Mi lesz a lakáshitelemmel, ha nőni kezdenek a kamatok?

 • 2014.04.11.
 • szerző: bankmonitor

Sokat hallani arról, hogy Magyarországon a mélyben vannak a kamatok. A jegybanki kamat, a bankbetétek kamata, a hitelek kamata mind-mind régen volt már olyan alacsonyan, mint mostanság. Biztosra vehető, hogy ez nem marad mindig így, a kamatok előbb utóbb minden bizonnyal növekedni fognak. A mostani alacsony kamatszint mellett a hosszú futamidejű hitelt felvevő ilyenkor elgondolkodik: mi fog akkor történni?

Tény, hogy az országot érintő esetleges kedvezőtlen gazdasági eseményekre a jegybank az alapkamat változásával reagálna. Ha valami baj van, emeli az alapkamatot. Ez kihat a Budapesti Bankközi Kamatlábra (BUBOR) is, amely a tapasztalatok szerint szorosan követi a jegybanki alapkamat alakulását.  A bankok az éven belül átárazódó piaci lakáshitelek kamatát a BUBOR-hoz kötik. Tehát, ha nő a jegybanki alapkamat, akkor minden bizonnyal nőni fog lakáshitelek törlesztő részlete is.

20140410_iranyadokamatokA hitelt fizetők szempontjából nagy kérdés, vajon a kamatok emelkedése mennyire drasztikusan emeli a havi törlesztő részletet? Készítettünk erre számításokat.
Kiindulási pontunk egy átlagosnak tekinthető
8 millió forintos 20 évre felvett lakáshitel volt, amelyet egy 20 millió forintos lakás megvásárlására fordítottunk.

Megnéztük, hogy 10 bank milyen feltételekkel adná oda nekünk ezt a hitelt. A legjobb ajánlatok kamatát átlagoltuk. Kiderült, hogy a hitelért jelenleg 6 százalékos kamatot kéne fizetnünk, így a törlesztő részletünk 57.393 forint lenne havonta.

Ezt követően megvizsgáltuk, mi történik, ha elindulnak a kamatok és emiatt növekedni kezd a mi törlesztő részletünk is. Két forgatókönyvet képzeltünk el. Az első esetben
egy, a másodikban pedig
2 százalékpontos kamatnövekedéssel számoltunk. Arra voltunk kíváncsiak, mindez hogyan hat a törlesztő részletek alakulására. 

20140410_kamatemelkedesLátható, hogy az egy százalékpontos kamatemelkedés nem okoz elviselhetetlen tehernövekedést, hiszen csak
4713 forinttal nő képzeletbeli hitelünk
törlesztő részlete. A
két százalékpontos kamatemelkedés már érezhetőbben növeli a törlesztő részletet, hiszen az
57.393 forintról 67 ezer forintra nő. 

Könnyen elképzelhető persze, hogy ennél is nagyobb mértékben nő meg a lakáshitel kamata, ezért nem árt, ha hitelfelvétel előtt előrelátóan védekezünk e hatás ellen. Erre több lehetőségünk is van:

 • minél kevesebb hitelt veszünk fel, annál kisebb lesz a törlesztő részlet
 • minél rövidebb a futamidő, annál kevésbé érezzük meg a kamatemelkedést
 • a családi bevételek 30-40 százalékánál nagyobb törlesztő részletet ne vállaljunk
 • minél hosszabb kamatperiódusú hitelt válasszunk
 • fix kamatozású hitelt kérjünk

Ha lakáshitelt szeretnél, kalkulátorunkkal könnyen összehasonlíthatod a bankok ajánlatait, hogy megtaláld a neked legmegfelelőbb terméket!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.