Miért szenved vajon az olasz gazdaság?

szerző: Bankmonitor
2017. 11. 04.

Sokan megesküdnének, hogy az olasz gazdaság két évtizede tartó gyengélkedésének a fő oka az euró bevezetése oka. Pedig ez legfeljebb is csak a valódi problémák felszínre kerülését segítette elő, ami a versenyképesség csökkenésében, a korrupcióban, a regionális egyenlőtlenségekben, és az oktatási rendszer problémáiban keresendő. Az Alapblog egyik írásában éppen ezt a kérdést feszegeti.

A közhelyek, és sztereotípiák az életünk részét képezik, emiatt olykor hajlamosak vagyunk szűrőkön keresztül látni a valóságot. Tipikusan ilyen lehet az a jelenség is, hogy az eurót teszik a fő bűnössé az olasz gazdaság problémáit illetően is. Márpedig olykor a hasonló elgondolások éppen a probléma gyökeréről irányítják el a figyelmet, ami az olaszoknál számos tényezőben tetten érhető.

Ezek pedig évtizedekre visszamenő tényezőkkel függenek össze, amik az euró bevezetése előtt is megvoltak már. Ilyen a verseny, a munkaerőpiac korrupción és túlszabályozáson keresztüli korlátozása, a tartósan leszakadt dél, illetve az elsatnyult oktatási rendszer, a kevés képzett munkaerő kérdése. Az Alapblog „A probléma gyökere” című írásában részletesebben is olvashatunk a témáról.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Céges megbeszélés laptoppal

Nagyot robbantanak a fintech cégek, de mire elég ez?

2018. 06. 23.

Egyre többet lehet ma hallani a fintech cégekről, vagyis az olyan pénzügyi szolgáltatókról, amelyek valamilyen szempontból forradalmasítják a hagyományos pénzügyeket. Az biztos, hogy számos újdonság már rendelkezésre áll, azonban távol...

A jegybank teszi a dolgát – De mennyire független?

2018. 06. 18.

Az elmúlt években a magyar jegybank soha nem látott szintekre tudta levinni a kamatok szintjét. Azt természetesen be kell látni, hogy a jegybank tevékenysége egyáltalán nem független a nemzetközi környezettől....

Blogajánló

  • alapblog

    Hétvégi cikkajánló

    Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.