Betöltés

Mi az, ami biztonságos, mint egy lekötött betét, de annál többet hoz?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-04-11

Lehet, hogy te is úgy érzed, hogy a jelenlegi kamatok mellett nem éri meg lekötni a pénzed. Az átlagos lekötött betéti kamatok jó, ha az 1%-ot elérik. Mi lehet a megoldás? Például állampapír vásárlás. Ráadásul, ha hosszú távon is tudsz tervezni, akkor legalább 3,25% kamatot zsebre is tehetsz!

Változó világ

A lekötött betétek közül a legjobbak még meghaladják a 2%-ot, de az átlagos lekötés kamata sok esetben már 1%-ot sem éri el. A lakossági állampapírok közül azonban a Féléves Kincstárjegy is 2%-ot kínál a tulajdonosainak, míg az egy éves Kamatozó Kincstárjegy 2,5%-ot. Akinek ez sem elég, azoknak az éven túli futamidővel rendelkező Prémium és Bónusz Magyar Államkötvények nyújtanak jó lehetőséget: ezen papírok kamatai 2,75-től 3,8%-ig tejednek. Ráadásul ezek az értékek még emelkedhetnek is a változó kamatozásnak köszönhetően.

Lakossági állampapírok kamatozása

Változó kamatozás

A Prémium illetve Bónusz Magyar Államkötvények futamideje sorozatonként eltér (3 és 10 év között). A kamat a konstrukció és futamidőtől függően 2,75 és 3,8% között változik. És itt érkeztünk el a legfontosabb részhez. Ezek kamata ugyanis nincs kőbe vésve, hanem évente változik a futamidő alatt az alábbiak szerint:

 • a Prémium Magyar Államkötvény az előző éves átlagos infláció feletti hozamot biztosít. Három éves futamidőre 2,75%, míg öt éves futamidőre 3,25%-os kamatfelár jár.
 • a Bónusz Magyar Államkötvény a rövid állampapírok (úgynevezett diszkontkincstárjegyek, vagy röviden DKJ-k) átlagkamata felett fizet a futamidő függvényében (4, 6, 10 év) rendre 2%, 2,5%, illetve 2,75%-os kamatfelárat.

A kamatozás évente változik és kamatfizetés előtt mindig tudjuk, hogy a következő kamatperiódusban mekkora kamatra számíthatunk. Azt viszont jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy mennyi lesz az összes kamatfizetés a futamidő végéig. Ám jelen helyzetben nem is baj!

3,8% neked nem elég? Nézd meg, hogy milyen hozamra számíthatsz, ha befektetsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Miért jó a változó kamatozás?

Most 1,20% az MNB alapkamat, ami ráadásul még tovább is csökkenhet. Ehhez képest a 10-15 éves fix kamatozású állampapírok a 3%-os hozamot alig haladják meg. Ki akarná ilyen hosszú futamidőre, ilyen alacsony hozammal nélkülözi a pénzét? Ráadásul a kamatcsökkenés időszaka egyszer véget ér, és lassan de szinte bizonyosan újra felfelé veszik a kamatok az irányt. Márpedig ekkor (anélkül, hogy belemennék a mélyebb pénzügyi összefüggésekbe) a hosszú távú fix kamatozású papírok jelentősen kevesebbet fognak érni. Erre megoldást jelentenek a változó kamatozású papírok, hiszen a piac változásával ezek kamatozása is változik, mégpedig a változás irányának megfelelően.

Tehát, ha elkezdenek emelkedni a kamatok (illetve az infláció), akkor a Bónusz illetve a Prémium Magyar Állampapírok késéssel ugyan, de követik azokat. Azaz nem egy változó kamatozású állampapírral kisebb kamatkockázatot vállalunk, mint egy fix kamatozású papírral!

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mi várható a lakossági állampapíroknál?

2018. 08. 13.

Megtakarításaink elhelyezésekor fontos szempont, hogy milyen hozamokat várunk a következő években. Nem mindegy ugyanis, hogy ha beletesszük pénzünket egy állampapírba, az magasabb kamatot fizet-e nekünk, mint az ugyanakkor vagy később...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Állampapírok: megint jobban járunk

2018. 08. 01.

Megállás nélkül keressük a jó befektetési lehetőségeket. A megoldások megtalálásában egyre segítőkészebb partnerünk lett az Államadósság Kezelő Központ. Nemrég váratlanul megemelték a rövid lakossági állampapírok kamatait. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.