Mibe fektetnek a milliárdosok?

Mibe fektetnek a milliárdosok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-09-07
 

Mindig is tudni szeretted volna, hogy mibe fektetnek azok, akiknek milliárdjai vannak? Sok minden megtalálható a vagyonukban: a készpénztől a műkincseken keresztül a részvényekig. Sokkal izgalmasabb kérdés, hogy mibe mennyi pénzt tesznek. Gondoltad volna, hogy ez földrészenként eltér?

A világ különböző tájain hasonló dolgokban tartják a pénzüket az igazán gazdagok. Az igazi különbségek az arányokban találhatóak: Ázsiában tartják a legtöbb készpénzt, Európában van a legnagyobb ingatlanvagyonuk, míg Amerikában részvényekben és kötvényekben hisznek a milliárdosok. Hogy a maradék pénz miben található, abban segít eligazodni a következő grafikon!

milliardos_20140905Látható, hogy egy átlagos amerikai milliárdos pénzének több mint fele értékpapírban van. A részvények és kötvények amerikai népszerűségén aligha lehet csodálkozni, hiszen az USA-ban minden háziasszonynak van valamilyen tőzsdei befektetése. A fedezeti alapok és kockázati tőke alapok pedig onnan indultak világhódító útjukra. Ezek a befektetések talán a magyar abszolút hozamú alapokra hasonlítanak leginkább: itt gyakorlatilag bármibe fektethet a vagyonkezelő. Ám az lényeges és kardinális különbség, hogy az abszolút hozamú alapokkal szemben ezeknek a befektetéseknek jellemzően igen magas a kockázata.

A tőzsdén kívüli befektetések pedig arról szólnak, hogy közvetlenül megvásárolnak egy céget. Ilyen befektetések esetén sokkal többet számít a kapcsolati tőke, mint a valós pénzügyi vagyon. Ez az a fajta befektetés, amihez talán egy átlagember nehezebben fér hozzá, de koránt sem példa nélküli: mindenkinek van egy ismerőse, aki „csendes társ” egy-egy vállalkozásban. Azaz ő csak a pénzét adja a vállalkozáshoz.

Lényegi eltérés rajzolódik ki a készpénztartásban is. Ebben az ázsiaiak a legkonzervatívabbak: 50%-kal több készpénzt tartanak, mint az amerikai milliárdosok.

Érdemes elmerengeni azon, hogy mit tennénk, ha egy nagyobb vagyonunk lenne. Azonban, ami ennél is fontosabb, hogy a már eddig összegyűjtött pénzünket „dolgoztassuk”. Kisebb összegeknél pedig a hőn áhított diverzifikációhoz a legokosabb megoldás egy jól kiválasztott befektetési alap!

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés