Betöltés

Mi fog még bosszantani 2015-ben az internetadó mellett?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-29

2015 az újabb adók éve lesz. Nem csak a sokat vitatott és tüntetéseket kiváltó internetadót tartalmazza a benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat. A megtakarítással rendelkezők számára is tartogat negatív meglepetést: a befektetési alap forgalmazóinak (akitől meg tudjuk venni az alapot) 25%-os különadót kell fizetniük az ilyen jellegű bevételeik után. Legyünk realisták: ezt a plusz terhet, a vásárlók, azaz mi fogjuk megfizetni. Mennyivel lesz drágább számodra a befektetési alap, mint megtakarítási forma jövőre?

A Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslatban (ami többek között az internetadót is tartalmazza), megbújik egy passzus a kollektív befektetési formák különadójáról. Ez gyakorlatilag a befektetési alapok 25%-os megadóztatásáról szól.

Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint az adót a befektetési szolgáltató (bank, brókercég) fizeti az adót a nála keletkezett kollektív befektetési formák (értsd befektetési alap) után keletkező bevételei után. Mértéke 25% lesz.

Milyen díjai vannak egy befektetési alapnak?

 • vételi jutalék – alap vételekor egyszer kell megfizetnünk, nagy része a forgalmazót illeti
 • alapkezelési díj – az alap élete folyamán évente terhelődik, fizetendő díjként nem jelentkezik, de a hozamot csökkenti (a forgalmazó részesedik belőle)
 • sikerdíj – meghatározott hozamcél elérése után évente terhelődik, fizetendő díjként nem jelentkezik, de a hozamot csökkenti (a forgalmazó jellemzően nem részesedik belőle)
 • eladási jutalék – alap eladásakor egyszer kell megfizetnünk, nagy része a forgalmazót illeti

Azt gondolhatnánk, hogy akkor egyszerűen 25%-kal emelkednek a díjak. De a kérdés összetettebb. Ugyanis a vételi (esetenként eladási) költségen kívül a forgalmazó még az alapkezelőtől is kap az alapkezelői díjból. A forgalmazóknak fizetett összeg értelemszerűen a termék értékesítésének költségeit és – kisebb mértékben – a szolgáltató profitját hivatott fedezni. Könnyebb érthetőségek miatt összefoglaltuk, hogy milyen díjakat terhel az új adót. 

Nézzünk egy egyszerű példát is, hogy potenciálisan mennyivel emelkedne a díjunk, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában fogadná el a költségvetés!

Táblázatból kitűnik, hogy ha az új adó miatt megjelenő összes többlet terhet átterhelik, akkor 17%-kal növekednének a díjterhelések. Mivel az alapkezelési díjat nem kell megfizetnünk (de csökkenti a hozamom), így ennek a hatása a befektetésem hozamára -0,3%pont lehet. Azt érdemes megemlíteni, hogy mivel az alapkezelési díjra nincs közvetlen ráhatása a forgalmazónak, így elképzelhető, hogy az ezen a soron keletkező adóterhét más formában terheli a vásárlókra. Ilyen lehet az adásvétel díjának emelése, de a számlavezetési díj emelés is elképzelhető. Természetesen nem tartjuk kizártnak azt sem, hogy nem az adó teljes mértéke kerül áthárításra, ugyanakkor ennek esélyét mérsékli, hogy a szektor profitabilitása (forgalmazói oldalon) „nincs a csúcson”.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »


A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ne nullázd le a profitot, ha hitelt szeretnél

2017. 11. 08.

Év végi célegyenes felé tartanak a vállalkozások, mindenki a számokkal van elfoglalva. Általános cél: minél kevesebb adófizetés. Biztos, hogy ez a legfőbb célunk? Nem inkább a minél jövedelmezőbb vállalkozás, azaz...

hitelcsapda

Újabb milliárdos pénzügyi csalásról hullt le a lepel

2017. 04. 24.

A gazdasági életben visszaélésekről gyakran hallani, és sajnos túlságosan hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez az egyes fejlődő országok sajátosságának mondható. Pedig néha még a legfejlettebb országokban is előfordul egy-egy...

Blogajánló

 • alapblog

  Állami zöldség

  Erdogan parancsára majd az önkormányzatok fognak zöldséget árulni meg olcsó állami hitelből üvegházakban termeszteni, hogy letörjék az árakat, amelyek persze a rezsim elbaltázott gazdaságpolitikája miatt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.