Betöltés

Miért jó a személyi kölcsön? Ha jól csinálod neked is megéri!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-11-04

Lassan itt az év vége, és ahogy azt már megszokhattuk, jelentősen megnő a személyi kölcsönök iránti kereslet. Miért? Egyrészt a közelgő Karácsony miatt, másrészt az év vége felé sokan észbe kapnak, hogy rendezni kéne a kisebb-nagyobb adósságukat. Váratlan kiadásokra, előre tervezett nagyobb családi beruházások megvalósítására jó választás lehet a személyi kölcsön. Bármire fordítható és egyszerűen igényelhető.

Az év vége nem csak az ünnepekről szól, hanem a számadásról is. Általában ilyenkor ül össze a család és összesíti az éves költségvetését. Megnézik hogyan alakult az év és megpróbálják megtervezni a következő évet, a tervezett kiadásokat. Persze a karácsonyi időszak is jelentős terhet ró a pénztárcánkra. Ha már egyszer leülünk számolni, nézzük meg azt is hogyan lehetne olcsóbbá tenni meglévő hiteleinket. Ezt a célt szolgálja a hitelkiváltás, ami személyi kölcsönöknél is elérhető. Ezzel ugyanis jelentősen csökkenthetjük havi terheinket.

Miért éri meg, és mikor?

A hitelkiváltással meglévő hiteleinket (személyi kölcsön, hitelkártya) fizethetjük vissza úgy, hogy kedvezőbb kondíciójú hitelt veszünk fel. Ezzel nem csak a havi kiadásaink csökkennek, hanem az eddigi 2-3-4, vagy akár több utalást egy helyre tudjuk összpontosítani. Így kevésbé feledkezünk meg a törlesztési napról.

Összegezve:

 • Összegyúrhatjuk meglévő hiteleinket
 • Csökkenhet a törlesztőnk, így a THM is
 • Új futamidőt választhatunk, alakítva ezzel a havi törlesztőnket

Sőt! Ma már olyan konstrukciók is léteznek, ahol a futamidő végéig változatlan a törlesztőrészletünk. A hitelkiváltás nem csak az ésszerűsítés miatt éri meg. A személyi kölcsönök kamatai is csökkentek az elmúlt években. Egy hitelkiváltással jelentős kamatelőnyhöz is juthatunk. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikája alapján 2014. szeptember végén az átlagos kamat 22,14% volt, ami az előző év szeptemberéhez képest 4,37%-os csökkenést jelent.

Milyen hiteleket érdemes kiváltani?

Kiválthatjuk személyi kölcsönünket, áruhitelünket, autóhitelünket, hitelkártyánkat, folyószámlahitelünket. Hitelkiváltásnál a meglévő hiteleink összerendezésén túl akár plusz hitelösszeget is igényelhetünk, amelyet szabadon használhatunk fel.

Vannak olyan alapfeltételek, melyeknek mindenképpen meg kell felelnünk. Nagykorú, cselekvőképes magánszemély, aki rendelkezik igazolt jövedelemmel és nem szerepel a negatív adóslistában. Hitelkiváltásnál talán mindennél fontosabb, hogy a kiváltandó hiteleinkkel ne legyen 30 napot meghaladó késedelmünk.

Január 01-én lép életbe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szabályozása a jövedelmek terhelhetőségére vonatkozóan. A jövedelemarányos törlesztőrészletet (JTM) minden új, 200 000 forintot meghaladó hitel – ide tartozik a személyi kölcsön is – felvételekor vizsgálni kell. Figyelembe kell venni a már meglévő hitelek törlesztőit és a most felvenni kívánt hiteltörlesztést is. A JTM 400 ezer forintos havi jövedelemnél húz egy határt. Ez alatt maximum 50%-ban, efelett pedig 60%-ban terhelhető majd a jövedelem.
Fontos azonban tudni, hogy ez a szabályozás a hitelkiváltásra NEM vonatkozik, amennyiben az eredeti hiteltartozás nem növekszik.

Kiket várnak tárt karokkal a bankok?

Nem árulunk el titkot, hogy a bankok az igazoltan jól fizető ügyfeleket látják a legszívesebben. Ezt pedig nem csupán a KHR adatbázisában vizsgálják meg. A jelenlegi bankunktól ki kell kérni egy igazolást, amelyben pontosan látszik, hogy volt-e késedelmünk az elmúlt 1 évben.

Azért csak okosan!

Karácsony ide, vagy oda csak azért ne vegyünk fel több hitelt, hogy abból vegyük meg az ajándékokat. Nem mindig könnyű ellenállni a csábító ajánlatoknak, de bármilyen nagy is legyen a kísértés, alaposan gondoljuk át, hogy valóban kihagyhatatlan-e! Gondolkodjunk felelősségteljesen, hiszen azt a hitelt vissza is kell fizetni!

Melyik a piacon most a legkedvezőbb ajánlat? Mire kell figyelni a felvétel előtt? Hogyan kell kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet? Hol kaphatjuk meg a leggyorsabban a hitelt?

Bankmonitor

Keress a legjobb
Személyi kölcsön
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Személyi kölcsön vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.