Mi fog még bosszantani 2015-ben az internetadó mellett?

 • 2014.10.29.
 • szerző: bankmonitor

2015 az újabb adók éve lesz. Nem csak a sokat vitatott és tüntetéseket kiváltó internetadót tartalmazza a benyújtott jövő évi adótörvény-javaslat. A megtakarítással rendelkezők számára is tartogat negatív meglepetést: a befektetési alap forgalmazóinak (akitől meg tudjuk venni az alapot) 25%-os különadót kell fizetniük az ilyen jellegű bevételeik után. Legyünk realisták: ezt a plusz terhet, a vásárlók, azaz mi fogjuk megfizetni. Mennyivel lesz drágább számodra a befektetési alap, mint megtakarítási forma jövőre?

A Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslatban (ami többek között az internetadót is tartalmazza), megbújik egy passzus a kollektív befektetési formák különadójáról. Ez gyakorlatilag a befektetési alapok 25%-os megadóztatásáról szól.

Az eddig nyilvánosságra került adatok szerint az adót a befektetési szolgáltató (bank, brókercég) fizeti az adót a nála keletkezett kollektív befektetési formák (értsd befektetési alap) után keletkező bevételei után. Mértéke 25% lesz.

Milyen díjai vannak egy befektetési alapnak?

 • vételi jutalék – alap vételekor egyszer kell megfizetnünk, nagy része a forgalmazót illeti
 • alapkezelési díj – az alap élete folyamán évente terhelődik, fizetendő díjként nem jelentkezik, de a hozamot csökkenti (a forgalmazó részesedik belőle)
 • sikerdíj – meghatározott hozamcél elérése után évente terhelődik, fizetendő díjként nem jelentkezik, de a hozamot csökkenti (a forgalmazó jellemzően nem részesedik belőle)
 • eladási jutalék – alap eladásakor egyszer kell megfizetnünk, nagy része a forgalmazót illeti

Azt gondolhatnánk, hogy akkor egyszerűen 25%-kal emelkednek a díjak. De a kérdés összetettebb. Ugyanis a vételi (esetenként eladási) költségen kívül a forgalmazó még az alapkezelőtől is kap az alapkezelői díjból. A forgalmazóknak fizetett összeg értelemszerűen a termék értékesítésének költségeit és – kisebb mértékben – a szolgáltató profitját hivatott fedezni. Könnyebb érthetőségek miatt összefoglaltuk, hogy milyen díjakat terhel az új adót. 

Nézzünk egy egyszerű példát is, hogy potenciálisan mennyivel emelkedne a díjunk, ha a törvényjavaslatot a jelenlegi formájában fogadná el a költségvetés!

Táblázatból kitűnik, hogy ha az új adó miatt megjelenő összes többlet terhet átterhelik, akkor 17%-kal növekednének a díjterhelések. Mivel az alapkezelési díjat nem kell megfizetnünk (de csökkenti a hozamom), így ennek a hatása a befektetésem hozamára -0,3%pont lehet. Azt érdemes megemlíteni, hogy mivel az alapkezelési díjra nincs közvetlen ráhatása a forgalmazónak, így elképzelhető, hogy az ezen a soron keletkező adóterhét más formában terheli a vásárlókra. Ilyen lehet az adásvétel díjának emelése, de a számlavezetési díj emelés is elképzelhető. Természetesen nem tartjuk kizártnak azt sem, hogy nem az adó teljes mértéke kerül áthárításra, ugyanakkor ennek esélyét mérsékli, hogy a szektor profitabilitása (forgalmazói oldalon) „nincs a csúcson”.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

TOVÁBB A KALKULÁTORHOZ

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2017.12.29.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 2,40% 6,25% 5,88% 8,60% 1
  OTP Supra Alap 9,86% 3,99% 5,63% 16,71% 2
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -7,38% 3,77% 5,33% 13,96% 3
  OTP G10 Euró Alap -10,00% -8,90% -2,20% 5,34% 4
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.05.15.
  4. 2008.01.09.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 3,86% 5,87% 5,36% 5,83% 5
  OTP Föld Kincsei Alap 5,90% 21,77% 9,84% 7,20% 6
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 2,09% 1,79% 5,21% 4,40% 7
  OTP Trend Alap 15,14% 10,57% 17,13% 13,90% 8
  Forrás: BAMOSZ – Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.