Betöltés

Mi alapján dönt a bank, hogy ad-e Neked hitelt?

szerző: Singer Zoltán
2018-09-26

A mai napig azt tapasztaljuk, hogy a legtöbbször még mindig nem egyértelmű az „átlagember” számára: mi alapján dönt a bank arról, hogy ad-e hitelt, és milyen összegben. Praktikus információk, több tízmilliárdnyi hitel tapasztalatával a hátunk mögött.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Minden munkanap több mint 100 millió Ft értékű hitelfelvétel megvalósulását támogatja a Bankmonitor. Kiterjedt gyakorlati tapasztalatunkat érdemesnek tartottuk megosztani, hogy mindenki jobban értse, hogyan gondolkozik egy bank a hiteligénylések elbírálásakor.

Tömören a lényeg:

1., Jövedelem: ma magánszemélyként csak akkor lehet banktól hitelt felvenni, ha igazolt jövedelemmel rendelkezünk. Ez a jövedelem akár készpénzben is érkezhet (bár nem ez lesz a legegyszerűbb eset), de igazolni kell tudni hivatalosan is a jövedelem meglétét (NAV igazolás).

Fontos lesz a jövedelemmel kapcsolatban:

 • nem állhatunk próbaidő alatt
 • ne legyen határozott idejű a munkaszerződés (vagy többszörös korábbi hosszabbítás megvalósulását be tudjuk mutatni)
 • a munkáltató valós és reális hátterű legyen (Apuci 2 millió Ft-os éves árbevétellel rendelkező Bt-jéből kimutatott 300 ezer Ft-os havi jövedelem nem lesz egy megfelelő alap a hitelképességhez)
 • kezelhető a külföldön megszerzett jövedelem is (néhány speciális szabály figyelembevételével)

2., KHR/BAR: ha kifizetetlen hiteltartozás miatt szerepelünk a negatív adóslistán, akkor nem leszünk hitelképesek. Miután a korábbi (kifizetetlen) tartozásunkat rendeztük, egy évnek el kell telnie, hogy a „passzív” státuszból is lekerüljünk, és újra hitelképesek legyünk.

3., Életkor: lehet, hogy meglepő, de általában nem 18 év az alsó korhatár ahhoz, hogy hitelt tudjunk felvenni (természetesen kezessel, adóstárssal ez a helyzet is kezelhető). A felső korhatár bankonként eltér, jellemzően 70-75 év között mozog (a hitel futamidejének lejártakori életkor a meghatározó!)

4., Családi állapot: egyedülállók is vígan kaphatnak hitelt, azonban egy lakáshitel esetén jobb elbírálás alá eshet egy két keresőt felmutatni képes család

5., Meglévő hitelek: amennyiben úgy vennénk fel hitelt, hogy van élő (törlesztés alatt álló) hitelszerződésünk, akkor a bank természetesen számolni fog a meglévő hitelhez kapcsolódó havi kiadási kötelezettséggel (azaz kevesebb hitelt nyújt, mintha nem lenne hitelünk). E helyzet is többféle módon kezelhető a gyakorlatban: (1) ha jobb kondíciókkal kapunk hitelt az új banktól, akkor az új hitel felvételével együtt a régi hitelt kiváltjuk az új banknál (2) ha szükséges, hitelfajtát is váltunk: folyószámlahitelből személyi kölcsönre váltunk például a kedvezőbb kondíciók miatt

6., Amiről sokan nem tudnak: ha a bankszámlánkhoz kapcsolódik egy folyószámla-hitelkeret, akkor az csökkenti az általunk felvehető hitel összegét. Sokszor a meglévő hitelkeret bezárása lesz az optimális megoldás. Hasonló lehet a helyzet a hitelkártya esetén is.

7., Ingatlan: ha jelzáloghitelt veszünk fel (azaz az ingatlanunk biztosítékként szolgál a bank számára), akkor az ingatlan:

 • elhelyezkedése
 • műszaki állapota
 • értékesíthetősége
 • becsült értéke

Kritikus szerepet játszik.

Természetesen a bankok csak olyan ingatlant fogadnak el fedezetként, mely nem szerepel másik banknál már fedezetként. A gyakorlatban szintén többször gondot jelent, hogy a hiteligénylők nem tudják: az adott ingatlan felújításának megkezdése ELŐTT szükséges a hitelt igényelni. Azaz, ha „szétverjük” az ingatlant, például kikapjuk belőle a fűtési rendszert, már nem lesz elfogadható fedezet a bank számára. Mindezt meg tudjuk tenni, a hiteligénylés UTÁN.

8., Mit mutat a bankszámla kivonat rólad? Minden bank meg fogja vizsgálni a 3, vagy 6 havi bankszámla kivonatodat. Minden egyes költést és bevételt látni fog. A hitelminősítést érdemben befolyásolhatja a „káros mértékű” szerencsejáték költés, a barátunknak minden hónapban fizetett törlesztés a haveri kölcsön után stb.

9., Adóstárs: amennyiben nem teljes mértékű a hitelképességed, vagy a hitelügylet természete ezt így kívánja (pl. házaspár közösen vesz egy lakást), akkor a bank előírhatja adóstárs bevonását. Az adóstárs hitelminősítését pedig pontosan a korábban felsoroltak fogják azonos módos befolyásolni.

+1., A profi segítség mindig jól jön:

A Bankmonitor.hu nemcsak azt tudja számodra megmondani, hogy mi a bankok által kínált legkedvezőbb kamatozású lakáshitel vagy személyi kölcsön. Mi személyre szabott – ingyenes – szakértői támogatásunkon keresztül azonnal láthatóvá tesszük, hogy az általad kiszemelt hitelt az adott banktól megkaphatod-e. A-tól Z-ig támogatást nyújtunk Neked a hitelfolyósítás pillanatáig (és azt követően is).

Nézd meg a kalkulátoraink listáját, hogy megtudd, melyikkel juthatsz előbbre a pénzügyeidet illetően!


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.