Betöltés

Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-28

Egy-két év kérdése és várhatóan itthon is elindul a kamatemelés, ami többek között a hiteleseket érintheti kedvezőtlenül. Ezt kivédendő, érdemes fix kamatú hitelt választani, szerencsére a személyi kölcsönök döntő többsége ebbe a kategóriába tartozik. Lássuk, miért is kulcsfontosságú a mai világban a törlesztőrészletek kiszámíthatósága.


Nemcsak mi mondjuk azt, hogy a kamatemelkedés itt van a láthatáron, hanem többek között a jegybank is, aki egyre több elemzésébe csempészi be az erre vonatkozó bejegyzéseket. Mindez azért nagyon fontos tényező, mert éppen a kellős közepén vagyunk a hitelboomnak, aki él és mozog kis túlzással hitelt akar felvenni.

A hitel kamata lehet változó vagy fix, és a legtöbb esetben a reláció úgy áll fent, hogy a változó olcsóbb, és a fix hitel drágább. Egyszerűen azért, mert a bank a kamatkockázatot utóbbi esetben magára vállalja különböző mértékben, ezért cserébe viszont magasabb kamat kér el.

A lakáshiteleknél egyre inkább az éven túli kamatrögzítés az irányadó, míg a személyi kölcsönöknél már régóta az az alapeset, hogy a hitelt fix kamattal adja oda a bank. Természetesen vannak kivételek a személyi kölcsönöknél is, de általánosságban a bank azt fogja mondani, hogy a kamatot nem változtatja a futamidő alatt.

Mondani sem kell, hogy mekkora érték most a fix kamat. A személyi kölcsönök egyébként sem olyan drágák, mint akár évekkel ezelőtt, a hiteleknél látható általános kamatcsökkenés a személyi kölcsönök kamatát jövedelemtől függően már akár 7% alá is lenyomhatta.

Egy ingatlanfedezet nélküli és szabadon felhasználható kölcsöntől ez egyáltalán nem sok, a grátisz mellé pedig az, hogy a hitel kamata állandó a futamidő alatt. Van olyan bank, amely azt mondja, hogy például 3 éves futamidőig megadja a fix kamatot, de azon felül már változó lesz a kamat. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 5 évre veszünk fel hitelt, akkor a 3. év végén a bank módosítja a kamatozást, és az új rendszer szerint kell utána két évig fizetni a törlesztőt.

A jegybank alelnöke már korábban több interjúban is kifejtette, hogy 2020 végén lehet azon elgondolkozni, kell-e egyáltalán emelni az irányadó kamaton. Azt ne feledjük, hogy a személyi kölcsönök kamata a fenti esetben a jegybank kamatváltoztatási mutatójától függ, tehát a bank szabadon a kamatot nem változtathatja meg.

A legjobb, ha már a hitel felvételekor és az induláskor világos, hogy rögzített a hitel kamata. Ilyen esetben meglepetések nem érhetnek bennünket, az induló törlesztőrészlet maradni fog a futamidő végéig, ha a hitelt a vállalásoknak megfelelően törlesztjük. Akkor maradhat bennünk kétely, ha a hosszabb futamidő miatt változó hitelhez jutunk hozzá, mert akkor a törlesztő emelkedésére van kilátás.

Nézd meg kalkulátorunkkal, mekkora kölcsönt kaphatsz. Kollégáink készséggel segítenek és minden felmerülő kérdésedre válaszolnak!

Mennyi hitelt kaphatok?

step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Személyi kölcsön fotelből, a Bankmonitoron keresztül

2019. 05. 26.

Egyre több mindent intézünk ma már az interneten keresztül: vásárolunk, kifizetjük a közüzemi számláinkat, intézzük banki ügyeinket, de a személyes jelenlét nélküli hitelfelvétel egyelőre még gyerekcipőben jár. A Bankmonitor lépett,...

Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata

2018. 05. 28.

Egy-két év kérdése és várhatóan itthon is elindul a kamatemelés, ami többek között a hiteleseket érintheti kedvezőtlenül. Ezt kivédendő, érdemes fix kamatú hitelt választani, szerencsére a személyi kölcsönök döntő többsége...

Blogajánló

 • alapblog

  Mivel fizetünk a jövőben?

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk tegnapi adásában Varga Lóránt, az MNB fősztályvezetője, valamint Szabó Dávid, a HOLD Alapkezelő alapkezelője...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.