Betöltés

Mi az ára annak, ha 25-30 évre adósodunk el?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-09-29

Az újra élénkülő lakáshitelezés mellett kritikusan fontos az adósok számára, hogy jól tudják megválasztani az eladósodás időtávját is. Sokak számára rendkívül vonzó, hogy 25-30 évre vegyenek fel hitelt, mert ezen esetekben a havi törlesztőrészlet sokkal alacsonyabb, mint egy 10 éves lakáshitel esetében. Akik a havi törlesztőre koncentrálnak, a legritkább esetben gondolják át, mennyivel nő meg a teljes visszafizetés összege a futamidő elnyújtásával, nem számolnak továbbá az esetleges jövőbeni kamatemelkedés fokozottabb negatív hatásával. A legfrissebb elemzés részletesen bemutatja a hitelfelvevő döntési lehetőségeit és a döntés következményeit. A kérdésfelvetés különösen aktuális, hiszen a napokban jelent meg a 40 éves lakáshitel.

Élénkül a magyar családok hitelfelvételi kedve, azonban komoly fejtörést okozhat számukra, hogy a piacon lévő számtalan ajánlat közül kiválasszák a számukra megfelelőt. Bár a lakosság az új hitelfelvételeknél egyre óvatosabban jár el, széleskörű gyakorlati tapasztalat, hogy a hitelek közötti választást a havi törlesztőrészlet nagysága befolyásolja. Így sokan a hiteldöntésnél automatikusan eltolódnak a nagyon hosszú lejáratú hitelek irányába és nem veszik figyelembe a futamidő hosszabbítás hatását a teljes visszafizetésre.

Ahogy az alábbi grafikonon látható, egy átlagos összegű 7 millió forintos
lakáshitel ma (az átlagjövedelemmel rendelkezők számára) 75 ezer forintos havi törlesztő részlettel érhető el 10 éves hitel futamidő esetén. Ha a futamidőt 15 évre növeljük, akkor a törlesztő részlet 25 százalékkal mérséklődik és 56 ezer forint lesz havonta. 30 éves hitel esetén pedig már csupán havi 38 ezer forintot kell fizetni. Látható, hogy minden további 5 éves futamidő hosszabbítás a havi törlesztőrészletet egyre kisebb és kisebb mértékben csökkenti. 
torl_csokk_20140929A hitel futamidő növelésének az ára a banknak fizetett teljes összeg emelkedésében jelentkezik. Ahogy az alábbi ábrán látható: 10 éves futamidő esetén a 7 millió forint felvett hitelre 9 millió forint lesz a teljes visszafizetés. 15 év esetén a visszafizetés már 10 millió Ft, 30 éves futamidő esetén pedig közel 14 millió forint.  Minden 5 évnyi hosszabbítás 10-12 százalékkal növeli a banknak megfizetendő teljes összeget. Másként megközelítve: miközben 25-ről 30 évre növeljük a futamidőt és ezzel 41.500 forintról 38.200 forintra csökken a havi törlesztő (-3.300 Ft/hó), a teljes visszafizetésünk 1,3 millió forinttal nő, ami a felvett hitel összegére vetítve közel 20 százalékos emelkedést jelent.

ara_20140929

A futamidő növelésének ráadásul nem csupán a teljes visszafizetésre van hatása. Azok, akik a legalacsonyabb törlesztő részletre koncentrálnak, jellemzően a legrövidebb távon fix törlesztő részletű hitelt választják (hiszen a minél hosszabb távon fix a törlesztő, annál drágább a hitel). Ennek egyenes következménye, hogy a kamatszint esetleges emelkedését nagyon gyorsan meg fogják érezni. Ráadásul a kamatemelkedés annál nagyobb mértékben növeli a törlesztőrészletet, minél hosszabb a hitel futamideje. Egy százalékpontnyi kamatemelkedés
10 éves lakáshitelnél 4,6 százalékkal növeli meg a havi törlesztést, 30 éves hitel esetében ennek közel a háromszorosával, 11,5 százalékkal. Tekintettel arra, hogy a magyar kamatok történelmi mélyponton vannak és jövő év végére újra érzékelhető infláció lehet a gazdaságban (az MNB várakozásai szerint 2,5 százalék) a potenciális kamatemelkedés hatásával kötelező számolnia a hitelfelvevőnek.

szazalek_20140929

Mivel számoltunk? Kétkeresős család 150 ezer Ft/hó/fő jövedelemmel, 6 millió Ft önerővel egy 13 millió Ft-os ingatlant vásárol 7 millió Ft hitel felvételével. A fent bemutatott törlesztő részletek az országos hálózattal rendelkező bankok legjobb három lakáshitelének átlagát szemléltetik.

Ha segítségre van szükséged a megfelelő lakáshitel kiválasztásához, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Lakáshitelek – Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása?

Mitől függ a törlesztőrészletek alakulása? Miért gondoljuk, hogy az „alapkamat halott” a jelzáloghitelek szempontjából? Milyen összefüggés van az infláció és a jelzáloghitel kamatok között? Miért érdemes egy hosszútávra felvett lakáshitelnél...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.