Miben segít az adósmentés új formája? Gyakorlati kérdések és válaszok

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 11. 11.

A napokban aktuálissá vált árfolyamgát módosításának kapcsán rengeteg kérdést kapunk és sok féle élethelyzettel találkozunk. Ma igyekszünk tisztázni ezeket a kérdéseket, de elsőként óva intünk mindenkit attól, hogy a jelzáloghitelének havi törlesztésére egyéb hitelt vegyen fel!

A legrosszabb megoldás, ha nem tudod fizetni a lakáshiteled: felvenni egy nem ingatlanfedezetű kölcsönt
  A fizetéskönnyítő programokban mindkét fél, a bank is és az adós is érdekelt. A bank számára is jobb megoldás, ha kompromisszum árán ugyan, de az adós folyamatosan törleszt. Az viszont nem megoldás, ha ezt másik hitelből oldjuk meg! Mert hogy van ilyen eset is, amikor már kimerítettük a hitelkártyát, felvettünk személyi kölcsönt, vagy egyéb kisösszegű gyorskölcsönt, hogy a jelzáloghitel törlesztőt fizessük. Ez csak tovább súlyosbítja a helyzetünket, mert olyan adósságcsapdába kerülünk, amiből nem fogunk tudni kimászni egyhamar.   Az más kérdés, ha azért veszünk fel másik lakáshitelt, hogy kiváltsuk a meglévőt. Ha kedvezőbb feltételekkel fizethetjük, akkor megérheti váltani.  

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
  A fentiekből is adódik, hogy továbbra is kell egy olyan megoldást találni a bankkal együttműködve, amely a havonta fizetendő terheket csökkenti. A módosított árfolyamgát sok családnak további vagy egyetlen megoldást jelenthet. A beérkezett kérdések kapcsán pár dolgot érdemesnek találunk még tisztázni:  
Mi a helyzet, ha már felmondták a hitelt?
  Ebben az esetben az árfolyamgátat nem tudjuk igényelni. Fontos azonban, hogy folyamatosan tartsuk a kapcsolatot a bankkal, vagy a végrehajtóval, és igyekezzünk együttműködni, illetve megvitatni, hogy milyen lehetőségeink adódnak még. Legyünk mindig elérhetőek, mert a bank számára is az a legoptimálisabb, ha valamilyen módon együtt tud működni az adóssal és nem kell árvereznie az ingatlant. Rendszeresen törlesszünk, még akkor is, ha nem a teljes havi részletet tudjuk fizetni!  
Hogyan vonatkozik rám az állami garancia, ha elengedik a tartozás egy részét?   Az állami garancia kezességet jelent a gyűjtőszámlahitelre (és nem a teljes tartozásra), ha a devizahitel és a gyűjtőszámlahitel felmondásra kerül. Csak abban az esetben élhet az állami kezességgel a bank a felmondás után, ha a tartozás az ingatlan értékének nem több, mint 95%-a. A hitelelengedésen túl a törlesztésre vonatkozóan egyéb kedvezményt nem jelent az adós számára (persze az adósság csökkentése már önmagában hatalmas segítség).  
Mennyi esélyem van, hogy elengedik a tartozás egy részét?   Ezt a bank fogja mérlegelni. Ha nem is mindenkinek fognak elengedni a fennálló hiteléből, az árfolyamgátat mindenki igényelheti, és ugyanazokkal a feltételekkel fizetheti.  
Csak a lakáshitelekre vonatkozik? Autóhitellel rendelkezők igényelhetik?   Olyan természetes személy által felvett devizahitelekre és pénzügyi lízingre vonatkozik, amelyek fedezete lakóingatlan. Az autóhitelre nem vonatkozik, viszont a lakáshiteleseken túl azok is kérhetik, akiknek szabadfelhasználású jelzáloghitelük van (amiből akár autót is vehettek). Vállalkozói hitelekre nem vonatkozik.  
Már benne vagyok az árfolyamgátban, engem hogyan érint?   A módosított törvény az árfolyamgáttal rendelkezőket az árfolyamrögzítési időszak végét illetően érinti. A teljes időszak maximum 60 hónap, ha hamarabb lejár a devizahitel, akkor a futamidő vége, amennyiben pedig késedelembe esik az adós, 180 napot meghaladó elmaradás esetén szintén leáll a program. Ennyiben érinti a már bent lévő ügyfeleket, mert ez a határidő is 90 nap volt ezt megelőzően.  
Lehet-e a gyűjtőszámlahitelbe befizetni (elő-, végtörleszteni)?   Ha egy részösszeget szeretnénk belefizetni a tartozásba, azt a gyűjtőszámlahitelbe nem tehetjük meg, csak a devizakölcsönbe. Ha teljes egészében ki szeretnénk fizetni, azt úgy tehetjük meg, ha a devizahitel is és a gyűjtőszámlahitel is megszűnik. Ezek az elő-, és végtörlesztések a devizahitelbe aktuális árfolyamon történnek!  
Mennyi kamata van a gyűjtőszámlán felgyűlt tartozásnak, van-e egyéb költsége?   Három havi kamatperiódusa van, azaz három havonta változó, maximumát a kormányrendelet szabályozza. Ez jelenleg 3,35 % (3 havi bubor), aminek mozgása a jegybanki alapkamat mozgását követi. A kamatot három havonta tőkésíthetik, egyéb díjat, költséget nem számolhatnak fel.  
És mely hiteleknél a legelőnyösebb az árfolyamgát?   Mivel a rögzített és tényleges árfolyam közti különbözetből a kamatrészt az állam és a bank átvállalja, így azoknál, akik csak kamatot fizetnek havonta (türelmi idős a kölcsön, vagy életbiztosítással/lakástakarékkal kombinált), a gyűjtőszámlán nem fog gyűlni tartozás. Ha az árfolyamrögzítés 5 éves időszaka alatt ér véget a türelmi idő, onnantól kezdve már a különbözet tőkerésze átkerül a gyűjtőszámlára.  
Mi van, ha belépek és az árfolyam alacsonyabb, mint a rögzített?   Ez esetben is a rögzített árfolyamon kell törlesztenünk, de amennyivel többet fizettünk abban a hónapban, annyival csökken a fennálló gyűjtőszámlahitelünk.  
Hol igényelhetem?   Mindenki a saját bankjánál tudja igényelni, ahol a devizahitelt felvette.   Összességében mindenkinek érdemes kihasználnia a lehetőséget, hogy törlesztőrészleteit átmeneti időszakra ugyan, de a legkedvezőbb feltételekkel tudja mérsékelni.  
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.