Miért jó a kártyás fizetés? (X)

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 11. 04.

A bankkártyás fizetésnek számtalan előnye van a készpénzzel szemben. Legfőbb ezek között a biztonság, és a külföldi használat lehetősége, de még a számláinkat is ezzel egyenlíthetjük ki.

Mindig nálunk van a pénzünk, de mindig biztonságban 

Kártyával akár az egész havi fizetésünket is magunknál tarthatjuk, akkor sem kell veszélyben éreznünk, hiszen bármi történik a kártyával, azonnal letilthatjuk.A kártya elvesztése, ellopása esetén (amikor a kártyát valaki más használja), ezt könnyen észrevehetjük, ha a bankunktól sms-értesítő szolgáltatást igényeltünk, hiszen így minden tranzakcióról értesítést kapunk. 

Széles elfogadói hálózat

A bankkártyáknak ma már egyre nagyobb az elfogadottsága: a kereskedői elfogadóhelyek közel harmadában van kártyás fizetés, ami nagyon nagy fejlődés a korábbi évekhez képest, amikor ez az arány alig érte el az egy tizedet. 

Pontosan követhető (bankszámla kivonat, sms-értesítő)

Egyre gyakrabban halljuk azt, hogy manapság a banki díjak emelkedésével drága egy kártyát fenntartani. Azt azonban tudni kell, hogy ez olyan szolgáltatás, amely olyan lehetőségeket kínál, amit a készpénz nem. Például lehet vele interneten fizetni, elvesztés vagy ellopás esetén le lehet tiltani, értesítőt kaphatunk a tranzakciókról SMS-ben, az internet bankon követhetjük azokat, így a költéseink jobban tervezhetővé válnak. 

A gyorsaság minden felett

A kártyás fizetés meglepően gyors, hiszen ma már a PayPass fizetéssel éppen annyi idő alatt tudunk fizetni a kártyával, mintha valaki pontosan kiszámított összeget adna át a pénztárosnak, hiszen a kártyát csak oda kell érinteni a terminálhoz és már meg is történt a fizetés. 


Külföldön is mindig kéznél

Külföldi váratlan kiadások esetén a bankkártyával egyszerűen kifizethetjük a költséget készpénzfelvétel nélkül. Hiszen, ha belegondolunk, egy nemzetközi logós pl. MasterCard kártyát egy olyan országban is elfogadnak, ahol még soha nem is hallottak az adott bankról, ahol a kártyát igényeltük. 

Számlafizetés egyszerűen, gyorsan

A bankszámla és a bankkártya előnye, hogy megkönnyíti a pénzügyek kezelését a mindennapokban. Például, ma már a legegyszerűbb az interneten befizetni a közüzemi és szolgáltatói számlákat, egyszerűen a bankkártya regisztrálásával. Ugyanerre használható a mobiltelefonokra elérhető MasterCard Mobile alkalmazás is. 

Átlátható pénzügyek

Egy jól működő gazdasági környezetben a fogyasztás után mindenki befizeti az adót, és ezzel részt vállal a közterhekből. A kártyás fizetésnek biztos nyoma van, hiszen ezután adót kell fizetni annak a kereskedőnek és szolgáltatónak, akinél a vásárlás történt, így a kártya a szürke és a feketegazdaság meggátolásának egyik legjobb módja.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan hat rád az MNB hitelpiaci szigorítása?

Októbertől változik a lakáshitelezés szabálya Magyarországon. Az MNB tegnapi bejelentése értelmében az igazolt jövedelem csak kisebb mértékben terhelhető majd meg hiteltörlesztéssel. Mit jelent mindez az átlagos hitelfelvevő számára? Mennyivel csökken...

Elszálltak a hozamok, mi lesz a hitelemmel?

Joggal vetődik fel a lakáshitelesekben a kérdés, és mivel sok tévhit kering a témáról, gyorsan összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a hozamemelkedés hatásairól. A legfőbb megállapítás, hogy aki fix kamatú hitelt...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

  • alapblog

    180 ezer forint nettóért sem

    Nem tudsz valakit, aki beállhatna ide?  – kérdezte ismerősöm keservesen, aki kisboltjában tulajdonosként a pult mögött állt. Nem a munkára panaszkodott ő, de ha tulajdonosként...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.