Betöltés

Miért nem kell izgulni a diákhitel kamatos kamata miatt?

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-06

A Diákhitel1, hasonlóan minden más hitelfajtához, egy olyan hitelkonstrukció, amit kamatokkal együtt kell visszafizetni a hitelnyújtónak. Ez az állítás a Diákhitel2 esetében akkor állná meg a helyét, ha az állami támogatás miatt nem lenne nulla százalék az ügyfelek által fizetendő kamat. Ezen túlmenően számos egyedi jellemzője van a diákhitelnek, amivel ajánlatos tisztában lenni a felvétele előtt. A fontosabb tényezők közül most a kamatos kamatot vizsgáljuk meg és bemutatjuk, miért is nem kell aggódni e miatt.

Egy hitelnél meghatározó, hogy egyáltalán milyen intézmény az, amely a hitelt nyújtja számunkra. A Diákhitel Központ nonprofit intézmény, így a saját optimális, biztonságos és költséghatékony működésének fenntartását kell a kamatokból fedeznie, ezen felül nem számíthat fel többletkamatot, hogy nyereséget termeljen. Ebből adódóan nincs arra sem kényszerítve, hogy a kamatokkal esetleg trükközzön.

Jelenleg két hitelkonstrukció elérhető a Diákhitel Központnál. A Diákhitel2 a szabad felhasználású Diákhitel1-gyel szemben csak a képzési önköltségre fordítható, viszont a hitelfelvevőknek az előbbinél nem kell kamatot fizetniük, azt átvállalja tőlük az állam.

A Diákhitel1 kamata jelenleg 2,3%. Pontosan mit is fedez ez a kamatbevétel? A Diákhitel Központ ebből fizeti ki a hallgatók hitelezéséhez általa felvett hitelek kamatát (hiszen pénzt nem tud teremteni, neki is fel kell vennie valahonnan hitelt, hogy forráshoz jusson), finanszírozza saját működésének költségeit és fedezetet képez a vissza nem fizetett diákhitelekre.

A diákhitel-felvevők számos egyéb kedvezményt is kapnak a rendkívül alacsony, illetve a nulla százalékos hitelkamaton felül. Például, amíg tart a hallgatói jogviszonyuk, addig nem kell megkezdeniük a hitel visszafizetését, de ha úgy adódna, bármikor (akár az egyetemi tanulmányok ideje alatt is), bármekkora összegben előtörleszthetnek teljesen ingyenesen.

A kamatmentes hiteleket nem számítva általánosan igaz a hitelekre, hogy a hitelt nyújtó intézmény a hitelfolyósítás első napjától kamatot számít fel az ügyfél felé a hitel után. A Diákhitel2 kamatmentes a felvevőknek, tehát náluk ez nem merül fel kérdésként, azonban a Diákhitel1 esetében az általános gyakorlat szerint történik a kamat felszámítása. A felsőoktatási tanulmányok alatt az ügyfélnek nem kell törleszteni a diákhitelt, így a felvett Diákhitel1 után számolt kamatot sem kell rendezni. A Diákhitel Központ a nyilvántartott, de nem rendezett kamatösszeget az év végén a jogszabályi előírásoknak megfelelően eljárva hozzáadja az addig folyósított összeghez.

Ezt a szaknyelvben úgy nevezik, hogy a kamattartozást tőkésítik. Ez az adott év végén történik. A következő év elejétől már a megnövelt összeg (felvett hitel + tőkésített kamat) lesz a kamatszámítás alapja. Így jön létre a kamatos kamat, amelynek egyesek túl nagy jelentőséget tulajdonítanak. Egy számpéldával bemutatjuk, hogy egyáltalán nem extrém magas kamatos kamat összegekről beszélünk.

Tegyük fel, hogy egy egyetemistának 2018. január 15-én folyósítottak 350 ezer Ft összegben Diákhitel1-et, és ez az összes hiteltartozása. A január közepi folyósítástól az év végéig a 2,3%-os kamattal számolva 7719 forintnyi meg nem fizetett kamat gyűlik össze, ha a diák kihasználja azt a lehetőséget, hogy a hallgatói jogviszonya alatt semmit nem kell törlesztenie. Ezt a kamatösszeget az év végén a vonatkozó szabályok szerint eljárva tőkésítik, vagyis hozzáadják a felvett hitel összegéhez. A következő év nyitó hiteltartozása tehát 357 719 Ft lesz.

Nézzük, mi történik 2019-ben (a teljes évet számba véve), ha a kamatszint (2,3%) nem változik, és a tanulmányait végző hallgató a hitelszerződésben foglalt lehetőségével élve továbbra sem törleszt!

A kamatos kamat érvényesülésével a 2019. év eleji 357 719 Ft-os tőketartozásra számítva az év egészében fizetendő kamat 7261 Ft lesz. Amennyiben lenne mód a meg nem fizetett kamattartozás tőkésítésétől és a kamatos kamattól való eltekintésre, akkor 2019 elején 350 00 Ft maradna a tőketartozás és az erre számított kamat 7081 Ft lenne. A kamatos kamat miatt tehát egy év alatt 180 Ft-tal lesz magasabb a tartozásunk. Jól láthatóan ez nem akkora összeg, hogy e miatt aggódnunk kellene. Azt hozzátennénk, hogy a kamatos kamat hatása hosszabb időtávon tud volumenében nagyobb lenni, de például az 5 éves egyetemi tanulmányok alatt csak ennek következtében nem fogunk csődbe jutni.

Nézzünk kicsit a múltba is! 2001 és 2010 között még olyan magas volt Magyarországon az infláció, a hazai kamatok szintje – és ezzel együtt a Diákhitel Központ saját hitelfelvételének kamata –, hogy az akkor elérhető szabad felhasználású diákhitelt felvevő ügyfelek felé felszámított kamat is igen magas (9,5-12% közötti) volt. (Ezzel együtt akkor is kiugróan alacsonynak számított. A bankok által nyújtott hasonló jellegű lakossági forinthitelek kamatátlagának a harmadát sem érte el.)

A nem elhanyagolható kamatteher mellett ugyanakkor a tanulmányok után kezdődő törlesztési időszak első két naptári évében olyan alacsony volt a minimálbér 6%-át kitevő kötelező havi törlesztés (3000 és 4290Ft közötti összeg), hogy az ügyfelek által az adott év során befizetett havi törlesztések összege nem fedezte a hiteltartozásuk után felszámított kamat összegét sem. (Olyan ügyfelek is kerülhettek ilyen helyzetbe, akik a kötelező törlesztőrészleteket a szerződésnek megfelelően, időben és pontosan fizették.)

Ilyenkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően az adott évben meg nem fizetett kamat szintén tőkésítésre került év végén, vagyis ennyivel megnövekedett a következő évi kamatfelszámítás alapját képező hiteltartozás. Itt is keletkezett tehát kamatos kamat. A ki nem egyenlített kamatból származó tőketartozás-növekedés nyomán keletkező többlet kamatteher az érintettek körében jellemzően néhány ezer forint és húszezer forint között alakult éves szinten. Ez praktikusan senkinek nem okozott leküzdhetetlen pénzügyi terheket, hiszen még a minimálbér alapján (a harmadik törlesztési évtől a személyes jövedelem alapján) meghatározott havi törlesztés összegét sem érintette.

Ugyanakkor az érintett ügyfelek azon relatíve szűk köre számára, akik a Diákhitel Központ által kiküldött éves egyenlegértesítő világos értelmezésére nem voltak képesek, a hiteltartozás emelkedése zavart, értetlenséget és bizalmatlanságot okozott. Ennél a körnél az a lehetőség sem tudatosult, hogy az ügyfélbarát módon, nagyon alacsony szinten meghatározott kötelező törlesztésen felül bármikor van mód nagyobb összeg befizetésére is, amivel elkerülhető, hogy a havi törlesztések még a kamatot sem fedezik. Az értetlen és trükközésre gyanakvó ügyfeleknek e szűk köre is elég volt ugyanakkor ahhoz, hogy a diákhitel kamatos kamata kapcsán meglehetősen erőteljes negatív hírverést generáljon a médiában és a közvéleményben és beárnyékolja a felelős és korrekt hitelezési tevékenység imázsát.

De szerencsére ez már a múlt. A Diákhitel1 mai, rendkívül alacsony kamatszintje és az első két törlesztési év kötelező havi törlesztésének bázisaként használt minimálbér növekedése mellett eleve nem fordulhat elő, hogy a befizetett kötelező törlesztőrészletek ne fedezzék a felszámított kamatot. (2018-ban a 2017. évi minimálbér 6%-át, azaz 7650 Ft-ot kell havonta törleszteniük azoknak a Diákhitel1-felvevőknek, akik a törlesztési kötelezettségük első két évében járnak.)

2 Hozzászólás
 1. Erdős Alexandra

  Csak egyetemi tanulmányok alatt/miatt lehet felvenni diákhitelt

  1. Singer Zoltán

   Kedves Alexandra!

   Kétségtelenül mindkét diákhitel konstrukció igényléséhez szükséges hallgatói jogviszony. A Diákhitel1 bármilyen célra szabadon felhasználható, nemcsak a tanulmányokra, míg a Diákhitel2 kötött felhasználású, és csak a tanulmányokra fordítható.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek
Befektetésekről érthetően
A cikksorozat támogatója logo
Szakértői cikkek
Mobilfizetési megoldások
A cikksorozat támogatója logo
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Ne hagyd veszni az állami támogatásokat, ha már egyszer jár!
2018. 12. 09.

Ezen a héten sok cikkünk szólt arról, hogy milyen módon használhatod fel az állam által nyújtott különböző pénzügyi támogatásokat okosan. Voltak tippek lakásvásárlóknak, házat építőknek, adójóváírásra utazó öngondoskodóknak és a...

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?
2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

Nyakunkon az őszi szemeszter – Diákhitel kisokos
2018. 08. 24.

Lassan indul az újabb tanév. A felsőoktatási tanulmányok finanszírozását mindenki másképp oldja meg. Mi most röviden bemutatjuk a diákhitelt, amit fő szabályként bárki igénybe vehet 45 éves kor alatt, ha...

Blogajánló