Betöltés

Miért jobbak nálunk a portugálok?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-11

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3 évben gazdasági növekedés terén felülmúltuk őket. A portugál SL Benfica labdarúgócsapatának a 2018/2019-es labdarúgó bajnoki szezonra vonatkozó bérletértékesítési adatairól készült egy kimutatás. A számokat összehasonlítottuk a magyar viszonyokkal. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Portugália és Magyarország között nagyon nagy a hasonlóság: hasonló népességszám, szinte azonos területnagyság, az egy főre eső nemzeti jövedelemben és az átlagkeresetekben pedig nincs nagy különbség a portugálok javára. Bezzeg a labdarúgás területén látjuk a különbséget: a magyar labdarúgás sokkal gyengébb a portugál focinál.

Az SL Benfica székhelye Lisszabonban található. Lisszabon és Budapest lakosságszáma között jelentős a különbség. Portugália fővárosában 500 ezren laknak, míg hazánk fővárosának lakossága 1,76 millió fő. A portugál klub tájékoztatása szerint július 31-ig értékesített 44.032 darab bérletet. Az eladott bérletek közül 8.100 darabot cégek vásároltak meg. Az idei bérletértékesítések száma vélhetően megdönti a tavalyi 46.702 darabos értékesítési rekordot is.

A Benfica stadionjának befogadó képessége 64.642 fő, tehát a helyek közel 70%-a értékesítésre került egy héttel a szezon rajtja előtt. Nagy rá az esély, hogy Lisszabon több, mint 10 %-a fog rendszeresen megjelenni a mérkőzéseken. Sokatmondó adat, hogy a magyar első osztály 2017/2018-as szezonjának átlag nézőszáma 2.907 fő volt.

A Benfica jó csapat, hiszen az elmúlt öt évben négyszer nyerte meg a hazai bajnokságot, és állandó résztvevője a legnívósabb európai kupasorozatnak, a Bajnokok Ligájának is. A csapat játékosainak együttes értéke 235,5 millió euró, míg a hazai NB I-es mezőny teljes értéke 90,6 millió euró.

Az igazán meglepő az, hogy a teljes szezonra a legolcsóbb Benfica bérlet kevesebbe kerül, mint a legolcsóbb Ferencváros bérlet! A további árakhoz olvasd el a Lovasember „Egy csipetnyi Portugália” című bejegyzését az Alapblogon!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Miért jobbak nálunk a portugálok?

2018. 08. 11.

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3...

Mit várhatunk az Európai Parlamenti választások után?

2018. 08. 04.

Az Európai Unióban jövőre két nagy esemény várható: az Európai Központi Bank 2019 elején megszünteti a 2015-ben elkezdett kötvényvásárlási programját, majd az 5 évente esedékes Európai Parlamenti választások következnek. Az...

A jegybank terelheti jó mederbe a forintot

2018. 07. 28.

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Beszélt bérnövekedésről, a költségvetési egyensúlyról, és arról is, hogy a...

Blogajánló

  • alapblog

    Olasz bánat

    Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.