Betöltés
loading

Miből fizessük ki a karácsonyi kiadásokat?

Közeleg a karácsony, sokan már az ajándékot keresik szeretteiknek, tervezik az ünnepi menüt. Ez azonban sok család számára jelentős kiadást eredményezhet, amit nem könnyű előteremteni. A Bankmonitor szakértői annak jártak utána milyen helyzetben miből érdemes megfinanszírozni a kiadásokat, meglepő módon nem akkor járunk a legjobban, ha saját megtakarításunkból költünk.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A karácsonyi ünnepek az ajándékozás, a családdal töltött idő és az ünneplés mellett sok háztartás számára a kiadások megemelkedését is jelenti. Hiszen be kell szerezni az ajándékokat és gyakran a különleges ünnepi menü sem olcsó. A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos kérdés lehet, hogy a kiadásokat miből finanszírozzuk meg?

Ne költsünk feleslegesen

Érdemes minden kiadást legalább kétszer átgondolnunk a jelenlegi helyzetben. Akkor sincs garancia arra, hogy a járványhelyzet miatti gazdasági visszaesés nem érint negatívan majd bennünket a jövőben, ha eddig nem éreztük meg annak hatásait. Elveszíthetjük a munkahelyünket, csökkenhet a család bevétele, ezt szem előtt kell tartanunk akkor is, amikor az ünnepi kiadásokat tervezzük.

Kerüljük el az extra kiadásokat: lehetőleg ne most vegyünk drága ajándékot, ne költekezzünk az ünnepek alatt. Amit megspórolunk, az később jól jöhet, a nehéz időszakot követően pedig még megvásárolhatjuk a most elhalasztott ajándékokat.

Jobban járhatunk, ha hitelkártyával vásárlunk saját megtakarításunk helyett

Ha van a költségek fedezésére elég saját megtakarításunk, akkor érdemes abból fizetni az ünnepi kiadásokat. Vagy mégsem? Természetesen saját megtakarításunk felhasználásával nem lesznek költségeink. Ugyanez igaz lehet akkor is, ha hitelkártyával vásárlunk. Ennek feltétele, hogy kizárólag vásárlásra használjuk a kártyát és minden hónapban az adott türelmi időszakon belül – ez jellemzően a havi fordulónapot követő 15 nap – visszafizessük a teljes tartozást.

Miből lehet finanszírozni az ünnepi kiadásokat?

Ráadásul a kártyás vásárlások 1-3 százalékát számos pénzintézet utólagosan visszatéríti, vagyis még jobban is járhatunk, mintha saját pénzünket költöttük volna el. (A visszatérítésnek jellemzőn van egy felső korlátja, ez havonta 4 – 10 ezer forint lehet.) Fontos, hogy a visszatérítést jellemzően a hitelkártyánkra kapjuk – nem a sima folyószámlánkra kerül jóváírásra -, arról tudjuk újra elvásárolni.

Akkor érheti meg a hitelkártya, ha van elegendő megtakarításunk visszatölteni a felhasznált keretet minden hónapban, és kizárólag vásárlásra használjuk a kártyánkat. Ellenkező esetben a kamat igen magas lehet, a jövő évtől meghaladhatja akár az évi 30 százalékot is.

Ha csak egy kicsivel kellene több pénz a megtakarításainknál

Könnyen előfordulhat, hogy a hó végén csak egy minimális összeg kellene még a fizetésünkön, megtakarításunkon felül. Ez a helyzet még gyakrabban előfordulhat az ünnepek alatt, amikor a kiadásaink is megemelkedhetnek. Ilyenkor jól jöhet egy folyószámlahitel, amiből kipótolhatjuk a szükséges összeget.

Fontos azonban, hogy csak abban az esetben nyúljunk bele hitelkeretünkbe, ha a következő hónapban, vagy rövid időn belül vissza is tudjuk pótolni a felhasznált összeget. Ugyanis a folyószámlahitel a keret kihasználásának napjától azonnal kamatozni kezd, kamata pedig elérheti akár a 20 százalékot is.

Ugyanakkor ideális lehet egy minimális összeg felhasználása ünnepekkor, hiszen vélhetően a jövő hónapban az alacsonyabb kiadások mellett vissza tudjuk tölteni az összeget. Nem érdemes azonban a folyószámlahitel összegét akkor elkölteni, ha nem tudjuk azt 1-2 hónapon belül tartósan visszafizetni.

Személyi kölcsön, vagy áruhitel lehet a jó választás?

Az áruhitel, vagy a személyi kölcsön lehet az ideális megoldás, ha nincs elegendő saját megtakarításunk és nagyobb összegre lenne szükségünk, melyet több hónap, év alatt tudnánk visszafizetni. Az adott élethelyzettől függ, hogy melyik ténylegesen a legkedvezőbb számunkra.

Áruhitelt már 0% THM (teljes hiteldíj mutató) mellett is igényelhetünk, ezt azonban csak bizonyos boltoknál és meghatározott termékek megvásárlására lehet kérni. Egyáltalán nem biztos, hogy az általunk kinézett ajándékot is meg tudjuk venni “ingyenes” áruhitelből. Sőt, az ünnepi menü hozzávalóinak megvételére szinte biztos, hogy nem használható fel áruhitel.

Ha kínálnak is 0% THM mellett áruhitelt a kinézett termék megvásárlására, akkor is figyelni kell a vételárra. Lehet, hogy az adott boltban a kinézett áru drágább, mint egy másikban, ezzel pedig már el is bukhatjuk a kamatmentesség előnyét. Példaként megnéztük – az arukereso.hu oldal segítségével -, hogy egy Samsung QE 55 Q80TATXXH 4K televíziót hol, milyen áron lehet megvenni. Megvehetjük a kinézett készüléket akár 289 ezer forintért is, de van olyan hely, ahol 439 ezer forintot kell fizetni érte. A legolcsóbbat személyi kölcsönből is meg lehet venni, a havi törlesztőrészlet – a jövő évtől 8 526 Ft lenne – 4 éves futamidő esetén, így összességében 407 ezer forintot kellene visszafizetni. Vagyis kevesebbet kell megfizetni összességében, mint a legdrágább helyen a termék vételára.

Alacsonyabb hitelösszegnél a személyi kölcsön jövő évi kamata relatív magas, 500 ezer forint igénylése esetén – más ajándékot is hitelből vennél meg – a visszafizetendő összeg 582 ezer forint lenne 4 éves futamidőnél. Érdemes tehát nagyobb összeget igényelni – természetesen csak akkor, ha van célja a plusz hitelösszegnek is -, jobban megéri. 

Ráadásul egy áruhitelt jellemzően legfeljebb 2 éves futamidőre igényelhetünk, emiatt a havi kiadások is magasabbak lesznek, mint egy személyi kölcsön esetén. A fenti példában a személyi kölcsönnél 289 ezer forintra havonta 8 526 forintot kell fizetni 4 éven át. Ugyanezen összegre 2 év alatt 12 ezer forintot kellene fizetni egy kamatmentes áruhitel esetében. Aki a többlet kiadást nem tudja vállalni, csak a hosszabb futamidejű személyi kölcsönben gondolkodhat.

Természetesen megérheti az áruhitelt választani, ha relatív olcsó terméket kapunk 0%-os THM értékű áruhitellel és ki tudjuk fizetni a havi részleteket is.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
Jövedelmem:
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Törlesztő
Teljes visszafizetés
Kamat
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

7 szuper tipp, hogy mit kezdj az év végi bónusszal!

Az év végének közeledtével számos vállalat fizet kisebb-nagyobb bónuszokat az alkalmazottainak. Az ilyen jellegű bevételekből – némi odafigyeléssel – számos pénzügyi célt meg lehet valósítani. Ebben a cikkben olyan módszereket...

karácsony

Miből fizessük ki a karácsonyi kiadásokat?

Közeleg a karácsony, sokan már az ajándékot keresik szeretteiknek, tervezik az ünnepi menüt. Ez azonban sok család számára jelentős kiadást eredményezhet, amit nem könnyű előteremteni. A Bankmonitor szakértői annak jártak...

Blogajánló
  • alapblog Az irigy adás

    Kedves Olvasóink, Hallgatóink! A Hold After Hours-ban podcast, azaz csak audio formátumban tárgyaljuk meg azokat az eseményeket, amelyeket a piacon, gazdaságban, politikában, vagy akár a...

  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →