Miért fizetünk 16 ezer Ft-tal magasabb lakáshitel törlesztőt, mint a környező országokban?

 • 2014.12.15.
 • szerző: bankmonitor

Idehaza az átlag ügyfél számára elérhető lakáshitel kamatszintje nemzetközi összehasonlításban még mindig szembetűnően magas. Egy 10 millió forintos kölcsönt 6% körüli kamattal vehetünk fel, míg számos környező országban ennek feléért is hozzájuthatunk a kívánt összeghez. Ez havi szinten 16 ezer forintos többletkiadást jelent. Utánajártunk, hogy milyen tényezők határozzák meg az itthoni magasabb törlesztőrészleteket: a magasabb alapkamat, vagy a bankok által meghatározott magasabb kamatfelár? Megmutatjuk azt is, hogy optimális esetben Te milyen kamattal vehetsz fel hitelt!

Ma Magyarországon egy átlagos kétkeresős háztartás (300 ezer forintos jövedelem mellett) egy 20 évre felvett 10 millió forintos lakáshitel után havi szinten 72 ezer forintos törlesztőrészletet fizet. Ezzel szemben az összehasonlításban szereplő országokban (Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Ausztria, Németország) egy ugyanilyen hitelért mindössze 56 ezer forintot kérnek el. Ennek oka, hogy a hazai kamatszint majdnem 3%ponttal magasabb, mint a vizsgált külföldi országokban. A különbség éves szinten már megközelíti a 200 ezer forintot, a teljes futamidő alatt pedig 4 millió forintos többletterhet jelent a családnak!

Miért fizetünk többet?

A jegybanki alapkamat jelentősen befolyásolja a lakáshitelek árazását. Azonban az idehaza történelmi mélyponton lévő 2,1%-os irányadó kamatláb még így is 2%ponttal magasabb, mint a környező országok többségében. Így a kamatkülönbségből eredő, lakáshitel kalkulátorral számszerűsíthető, közel 16 ezer forintos eltérést két részre bonthatjuk:

 1. A magasabb alapkamat 9 ezer forinttal emeli a hitel törlesztőrészletét (ez magyarázza a különbség 55%-át).
 2. A fennmaradó 7 ezer forintos többletet pedig a bankok által alkalmazott magasabb kamatláb jelenti (a különbség 45%-át).

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen kamattal vehetsz fel lakáshitelt, akkor használd az alábbi kalkulátort!


Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Mikor lehet alacsonyabb a törlesztőrészlet?

Mivel idehaza idén júliusban véget ért az MNB kamatcsökkentési ciklusa, ezért alapkamat oldalról nem várhatunk kedvezőbb feltételek. Amennyiben az alapkamatunk továbbra is 2,1% marad, úgy a hazai lakáshitel kamatok csökkenésére csak a kamatfelárak mérséklődésén keresztül kerülhet sor. Bíztató jel, hogy a magyar kamatfelárak jelentősen közeledtek a régiós átlaghoz, azonban továbbra is magasak.

 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Értékeltség, béremelés és Tesla az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Néhány modell, amelyek szerint el lehet dönteni, hogy az S&P 500 túlértékelt-e. Csak vájtfülűeknek! Vajon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.