Betöltés

Mi köze van a gazdaságnak a mindenszentekhez?

szerző: Bankmonitor.hu
2017-11-01

A gyorsan rohanó világban nem feltétlenül tulajdonítunk nagy jelentőséget a mindenszentek napjának, pedig ha jobban utána járunk, akkor beláthatjuk, hogy több ezer éves hagyományról van szó. Az eredete még a kelta időkben kereshető, de elterjedése a kereszténységhez kötődik. Érdekes gazdasági vonatkozása is van a napnak, ugyanis ekkor vették fel a földesurak a szolgákat a téli munkákra.

Ahhoz, hogy megfejtsük a halloween, a mindenszentek és a halottak napjának hátterét, vissza kell mennünk közel 2000 évet a történelemben. Az ősi kelta kultúrában volt egy ünnep, amit október végén ünnepeltek meg. A Samhain névre hallgató ünnep jelentősége abban volt, hogy már elmúltak a nyári hónapok és az aratás, az emberek pedig elkezdtek felkészülni a hideg-fagyos hónapokra.

A kelták úgy hitték, hogy október utolsó napjának estéjén (halloween), ami egyben az újév előtti estét is jelentette náluk, a határvonal az élők és holtak világa között elmosódik. Hagyományos ezen az ünnepen az emberek jelmezbe öltöztek, állatbőröket és állatfejet öltöttek magukra és ősi történeteket meséltek egymásnak.

A Római Birodalom Krisztus után 43-ban meghódította a kelta területeket és az uralkodásuk alatti években a rómaiak a saját ünnepeiket összepárosították a kelta hagyományokkal. Az egyik ilyen a Parentalia volt, amit éppen a holtak tiszteletére tartottak. De ott volt a Pomona is, aki a gyümölcsfák és a kertek istennője volt. Pomona szimbóluma az alma, ami a jelenlegi halloween egyik jellegzetes gyümölcse és több játék is fűződik hozzá.

Egészen a 8. századig várni kellett a következő lényeges eseményre, amikor is III. Gergely pápa november elsejét tette meg mindenszentek napjának. Ezen a keresztény ünnepen tisztelegtek a szentek és mártírok előtt. Olyan sokan voltak, akiket nem lehetett a naptárban nevén nevezni, ezért volt szükség egy olyan napra, amikor dicsőítik a megszentelt lelkeket.

Az ezt követő napot (november 2-át) halottak napjának nevezték el, amikor is halottaikra emlékezünk. A keresztényeknél azért is imádkoztak ezen a napon a halottakért, hogy a menny és a pokol között, a purgatóriumban lévő lelkek megbocsátást nyerjenek.

Magyarországon egyébként a vallási hagyományokon kívül gazdasági kapcsolat is van a mindenszentek napjával. Ez volt az a nap, amikor sok helyen a szolgálókat, szobalányokat és pásztorokat felfogadták. De például ezen a napon vették fel a földesurak sok helyen a szolgákat a téli munkák elvégzésére.

Fontos tudni, hogy a mindenszentek napján tilos volt bármilyen munka végzése is. Ezzel is az emberek tiszteletüket fejezték ki a halottaknak, ugyanis úgy tartották, ha ezen a napon bármilyen földmunkát végeznek, akkor az tiszteletlenség és a hallottak megsértése bizonyos szempontból. Más munkákat sem végeztek ilyenkor, sem mosást, sem varrást, sem egyéb házimunkát.

A keresztények azóta is rendszeresen megülik ezeket az ünnepnapokat, egyedül talán mindenszentek előestéje az, aminek csak bizonyos országokban van nagy hagyománya. A halloween alapvetően az angolszász országokban lett nagyon népszerű, de ma már sokkal inkább szól az üzletről, semmint egy több ezer éves vallási hagyományról.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ez a jövő vár a magyarokra

2018. 10. 06.

A 2008-ban megtapasztalt nagy egyensúlytalanságok megszűntek Magyarországon és egy hirtelen összeomlás réme elég elképzelhetetlennek látszik. Azonban a gazdasági növekedés mértékének fennmaradását sokan egyre kevésbé tudják elképzelni. Köztük van a Citadella...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

A török igazság

2018. 08. 25.

Az egyensúlytalanságok nem maradtak következmények nélkül a török gazdaságban. Megmutatkoznak a gazdaság túlfűtésének és a fékek lebontásának következményei. A törökök importja átlagosan évente a GDP 5 százalékával volt több az...

Mi köze van a gazdaságnak a mindenszentekhez?

2017. 11. 01.

A gyorsan rohanó világban nem feltétlenül tulajdonítunk nagy jelentőséget a mindenszentek napjának, pedig ha jobban utána járunk, akkor beláthatjuk, hogy több ezer éves hagyományról van szó. Az eredete még a...

Blogajánló

  • alapblog

    Egészséges paranoia

    A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.