Mibe fektettek a magyarok 120 milliárd Ft-ot 30 nap alatt? Neked is jó lehet?

Mibe fektettek a magyarok 120 milliárd Ft-ot 30 nap alatt? Neked is jó lehet?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-07-10 Frissítve: 2021-06-18
 

Ma már senki nem lepődik meg talán, hogy a bankbetétek feletti kamatok miatt az állampapírok iránti kereslet szárnyal. A meglepő fordulat abban van, hogy most már a 4 és 6 éves lejáratú Bónusz Államkötvénybe áramlik a kereslet kétharmada, mely számszerűen június hónapban 123 milliárd Ft-ot tett ki. Mi indokolja ezt? Vége a rövid távú gondolkodásnak? Miért éri meg minimum 4 évre befektetni? Vagy mégsem kell 4 évre befektetni, hogy többlet kamatot érjünk el?

Befektetnénk: mi hány százalékot fizet?

A legjobb bankbetétek egy éves lekötés esetén (feltételek előírása nélkül: mint pl. jövedelem érkeztetése) ma 2,5-2,8%-ot fizetnek. Ezzel szemben az egy éves
államkötvény is kifizeti a 2,8%-ot. A valós előny azonban nem abban van, hogy megadja a banki kamatok felső szintjét, hanem abban, hogy ez az elmúlt években tartósan így volt. Azaz nem szükséges folyamatosan figyelgetnie a befektetőnek a banki kamatokat és utalgatni, hanem folyamatosan le tudja kötni a piaci kamatok felső szintjén a pénzét. Nem utolsó sorban előnyt jelent, hogy bármikor eladható és nem feltétlenül okoz teljes kamatveszteséget az idő előtti eladás.

A nagy meglepetés: mitől ez a rajongás a 4 éves befektetésekért?

Idén tavasszal jelent meg a
Bónusz Magyar Államkötvény (BMAK), mely ma már viszi a pálmát. Csak az elmúlt hónapban 123 milliárd Ft befektetést vonzott, ami a teljes lakossági állampapír kétharmada.

Nézzük, mi indokolhatja ezt a hallatlan népszerűséget (mely magasan meghaladja a korábbi Prémium Államkötvény népszerűségét):

  1. a rövid távon elérhető kamatokat már nem képes feldolgozni az átlagos megtakarító
  2. a BMAK kamatozása a 12 hónapos állampapírok aktuális kamatához kötött. Ezen felül fizet a kötvény 1,75%, vagy 2,5% kamatfelárat (4, vagy 6 évre)
  3. hiába beszélünk 4, illetve 6 éves befektetésről, már egy éves befektetési időtávnál (azaz, ha egy év után eladjuk) többet hoz a kötvény, mint a bankbetét

Nézzük meg ezt közelebbről: hosszú távú befektetés egy évre? 

A 4 és 6 éves lejáratú
államkötvényeket napi árfolyamon el lehet adni. Ez azt jelenti, hogy ha nem kívánom lejáratig megtartani, akkor eladhatom a Kincstárnak. A Kincstár 2%-ot le fog vonni a lejárat előtti visszaváltás miatt. Ha a 4,89%-ból levonunk 2%-ot, akkor az effektív megkeresett kamat 2,89% lesz, ami minimálisan jobb, mint a legjobb bankbetétek. Az
állampapír befektetést azonban nem terheli 6%-os EHO fizetési kötelezettség (melyet a kifizetett kamatra vetítve a bankbetétek esetében meg kell fizetni).

Ha pedig egy évnél tovább tartjuk meg, akkor a bankbetéten és
államkötvényen megkereshető kamat különbözete fokozatosan nő. Tömören: minden nappal többlet kamatot realizálhatunk a bankbetét felett.

Hirdetés
Hirdetés