Betöltés

Mi az, ami biztonságos, mint egy lekötött betét, de annál többet hoz?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-11

Lehet, hogy te is úgy érzed, hogy a jelenlegi kamatok mellett nem éri meg lekötni a pénzed. Az átlagos lekötött betéti kamatok jó, ha az 1%-ot elérik. Mi lehet a megoldás? Például állampapír vásárlás. Ráadásul, ha hosszú távon is tudsz tervezni, akkor legalább 3,25% kamatot zsebre is tehetsz!

Változó világ

A lekötött betétek közül a legjobbak még meghaladják a 2%-ot, de az átlagos lekötés kamata sok esetben már 1%-ot sem éri el. A lakossági állampapírok közül azonban a Féléves Kincstárjegy is 2%-ot kínál a tulajdonosainak, míg az egy éves Kamatozó Kincstárjegy 2,5%-ot. Akinek ez sem elég, azoknak az éven túli futamidővel rendelkező Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények nyújtanak jó lehetőséget: ezen papírok kamatai 2,75-től 3,8%-ig tejednek. Ráadásul ezek az értékek még emelkedhetnek is a változó kamatozásnak köszönhetően.

Lakossági állampapírok kamatozása

Változó kamatozás

A Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvények futamideje sorozatonként eltér (3 és 10 év között). A kamat a konstrukció és futamidőtől függően 2,75 és 3,8% között változik. És itt érkeztünk el a legfontosabb részhez. Ezek kamata ugyanis nincs kőbe vésve, hanem évente változik a futamidő alatt az alábbiak szerint:

 • a Prémium Magyar Államkötvény az előző éves átlagos infláció feletti hozamot biztosít. Három éves futamidőre 2,75%, míg öt éves futamidőre 3,25%-os kamatfelár jár.
 • a Bónusz Magyar Államkötvény a rövid állampapírok (úgynevezett diszkontkincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) átlagkamata felett fizet a futamidő függvényében (4, 6, 10 év) rendre 2%, 2,5%, illetve 2,75%-os kamatfelárat.

A kamatozás évente változik és kamatfizetés előtt mindig tudjuk, hogy a következő kamatperiódusban mekkora kamatra számíthatunk. Azt viszont jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mennyi lesz az összes kamatfizetés a futamidő végéig. Ám jelen helyzetben nem is baj!

3,8% neked nem elég? Nézd meg, hogy milyen hozamra számíthatsz, ha befektetsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miért jó a változó kamatozás?

Most 1,20% az MNB alapkamat, ami ráadásul még tovább is csökkenhet. Ehhez képest a 10-15 éves fix kamatozású állampapírok a 3%-os hozamot alig haladják meg. Ki akarná ilyen hosszú futamidőre, ilyen alacsony hozammal nélkülözi a pénzét? Ráadásul a kamatcsökkenés időszaka egyszer véget ér, és lassan de szinte bizonyosan újra felfelé veszik a kamatok az irányt. Márpedig ekkor (anélkül, hogy belemennék a mélyebb pénzügyi összefüggésekbe) a hosszú távú fix kamatozású papírok jelentősen kevesebbet fognak érni. Erre megoldást jelentenek a változó kamatozású papírok, hiszen a piac változásával ezek kamatozása is változik, mégpedig a változás irányának megfelelően.

Tehát, ha elkezdenek emelkedni a kamatok (illetve az infláció), akkor a Bónusz illetve a Prémium Magyar Állampapírok késéssel ugyan, de követik azokat. Azaz nem egy változó kamatozású állampapírral kisebb kamatkockázatot vállalunk, mint egy fix kamatozású papírral!

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az állampapír visszavág, a bankbetét új korszakra vár

2018. 10. 12.

Az utóbbi években mélyrepülésben vannak a kamatok. Ez még inkább igaz a lekötött betétekre, melynek köszönhetően a bankbetétek állományán belüli részarányuk drasztikusan lecsökkent. Köszönhető ez annak, hogy a pénzintézetek a...

babakotveny

Okos segítség az unokáknak (x)

2018. 09. 22.

Két unokám van. Míg kisebbek voltak játékokat, édességet vettem nekik, de most hogy már nagyok, szeretném valami életre szólóval megajándékozni őket. Hihetetlen büszke vagyok a nagyunokámra, Fannira, hogy sikerült a...

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.