Betöltés

Miért jobbak nálunk a portugálok?

szerző: Singer Zoltán
2018-08-11

Magyarország és Portugália területe és népessége hasonló nagyságú. A nemzeti jövedelem tekintetében a portugálok, míg államadósság alapján mi állunk jobban. A fizetések terén a portugálok nyernek, míg az utóbbi 3 évben gazdasági növekedés terén felülmúltuk őket. A portugál SL Benfica labdarúgócsapatának a 2018/2019-es labdarúgó bajnoki szezonra vonatkozó bérletértékesítési adatairól készült egy kimutatás. A számokat összehasonlítottuk a magyar viszonyokkal. Az Alapblogon olvashatjuk a részleteket.

Portugália és Magyarország között nagyon nagy a hasonlóság: hasonló népességszám, szinte azonos területnagyság, az egy főre eső nemzeti jövedelemben és az átlagkeresetekben pedig nincs nagy különbség a portugálok javára. Bezzeg a labdarúgás területén látjuk a különbséget: a magyar labdarúgás sokkal gyengébb a portugál focinál.

Az SL Benfica székhelye Lisszabonban található. Lisszabon és Budapest lakosságszáma között jelentős a különbség. Portugália fővárosában 500 ezren laknak, míg hazánk fővárosának lakossága 1,76 millió fő. A portugál klub tájékoztatása szerint július 31-ig értékesített 44.032 darab bérletet. Az eladott bérletek közül 8.100 darabot cégek vásároltak meg. Az idei bérletértékesítések száma vélhetően megdönti a tavalyi 46.702 darabos értékesítési rekordot is.

A Benfica stadionjának befogadó képessége 64.642 fő, tehát a helyek közel 70%-a értékesítésre került egy héttel a szezon rajtja előtt. Nagy rá az esély, hogy Lisszabon több, mint 10 %-a fog rendszeresen megjelenni a mérkőzéseken. Sokatmondó adat, hogy a magyar első osztály 2017/2018-as szezonjának átlag nézőszáma 2.907 fő volt.

A Benfica jó csapat, hiszen az elmúlt öt évben négyszer nyerte meg a hazai bajnokságot, és állandó résztvevője a legnívósabb európai kupasorozatnak, a Bajnokok Ligájának is. A csapat játékosainak együttes értéke 235,5 millió euró, míg a hazai NB I-es mezőny teljes értéke 90,6 millió euró.

Az igazán meglepő az, hogy a teljes szezonra a legolcsóbb Benfica bérlet kevesebbe kerül, mint a legolcsóbb Ferencváros bérlet! A további árakhoz olvasd el a Lovasember „Egy csipetnyi Portugália” című bejegyzését az Alapblogon!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Így hallgatnak a jegybankok

2018. 10. 13.

A fogyasztói árinfláció a jegybankok szerint rendben van. Vagyis talán ennek köszönhető, hogy ölbe tett kézzel nézik, ahogy az árak emelkednek. A 2000-es évek közepén, még a 2008-as válság előtt...

Ez a jövő vár a magyarokra

2018. 10. 06.

A 2008-ban megtapasztalt nagy egyensúlytalanságok megszűntek Magyarországon és egy hirtelen összeomlás réme elég elképzelhetetlennek látszik. Azonban a gazdasági növekedés mértékének fennmaradását sokan egyre kevésbé tudják elképzelni. Köztük van a Citadella...

Személyi kölcsön igénylés: melyik banknál mi a feltétel?

2018. 10. 03.

Alkalmazotti jövedelem? Külföldön megszerzett jövedelem? Vállalkozói jövedelem? Osztalék? Nyugdíj? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, hogy milyen jövedelemforrás mellett milyen lehetőségeid vannak személyi kölcsönt felvenni. Személyi kölcsön igénylése különböző jövedelemtípusokkal: 1. Alkalmazotti...

A világ és benne Hazánk egy hitelminősítő szemével

2018. 09. 29.

A Fitch a 3 legnagyobb és legismertebb hitelminősítő egyike. A cég Nyugat-Európa osztályán dolgozó, a portugál és a francia hitelbesorolásért felelő vezető elemzője, Kiss Gergely Balásy Zsoltnak adott interjút. Így...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.