Betöltés

Miért kössünk utasbiztosítást?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-07-21

Dübörög a nyár, mindenki a nyaralást tervezi. A vakáció közepén nagyon sokan indulnak útnak, töltenek hosszabb időt nyaralással. A legkedveltebb úti célok között vannak a közelebbi országok tengerpartjai. Ha külföldre megyünk, mindenképpen rendelkezzünk utasbiztosítással! Ha nem tudod, hogy ez miért fontos, akkor olvasd el cikkünket! Részletezzük azt is, hogy esetenként miért nem elegendő csupán a bankkártya biztosítás.

Az utasbiztosítások legfontosabb célja, hogy külföldi utazás során bekövetkező váratlan eseményekre azonnali megoldást adjanak, az orvosi ellátástól kezdődően a váratlan hazaszállításon keresztül a poggyászkáron át, egészen a tolmácsolásig.

Miért szükséges?

Ami hazai környezetben nem jelent nagyobb gondot, az bizony esetenként külföldön kihívás a családnak. Betegség, baleset, rosszullét, fogfájás egy idegen országban beárnyékolhatja az egész nyaralást. A biztosító társaságok felmérései alapján a külföldre utazó magyarok egy jelentős része az utasbiztosítások megkötését nem tartja fontosnak. Mi lehet az oka? 

Sokan azt gondolják, hogy 

 • a bankkártyához kapcsolódó biztosítás elegendő,
 • van EU kártya,
 • úgyse történik semmi, felesleges pénzkidobás.

Ha mégis megtörténik a baj! 

A váratlan esemény attól váratlan, hogy bármikor, bárkivel megtörténhet. Egy biztos, soha nem jókor. Egy-egy ilyen helyzetet a bankkártya biztosítás, vagy az EU kártya nem mindig tud megoldani. 

Az EU kártya például 

 • Csak azoknak az egészségügyi szolgáltatások díját fedezi, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségesek. Azt, hogy mi a szükséges és mi nem, kizárólag a kezelő orvos döntheti el.
 • A kártyát csak olyan orvosnál lehet használni, aki szerződött partnere az adott állam társadalombiztosítási szervének. Így akár az is előfordulhat az is, hogy helyben nincs ilyen orvos, csak távolabbi településen.
 • Az esetleges önrészt (ami több száz vagy akár több ezer euróra rúghat) mindenképpen nekünk kell fizetni! Ugyanis az adott tagállamban biztosítottak által is fizetendő önrészekre / kötelező hozzájárulásokra a Kártya nem nyújt fedezetet.

„Van bankkártyánk, ahhoz úgy is van biztosítás”

Ez okos gondolat, de az a nagy igazság, hogy idén az a furcsa helyzet állt elő, hogy a bankok zöme alap esetben nem nyújt a bankkártyákhoz utasbiztosítást. Általánosságban elmondható, hogy egy dombornyomott kártya nagyobb eséllyel tartalmaz az éves kártyadíjba beépített biztosítást, mint az elektronikus. Ám ez koránt sem biztos, ráadásul a domborkártyák éves díja magasabb is, mint az elektronikus társaié.

utasbiztositas20140721

Fenti táblázatban átlag értékekkel számoltunk. Az számunkra a legkedvezőbb, ha a bankkártyánk éves díjába be van építve egy utasbiztosítás is. Amennyiben viszont ezt külön kell megkötni, a legdrágább alap csomag is – ami egy európai nyaralás esetén kielégítő – évi 6.000 forint.

A kártyához tartozó biztosítások kedvező alternatívát jelenthetnek a külön megköthető baleset, -betegség, – poggyászbiztosításokkal szemben. Mindenképp érdemes megérdeklődnünk bankunknál, hogy automatikusan jár-e a kártyánkhoz, vagy külön igényelnünk kell. 

Számlaválasztásnál a bankkártya költsége is sokat nyom a latba! Hozzád melyik illik?

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhozA kártyához kapcsolódó biztosítások úgy működnek, hogy a bank leszerződik egy biztosítótársasággal, és vásárol egy közös, mindenkire kiterjedő biztosítást. Ezek előre csomagolt termékek, mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkoznak. Az, hogy milyen eseményekre terjed ki a biztosítás, bankonként eltérő, ahogy a biztosítások értékhatára is Fontos tudni viszont, hogy Magyarországon belüli utazásra nem érvényes!

Mindezekkel szemben az utasbiztosítás

 • napi pár száz forintért elérhető,
 • általában magasabb térítési összegekre nyújt fedezetet,
 • fedezi a másoknak okozott (felelősségi) károkat is, 
 • elkerülhető, hogy az orvosi költségeket helyben ki kelljen fizetni saját tartalékokból,
 • szabadon választhatunk a biztosítási csomagok között,
 • autónkra is kiterjeszthetjük.

Bankmonitor.hu tanácsa:


Fontos a részletekkel is tisztában lenni: 

 • Mire terjed ki a biztosítás és mekkora értékhatárig? 
 • Amennyiben ezt keveselljük, akkor még mindig köthetünk egy külön biztosítást, és persze fizethetjük mindezt a bankkártyánkkal!
 • Nézzük meg a biztosítás területi hatályát is! (Lehet, hogy csak rokonlátogatásra megyünk Ukrajnába, mégsem érvényes a biztosításunk.)
 • Figyeljünk a kint tartózkodás napjainak számára is! (A kártyákhoz kapcsolódó biztosítások korlátozott, általában 30-60 napra terjednek ki. Ha ennél hosszabb időt töltünk valamelyik országban tanulmányok, vagy kiküldetés miatt, érdemes más megoldást választani.)

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tények, amiket talán nem tudtál a bankkártyákról!

2018. 11. 14.

Kényelmes fizetési mód a bankkártya. Azonban vannak veszélyei is! Konkrét eshetőségeket mutatunk be, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a kártyás vásárlás. A bankkártyás vásárlást arra találták ki, hogy készpénz...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

A forint miatt drágább lesz a nyaralás

2018. 07. 11.

A forint gyengülése némi bosszúságot okozhat a nyaralás előtt állóknak, különösen azoknak, akik például eddig csak lefoglalták a szállást, de euróban/dollárban csak az érkezéskor fizetnek. Egy év leforgása alatt 6%-ot...

Blogajánló

 • alapblog

  Irányt váltott a FED?

  Tegnap este az amerikai FED nem emelte az irányadó kamatlábat, maradt a 2,25-2,50%-os sáv. A kamatdöntést nem okozott különösebb meglepetést. A Világgazdaság napilap a mai...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.