milyen szempontok befolyásolják a felvehető hitelösszeg...

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.