Miért magasabbak Magyarországon a jelzáloghitelek kamatai, mint a régió többi országában?

 • 2014.12.10.
 • szerző: bankmonitor

A magyarországi lakáshitelek kamatszintje nemzetközi összehasonlításban továbbra is nagyon magas. Egy 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelhez itthon átlagosan 6,5 százalék körüli kamattal juthatunk hozzá, míg a régiós átlag ennél jóval alacsonyabb, 3,1 százalék körüli. Megnéztük, hogy kamatperiódusonként a kamatláb mekkora részét teszi ki az irányadó alapkamat, és mekkorát a kamatfelár.

A kamatperiódusonkénti bontásból jól látszik, hogy hazánkban minden kínált periódusra magasabbak a jelzáloghitelek kamatai, mint a többi vizsgált országban. Igazán nagy különbség azonban a hosszabb időszakra fix törlesztőrészletet biztosító, 3-5-10 éves periódusoknál mutatkozik, ahol a magyar adat több mint a duplája a szlovák, a cseh, vagy éppen az amerikai átlagnak, miközben a németországinak pl. a háromszorosa. Az 1 és a 20 éves kamatperiódusú lakáshitelek esetében már nem annyira kiugró a különbség.

nemzetkozikamat_20141210

A bankok által kínált kamat fő összetevői a jegybanki alapkamat (mint kockázatmentes hozam), és a kamatfelár, ezek alapján is megvizsgáltuk az országok közötti eltéréseket. Az alapkamat 2,1 százalékos szintjével Magyarország messze kiemelkedik a vizsgált országok közül, amelyek mindegyikében mindössze 0,05 százalékon áll a jegybanki alapkamat – kivéve az Egyesült Államokat, ahol 0,25 százalék. Ez alapján elmondható, hogy az itthoni jelzáloghitelek kamatlábának magasabb szintjét részben megmagyarázza az alapkamatok szintjében tapasztalható különbség. Magyarországon azonban júliusban véget ért a jegybank kamatvágási ciklusa, további csökkentésre belátható időn belül nem kerül sor (a jegybanki kommunikáció már többször jelezte, hogy 2015 év végéig nem várható változás). Az ábrákból jól látszik, hogy a magasabb hitelkamatok jelentős hányadát magyarázza az alapkamatok eltérése, azonban nem az egészet. Az 3, 5 és 10 éves kamatperiódusoknál hazánk a kamatfelárak tekintetében is kiemelkedik, átlagosan 1,7 százalékponttal meghaladva a többi vizsgált ország átlagát. A leghosszabb és legrövidebb vizsgált kamatperiódusok azonban kilógnak a sorból, mivel ott a magyar bankok kamatfelárainak átlagos szintje közel megegyezik a szlovák és a cseh bankokéval.

nemzetkozialapkamatonfelul_20141210

A kamatfelárak historikus alakulásának vizsgálatából látszik, hogy a felárak 2012 elejéig nagyjából együtt mozogtak, utána viszont már nem látszik korreláció. A magyar bankok kamatfelárai 2011 első negyedévétől kezdődően folyamatosan növekedtek 2013 végéig, míg a szlovák kamatfelárak már 2012 harmadik negyedévétől már csökkenésnek indultak, miközben az eurózóna tagállamaiban pedig inkább stagnált a kamatfelárak szintje. Biztató jel, hogy a magyar kamatfelárak az utóbbi egy évben jelentősen közeledtek a környező országok átlagához, azonban átlagosan továbbra is 1,6 százalékponttal magasabbak.

nemzetkozikamatfelar_20141210

Amennyiben az alapkamatunk továbbra is 2,1% marad, akkor a hazai lakáshitel kamatok csökkenésére csak a kamatfelárak mérséklődésén keresztül kerülhet sor.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen kamattal vehetsz fel lakáshitelt, akkor használd az alábbi kalkulátort!


Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Értékeltség, béremelés és Tesla az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Néhány modell, amelyek szerint el lehet dönteni, hogy az S&P 500 túlértékelt-e. Csak vájtfülűeknek! Vajon...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.