Betöltés

Miért jobbak nálunk a portugálok?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-11

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3 évben gazdasági növekedés terén felülmúltuk őket. A portugál SL Benfica labdarúgócsapatának a 2018/2019-es labdarúgó bajnoki szezonra vonatkozó bérletértékesítési adatairól készült egy kimutatás. A számokat összehasonlítottuk a magyar viszonyokkal. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Portugália és Magyarország között nagyon nagy a hasonlóság: hasonló népességszám, szinte azonos területnagyság, az egy főre eső nemzeti jövedelemben és az átlagkeresetekben pedig nincs nagy különbség a portugálok javára. Bezzeg a labdarúgás területén látjuk a különbséget: a magyar labdarúgás sokkal gyengébb a portugál focinál.

Az SL Benfica székhelye Lisszabonban található. Lisszabon és Budapest lakosságszáma között jelentős a különbség. Portugália fővárosában 500 ezren laknak, míg hazánk fővárosának lakossága 1,76 millió fő. A portugál klub tájékoztatása szerint július 31-ig értékesített 44.032 darab bérletet. Az eladott bérletek közül 8.100 darabot cégek vásároltak meg. Az idei bérletértékesítések száma vélhetően megdönti a tavalyi 46.702 darabos értékesítési rekordot is.

A Benfica stadionjának befogadó képessége 64.642 fő, tehát a helyek közel 70%-a értékesítésre került egy héttel a szezon rajtja előtt. Nagy rá az esély, hogy Lisszabon több, mint 10 %-a fog rendszeresen megjelenni a mérkőzéseken. Sokatmondó adat, hogy a magyar első osztály 2017/2018-as szezonjának átlag nézőszáma 2.907 fő volt.

A Benfica jó csapat, hiszen az elmúlt öt évben négyszer nyerte meg a hazai bajnokságot, és állandó résztvevője a legnívósabb európai kupasorozatnak, a Bajnokok Ligájának is. A csapat játékosainak együttes értéke 235,5 millió euró, míg a hazai NB I-es mezőny teljes értéke 90,6 millió euró.

Az igazán meglepő az, hogy a teljes szezonra a legolcsóbb Benfica bérlet kevesebbe kerül, mint a legolcsóbb Ferencváros bérlet! A további árakhoz olvasd el a Lovasember „Egy csipetnyi Portugália” című bejegyzését az Alapblogon!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Még az arany sem mindig fénylik!

2018. 12. 08.

Az arany mindenkinek mást jelent. Egyesek régi idők fizetőeszközének és napjaink valódi pénzének, mások befektetésnek, míg sokan biztosítéknak, kockázatok elleni védelemnek tekintik. A jegybank szemüvegén keresztül pedig stratégiai, stabilizáló eszköz....

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.