Betöltés

Miért magasabbak Magyarországon a jelzáloghitelek kamatai, mint a régió többi országában?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-10

A magyarországi lakáshitelek kamatszintje nemzetközi összehasonlításban továbbra is nagyon magas. Egy 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelhez itthon átlagosan 6,5 százalék körüli kamattal juthatunk hozzá, míg a régiós átlag ennél jóval alacsonyabb, 3,1 százalék körüli. Megnéztük, hogy kamatperiódusonként a kamatláb mekkora részét teszi ki az irányadó alapkamat, és mekkorát a kamatfelár.

A kamatperiódusonkénti bontásból jól látszik, hogy hazánkban minden kínált periódusra magasabbak a jelzáloghitelek kamatai, mint a többi vizsgált országban. Igazán nagy különbség azonban a hosszabb időszakra fix törlesztőrészletet biztosító, 3-5-10 éves periódusoknál mutatkozik, ahol a magyar adat több mint a duplája a szlovák, a cseh, vagy éppen az amerikai átlagnak, miközben a németországinak pl. a háromszorosa. Az 1 és a 20 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében már nem annyira kiugró a különbség.

nemzetkozikamat_20141210

A bankok által kínált kamat fő összetevői a jegybanki alapkamat (mint kockázatmentes hozam), és a kamatfelár, ezek alapján is megvizsgáltuk az országok közötti eltéréseket. Az alapkamat 2,1 százalékos szintjével Magyarország messze kiemelkedik a vizsgált országok közül, amelyek mindegyikében mindössze 0,05 százalékon áll a jegybanki alapkamat – kivéve az Egyesült Államokat, ahol 0,25 százalék. Ez alapján elmondható, hogy az itthoni jelzáloghitelek kamatlábának magasabb szintjét részben megmagyarázza az alapkamatok szintjében tapasztalható különbség. Magyarországon azonban júliusban véget ért a jegybank kamatvágási ciklusa, további csökkentésre belátható időn belül nem kerül sor (a jegybanki kommunikáció már többször jelezte, hogy 2015 év végéig nem várható változás). Az ábrákból jól látszik, hogy a magasabb hitelkamatok jelentős hányadát magyarázza az alapkamatok eltérése, azonban nem az egészet. Az 3, 5 és 10 éves kamatperiódusoknál hazánk a kamatfelárak tekintetében is kiemelkedik, átlagosan 1,7 százalékponttal meghaladva a többi vizsgált ország átlagát. A leghosszabb és legrövidebb vizsgált kamatperiódusok azonban kilógnak a sorból, mivel ott a magyar bankok kamatfelárainak átlagos szintje közel megegyezik a szlovák és a cseh bankokéval.

nemzetkozialapkamatonfelul_20141210

A kamatfelárak historikus alakulásának vizsgálatából látszik, hogy a felárak 2012 elejéig nagyjából együtt mozogtak, utána viszont már nem látszik korreláció. A magyar bankok kamatfelárai 2011 első negyedévétől kezdődően folyamatosan növekedtek 2013 végéig, míg a szlovák kamatfelárak már 2012 harmadik negyedévétől már csökkenésnek indultak, miközben az eurózóna tagállamaiban pedig inkább stagnált a kamatfelárak szintje. Biztató jel, hogy a magyar kamatfelárak az utóbbi egy évben jelentősen közeledtek a környező országok átlagához, azonban átlagosan továbbra is 1,6 százalékponttal magasabbak.

nemzetkozikamatfelar_20141210

Amennyiben az alapkamatunk továbbra is 2,1% marad, akkor a hazai lakáshitel kamatok csökkenésére csak a kamatfelárak mérséklődésén keresztül kerülhet sor.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen kamattal vehetsz fel lakáshitelt, akkor használd az alábbi kalkulátort!


Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Egészséges paranoia

  A Walmart főnökének mobilháttérképe az elmúlt évtizedek legnagyobb kiskereskedő cégeinek listájával. Egészséges paranoia, mert a cégek-jönnek mennek a versenyben, aki pár évtizede a topon volt,...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.