Betöltés

Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-28

Egy-két év kérdése és várhatóan itthon is elindul a kamatemelés, ami többek között a hiteleseket érintheti kedvezőtlenül. Ezt kivédendő, érdemes fix kamatú hitelt választani, szerencsére a személyi kölcsönök döntő többsége ebbe a kategóriába tartozik. Lássuk, miért is kulcsfontosságú a mai világban a törlesztőrészletek kiszámíthatósága.


Nemcsak mi mondjuk azt, hogy a kamatemelkedés itt van a láthatáron, hanem többek között a jegybank is, aki egyre több elemzésébe csempészi be az erre vonatkozó bejegyzéseket. Mindez azért nagyon fontos tényező, mert éppen a kellős közepén vagyunk a hitelboomnak, aki él és mozog kis túlzással hitelt akar felvenni.

A hitel kamata lehet változó vagy fix, és a legtöbb esetben a reláció úgy áll fent, hogy a változó olcsóbb, és a fix hitel drágább. Egyszerűen azért, mert a bank a kamatkockázatot utóbbi esetben magára vállalja különböző mértékben, ezért cserébe viszont magasabb kamat kér el.

A lakáshiteleknél egyre inkább az éven túli kamatrögzítés az irányadó, míg a személyi kölcsönöknél már régóta az az alapeset, hogy a hitelt fix kamattal adja oda a bank. Természetesen vannak kivételek a személyi kölcsönöknél is, de általánosságban a bank azt fogja mondani, hogy a kamatot nem változtatja a futamidő alatt.

Mondani sem kell, hogy mekkora érték most a fix kamat. A személyi kölcsönök egyébként sem olyan drágák, mint akár évekkel ezelőtt, a hiteleknél látható általános kamatcsökkenés a személyi kölcsönök kamatát jövedelemtől függően már akár 7% alá is lenyomhatta.

Egy ingatlanfedezet nélküli és szabadon felhasználható kölcsöntől ez egyáltalán nem sok, a grátisz mellé pedig az, hogy a hitel kamata állandó a futamidő alatt. Van olyan bank, amely azt mondja, hogy például 3 éves futamidőig megadja a fix kamatot, de azon felül már változó lesz a kamat. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 5 évre veszünk fel hitelt, akkor a 3. év végén a bank módosítja a kamatozást, és az új rendszer szerint kell utána két évig fizetni a törlesztőt.

A jegybank alelnöke már korábban több interjúban is kifejtette, hogy 2020 végén lehet azon elgondolkozni, kell-e egyáltalán emelni az irányadó kamaton. Azt ne feledjük, hogy a személyi kölcsönök kamata a fenti esetben a jegybank kamatváltoztatási mutatójától függ, tehát a bank szabadon a kamatot nem változtathatja meg.

A legjobb, ha már a hitel felvételekor és az induláskor világos, hogy rögzített a hitel kamata. Ilyen esetben meglepetések nem érhetnek bennünket, az induló törlesztőrészlet maradni fog a futamidő végéig, ha a hitelt a vállalásoknak megfelelően törlesztjük. Akkor maradhat bennünk kétely, ha a hosszabb futamidő miatt változó hitelhez jutunk hozzá, mert akkor a törlesztő emelkedésére van kilátás.

Nézd meg kalkulátorunkkal, mekkora kölcsönt kaphatsz. Kollégáink készséggel segítenek és minden felmerülő kérdésedre válaszolnak!

Mennyi hitelt kaphatok?

step-1
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Részletes adatokat kérünk és ennek fejében +/-10%-os pontossággal jelezzük a felvehető hitel összegét és a havi törlesztő összeget!
Ne feledd, ez több mint egy kalkulátor!
Adataid megadása után szakértőnk megválaszolja minden kérdésedet és segít az ügyintézésben is.
Perceken belül megtudhatod, hogy:
 • Mennyi hitelt vehetsz fel
 • Milyen feltételekkel
 • Mennyi havi törlesztőrészlettel
Ft
Ft
Összesen:
Bankba érkeztetett:

0 Ft

0 Ft

Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Munkahely részletei
Utolsó három havi jövedelem
Ft
Ft
Ft
Meglévő hitelek
Ft
Úgy szeretnék hitelt felvenni, hogy KHR (BAR) listán vagyok?
Az alábbi ok(ok) miatt számodra sajnos nem elérhető a személyi kölcsön
A következő hitelek érhetők el számodra
futamidő esetén
Hitel:
Törlesztő:
THM:
Indítsd el a hiteligénylést!
Visszahívás
Add meg adataid és
egy órán belül visszahívunk!*
*hétköznapokon, 8:00-18:00-ig

Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

1 000 000 Ft személyi kölcsön ajánlataink 3 éves futamidőre
K&H Bank
K&H forint személyi kölcsön
33210
Havi törlesztő
0.13793
THM
1212820
Teljes visszafizetés
Budapest Bank
Budapest Bank Online Hűség hitel
33638
Havi törlesztő
0.13892
THM
1210968
Teljes visszafizetés
Cetelem Bank
Cetelem Saját Ritmus szabad felhasználású kölcsön
33646
Havi törlesztő
0.14485
THM
1221250
Teljes visszafizetés

A fent kalkulációk 150 000 Ft-os havi fizetés, 12 hónapos munkaviszony és jövedelemérkeztetés figyelembe vételével készültek.


A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata

2018. 05. 28.

Egy-két év kérdése és várhatóan itthon is elindul a kamatemelés, ami többek között a hiteleseket érintheti kedvezőtlenül. Ezt kivédendő, érdemes fix kamatú hitelt választani, szerencsére a személyi kölcsönök döntő többsége...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.