Mi köze van a gazdaságnak a mindenszentekhez?

szerző: Szabics Zsolt
2017. 11. 01.

A gyorsan rohanó világban nem feltétlenül tulajdonítunk nagy jelentőséget a mindenszentek napjának, pedig ha jobban utána járunk, akkor beláthatjuk, hogy több ezer éves hagyományról van szó. Az eredete még a kelta időkben kereshető, de elterjedése a kereszténységhez kötődik. Érdekes gazdasági vonatkozása is van a napnak, ugyanis ekkor vették fel a földesurak a szolgákat a téli munkákra.

Ahhoz, hogy megfejtsük a halloween, a mindenszentek és a halottak napjának hátterét, vissza kell mennünk közel 2000 évet a történelemben. Az ősi kelta kultúrában volt egy ünnep, amit október végén ünnepeltek meg. A Samhain névre hallgató ünnep jelentősége abban volt, hogy már elmúltak a nyári hónapok és az aratás, az emberek pedig elkezdtek felkészülni a hideg-fagyos hónapokra.

A kelták úgy hitték, hogy október utolsó napjának estéjén (halloween), ami egyben az újév előtti estét is jelentette náluk, a határvonal az élők és holtak világa között elmosódik. Hagyományos ezen az ünnepen az emberek jelmezbe öltöztek, állatbőröket és állatfejet öltöttek magukra és ősi történeteket meséltek egymásnak.

A Római Birodalom Krisztus után 43-ban meghódította a kelta területeket és az uralkodásuk alatti években a rómaiak a saját ünnepeiket összepárosították a kelta hagyományokkal. Az egyik ilyen a Parentalia volt, amit éppen a holtak tiszteletére tartottak. De ott volt a Pomona is, aki a gyümölcsfák és a kertek istennője volt. Pomona szimbóluma az alma, ami a jelenlegi halloween egyik jellegzetes gyümölcse és több játék is fűződik hozzá.

Egészen a 8. századig várni kellett a következő lényeges eseményre, amikor is III. Gergely pápa november elsejét tette meg mindenszentek napjának. Ezen a keresztény ünnepen tisztelegtek a szentek és mártírok előtt. Olyan sokan voltak, akiket nem lehetett a naptárban nevén nevezni, ezért volt szükség egy olyan napra, amikor dicsőítik a megszentelt lelkeket.

Az ezt követő napot (november 2-át) halottak napjának nevezték el, amikor is halottaikra emlékezünk. A keresztényeknél azért is imádkoztak ezen a napon a halottakért, hogy a menny és a pokol között, a purgatóriumban lévő lelkek megbocsátást nyerjenek.

Magyarországon egyébként a vallási hagyományokon kívül gazdasági kapcsolat is van a mindenszentek napjával. Ez volt az a nap, amikor sok helyen a szolgálókat, szobalányokat és pásztorokat felfogadták. De például ezen a napon vették fel a földesurak sok helyen a szolgákat a téli munkák elvégzésére.

Fontos tudni, hogy a mindenszentek napján tilos volt bármilyen munka végzése is. Ezzel is az emberek tiszteletüket fejezték ki a halottaknak, ugyanis úgy tartották, ha ezen a napon bármilyen földmunkát végeznek, akkor az tiszteletlenség és a hallottak megsértése bizonyos szempontból. Más munkákat sem végeztek ilyenkor, sem mosást, sem varrást, sem egyéb házimunkát.

A keresztények azóta is rendszeresen megülik ezeket az ünnepnapokat, egyedül talán mindenszentek előestéje az, aminek csak bizonyos országokban van nagy hagyománya. A halloween alapvetően az angolszász országokban lett nagyon népszerű, de ma már sokkal inkább szól az üzletről, semmint egy több ezer éves vallási hagyományról.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Mi köze van a gazdaságnak a mindenszentekhez?

2017. 11. 01.

A gyorsan rohanó világban nem feltétlenül tulajdonítunk nagy jelentőséget a mindenszentek napjának, pedig ha jobban utána járunk, akkor beláthatjuk, hogy több ezer éves hagyományról van szó. Az eredete még a...

Blogajánló

  • alapblog

    Hétvégi cikkajánló

    Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.