loading

Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata

Egy-két év kérdése és várhatóan itthon is elindul a kamatemelés, ami többek között a hiteleseket érintheti kedvezőtlenül. Ezt kivédendő, érdemes fix kamatú hitelt választani, szerencsére a személyi kölcsönök döntő többsége ebbe a kategóriába tartozik. Lássuk, miért is kulcsfontosságú a mai világban a törlesztőrészletek kiszámíthatósága.


Nemcsak mi mondjuk azt, hogy a kamatemelkedés itt van a láthatáron, hanem többek között a jegybank is, aki egyre több elemzésébe csempészi be az erre vonatkozó bejegyzéseket. Mindez azért nagyon fontos tényező, mert éppen a kellős közepén vagyunk a hitelboomnak, aki él és mozog kis túlzással hitelt akar felvenni.

A hitel kamata lehet változó vagy fix, és a legtöbb esetben a reláció úgy áll fent, hogy a változó olcsóbb, és a fix hitel drágább. Egyszerűen azért, mert a bank a kamatkockázatot utóbbi esetben magára vállalja különböző mértékben, ezért cserébe viszont magasabb kamat kér el.

A lakáshiteleknél egyre inkább az éven túli kamatrögzítés az irányadó, míg a személyi kölcsönöknél már régóta az az alapeset, hogy a hitelt fix kamattal adja oda a bank. Természetesen vannak kivételek a személyi kölcsönöknél is, de általánosságban a bank azt fogja mondani, hogy a kamatot nem változtatja a futamidő alatt.

Mondani sem kell, hogy mekkora érték most a fix kamat. A személyi kölcsönök egyébként sem olyan drágák, mint akár évekkel ezelőtt, a hiteleknél látható általános kamatcsökkenés a személyi kölcsönök kamatát jövedelemtől függően már akár 7% alá is lenyomhatta.

Egy ingatlanfedezet nélküli és szabadon felhasználható kölcsöntől ez egyáltalán nem sok, a grátisz mellé pedig az, hogy a hitel kamata állandó a futamidő alatt. Van olyan bank, amely azt mondja, hogy például 3 éves futamidőig megadja a fix kamatot, de azon felül már változó lesz a kamat. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha 5 évre veszünk fel hitelt, akkor a 3. év végén a bank módosítja a kamatozást, és az új rendszer szerint kell utána két évig fizetni a törlesztőt.

A jegybank alelnöke már korábban több interjúban is kifejtette, hogy 2020 végén lehet azon elgondolkozni, kell-e egyáltalán emelni az irányadó kamaton. Azt ne feledjük, hogy a személyi kölcsönök kamata a fenti esetben a jegybank kamatváltoztatási mutatójától függ, tehát a bank szabadon a kamatot nem változtathatja meg.

A legjobb, ha már a hitel felvételekor és az induláskor világos, hogy rögzített a hitel kamata. Ilyen esetben meglepetések nem érhetnek bennünket, az induló törlesztőrészlet maradni fog a futamidő végéig, ha a hitelt a vállalásoknak megfelelően törlesztjük. Akkor maradhat bennünk kétely, ha a hosszabb futamidő miatt változó hitelhez jutunk hozzá, mert akkor a törlesztő emelkedésére van kilátás.

Nézd meg kalkulátorunkkal, mekkora kölcsönt kaphatsz. Kollégáink készséggel segítenek és minden felmerülő kérdésedre válaszolnak!

 

Szakértői cikkek
Kapcsolódó tartalmak
Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre,...

Személyi kölcsön fotelből, a Bankmonitoron keresztül

Egyre több mindent intézünk ma már az interneten keresztül: vásárolunk, kifizetjük a közüzemi számláinkat, intézzük banki ügyeinket, de a személyes jelenlét nélküli hitelfelvétel egyelőre még gyerekcipőben jár. A Bankmonitor lépett,...

Micsoda előny, ha nem változik a kölcsön kamata

Egy-két év kérdése és várhatóan itthon is elindul a kamatemelés, ami többek között a hiteleseket érintheti kedvezőtlenül. Ezt kivédendő, érdemes fix kamatú hitelt választani, szerencsére a személyi kölcsönök döntő többsége...