Mi lesz velünk, ha már ők is a nyugdíjcsökkentéstől tartanak?

 • 2016.07.26.
 • szerző: bankmonitor.hu

Annak ellenére, hogy teljesen más keretből gazdálkodhatnak az amerikaiak, egy friss kutatás szerint a nyugdíjasok komolyan aggódnak, hogy az állami nyugdíj csökken/megszűnik, esetleg idő előtt elfogy a pénzük. Egy átlagos nyugdíjas család 34 millió forintos megtakarítással bír, azonban szakértők szerint ez sem elégséges, legalább a háromszorosára lenne szükség. Csak az összehasonlítás kedvéért, itthon az önkéntes nyugdíjpénztári számlákon átlag 1 millió forint van. De sosem késő elkezdeni a felszülést, ha lehetőségünk van rá!

Kint sincs kolbászból a kerítés

Azt gondolhatnánk, hogy a jelentős életszínvonalbeli különbségek miatt Amerikában sokkal jobb nyugdíjasnak lenni, mint akár Magyarországon, viszont egy közelmúltban készült felmérés ezt megcáfolni látszik. Ugyanazokkal a félelmekkel kell megküzdeniük a kinti embereknek, mint az itthoni nyugdíjasoknak. A TCRS által készített friss felmérés arra jutott, hogy a nyugdíjasok leginkább attól félnek, hogy az állami nyugdíjat csökkentik vagy akár meg is szüntetik, miközben hasonlóan sokan említették meg a tartósan megromló egészségi állapotot.

Nem tekinthető egyedinek a bő 2000 válaszadó közreműködésével készült elemzés, korábban az Allianz is azt hozta ki, hogy tíz friss amerikai nyugdíjas közül több mint hatan aggódnak a megtakarításuk miatt. Egyre többen fogadják el a tényt, miszerint tovább fognak élni, mint a szüleik, miközben nem nagyon akarnak az ő általuk fenntartott életszínvonalból engedni. Ez a két tényező egyenes úton vezet oda, hogy gyorsabban fogyhatnak ki a megtakarításokból, mint azt gondolnák.

nyugdijkep160726A TCRS alapján egy átlagos nyugdíjas háztartás éves jövedelme 32 000 dollár, ami az aktuális árfolyammal számolva havi 760 000 forintos juttatásnak felel meg. A háztartások 53 százaléka 50 000 dolláros éves jövedelem alatt marad, de a nyugdíjasok 13 százaléka 100 000 dollár felett keres, ami hozzánk képest óriási eltérésnek számít. Ennek ellenére az amerikaiak komolyan aggódnak a jövedelembiztonságukért, mert sokan megtapasztalhatták, hogy mi történik, ha az élet munkájával nyugdíjra megtakarított összegekkel történik valami rossz dolog (akár egy válság, akár az azt fenntartó cég csődje miatt).

Magyar szemmel nézve jelentős megtakarításokat halmoztak föl az amerikai nyugdíjasok, a teljes nyugdíjcélú megtakarítások középértéke 119 000 dollár, vagyis kicsivel kevesebb, mint 34 millió forint. Amennyiben ezt a háztartások éves jövedelméhez viszonyítjuk, akkor az jön ki, hogy ebből majdnem négy évig tudnák minden kiadásukat fedezni. Azért is gyűlhetett össze ilyen mértékű összeg, mert Amerikában nagy hagyománya van a vállalati nyugdíjprogramoknak, ahol a bér egy része kötelezően egy nyugdíjprogramba kerül.

Szakértők szerint még ez az összeg is kevés, sokkal nagyobb tartalékot kellene képezni a nyugdíjra, hiszen a nyugdíjazás kezdetén az éves jövedelem tízszeresének megfelelő megtakarítással ajánlatos kezdeni. A Fidelity gyűjtése szerint 25 éves kortól kezdve minden évben a jövedelmünk 15 százalékát kellene eltennünk a nyugdíjra és legalább a megtakarításunk 50 százalékát részvényben tartani a 67 éves nyugdíjazás mellett. Ezáltal lehetne olyan megtakarítást felépíteni, ami az életszínvonal visszaesését megakadályozná.

Itthon a legnagyobb nyugdíjcélú megtakarításokat az önkéntes nyugdíjpénztárak kezelik, az aktuális statisztikák alapján nagyon eltérő összegek halmozódtak fel a számlákon. Szektorszinten az átlagos számlaegyenleg alig haladja meg az 1 millió forintot, miközben vannak olyan pénztárak, ahol a tagok átlagosan akár 4 millió forinthoz közeli megtakarítással rendelkeznek. Ebből is jól látszik, hogy nagy a lemaradás, bár sosem késő elkezdeni a takarékoskodást.

Nyugdíjra szeretnél spórolni? Az alábbi kalkulátorunkat használva megbecsülheted, hogy évtizedek múlva mennyid lesz.

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Melyik évben születtél?


Havi fizetéshez képest mekkora vésztartalékkal rendelkezel?


Van SZJA befizetési kötelezettséged?

Mennyit tudsz félretenni havonta?

Ft

Képes leszel évig megtakarítani?


Elfogadod, hogy évig nem nyúlsz a nyugdíj-megtakarításodhoz?

Mekkora hozamot vársz el éves szinten a nyugdíj-megtakarításodtól minimum?

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján érdemes nyugdíj-megtakarításban gondolkoznod! Beszéld át szakértő kollégánkkal a megvalósítási lehetőségeket: költségek és várható hozamok valós összehasonlítása személyesen Neked!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Várható megtakarítás ebből állami támogatás

Válaszaid alapján a nyugdíj-megtakarításban még bizonytalan vagy! De semmi gond! Szakértő kollégánk személyesen segít Neked, hogy felelősen – az összes fontos ismeret birtokában - tudj dönteni a nyugdíjkérdésben!

Havi -ból
-od lehet.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

10 tény a mai amerikai nyugdíjasokról

 • a pénzügyek terén elsőbbséget élvez, hogy az alapvető kiadásokat képesek legyenek fedezni (figyelmeztető jel, hogy 25%-nál az első helyen a hitelkártya adósság visszafizetése áll)
 • a társadalombiztosítás az első számú jövedelemforrás (89%), ha a nyugdíjról van szó, csak jövedelem-kiegészítést tudnak adni a nyugdíjcélú megtakarítások
 • a nyugdíjasok biztosabbak abban, hogy az életszínvonalat fent tudják tartani, mint hogy kellő nagyságú megtakarítással rendelkeznek ennek elérésére
 • 60 százalékuk korábban ment nyugdíjba, mint azt tervezte
 • a foglalkoztatástól az egészségügyi indokokig széles határok között mozog az, hogy miért mentek korábban nyugdíjba az emberek
 • várhatóan sokáig nyugdíjasok tudnak lenni és a többség szerint jó egészségnek örvendenek majd
 • a legtöbb nyugdíjas boldog és élvezi az életet
 • a nyugdíjasok különbözőképpen töltik az idejüket (családdal és barátokkal többet lenni, saját hobbi, utazás a leggyakrabban előforduló válasz)
 • a nyugdíjasok félelmei változnak a korral és az eltérő életszakasszal (a legtöbben a tartós egészségromlástól és az állami nyugdíj visszaesésétől vagy eltörlésétől tartanak)
 • kevesen írtak közülük pénzügyi tervet a nyugdíjra (54 százalékuknak volt terve, de mindössze 10 százalék írta is ezt le)

2 Hozzászólás

 • roccobaba 2016-07-26 18:25:50 - Válasz

  Tervek itt is vannak. Tervezik, hogy ha több lesz a jövedelmük, majd tudnak öngondoskodni. Mert a jelenlegiből sokaknak nem futja.

 • Bubus53 2016-08-07 10:30:30 - Válasz

  Sehol nincs, amelyik országba vágynának innen, csak nem hiszik el!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.