Betöltés

Miért vár a devizahitelesek több mint 90%-a még mindig a banki elszámolásra?

szerző: Bankmonitor.hu
2015-04-09

Nincs olyan kérdés, mely többször hangozna el napjainkban, mint „Mikor kapom meg az elszámoló levelet a bankomtól?” Médiától, banki ügyfelektől naponta több tucat ilyen kérdés érkezik. A Magyar Posta most tiszta vizet öntött a pohárba: legalábbis, ami a statisztikát illeti. Eddig mindössze az érintettek 7%-a kapta meg a bank értesítését, 93% pedig vár. De mégis miért alakult ki ez a helyzet?

A Magyar Posta mai közleménye

A fogyasztói kölcsönszerződések elszámolását tartalmazó értesítéseket a vonatkozó jogszabály alapján 2015. április 30-ig kell postára adnia az érintett pénzintézeteknek. A Magyar Postának csaknem 2,1 millió darab ajánlott-tértivevényes levélpostai küldeményt kell kézbesítenie a normál forgalmon felül. Eddig 149 ezer darab ilyen típusú küldemény érkezett be a Magyar Postához, amely a várható mennyiség alig több mint 7 százaléka.

Miért csúszik a levelek kézbesítése?

Előzetesen: fontos tudni, hogy a bankoknak március 1. és árpilis 30. közötti időszak áll rendelkezésre az elszámoló levelek kiküldésére. A kulcsfontosságú levél tartalmazza:

 • a múltra vonatkozó visszatérítés összegét
 • az immár forintosított hitel új kondícióit, az új kamatot és az új havi törlesztőt

Természetesen az adósok felfokozott várakozása érthető, hiszen égető kérdésekben kapnak válaszokat.

A fokozott várakozás mellett fontos azt is látni, miért lehetséges, hogy az értesítési időszak felének eltelte után csak az erős kisebbség kapta meg a levelet. Egyeztettünk néhány banki szereplővel és a következő válaszokat kaptuk:

 • egyes bankoknál 40-80 különféle szerződést illetően kell számszerűsíteni az elszámolást és elkészíteni az értesítő levelet
 • mind az elszámolásnak, mind az értesítésnek meg kell felelni a szigorúan megszabott feltételrendszernek, melyet az MNB ellenőriz is
 • a bankok nem kívánnak számítási hibát véteni
 • a számítások elvégzését követően jelentős logisztikai feladatok vannak hátra a kiértesítéshez: nyomtatás, borítékolás, tértivevények kezelése (jellemzően minden bank külön szerződést köt a kézbesítésre Postával az egyedi nagy számosságú feladás miatt
 • az értesítő leveleket és azok kézbesítését be kell vezetni a belső banki rendszerekbe, hiszen ha az ügyfél a levél alapján érdeklődik az ügyintézőnek minden adatot látnia kell
 • egyes ügyleteknél kezelni kell az adós, adóstárs kiértesítést is
 • talán azt is érdemes megjegyezni, hogy a napokban kiderült nem minden helyzet rendezett kristálytisztán az leszámolási törvény, így szükség volt egy törvénymódosító javaslatra is…

A fentiek jól szemléltetik, hogy miért alakulhatott ki, hogy egyes ügyfelek még abban az esetben sem kapták meg az elszámoló levelet, ha a visszatérítésről a netbankon keresztül már értesültek.

Ha megkaptad a levelet, nézd meg, hogy milyen döntéseket hozhatsz:

Ha még bizonytalan vagy, hogy kapsz-e banki elszámolást, töltsd ki az alábbi formot és választ kapsz!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. Torrente

  És mégis , mit gondolnak, a kézbesítők hogy fogják tudni kivinni azt a rengeteg tértivevényes ajánlott levelet, az amúgy sem kevés munkájuk mellett? A világon egy országban sincs annyi ajánlott levél mint nálunk. Teljesen indokolatlan mindent ajánlva küldeni. Síma levélben hamarabb megkapná a címzett, és nem kéne a 60 % uknak a Postán sorba állni az értesítővel.

 2. Várok

  Én megvagyok róla győződve, hogy nem a posta hibája. Ugyanis mi is arra várunk, hogy valamit legalább jelezne már az a rabló bank, mikor kimondták, hogy nem a hiteleseknek kell kérni, hanem a banknak kell küldeni az elszámolást ( de legalább valami jelzést ) és erre fel még a mai naig semmi megmozdulása nincs ebben az ügyben a banknak, de a szokásos havi értesítőt azt már küldött. A posta honnan tudná mi van a borítékban? Nem tudja kiválogatni, hogy ez a szokásos, ez meg a deviza elszámolás. Ők kihozzák ha a bank küldené, de nem csinálnak semmit. Majd szépen minden feledésbe megy és akkor ezt sem kell nekik vissza adni. A törvényhozókat meg nem érdekli, hogy megteszik -e a kötelességüket, mert van az a pénz ( a bankoknak meg plánevan, mert vol kiktől ellopni ) amivel ők is megvehetők.

 3. Ewendor

  Én ma kaptam egy érdekes levelet, amiben ha jól olvasom semmit nem kapok vissza pedig 2006- ban váltottam át az autó hitel személyi hitelre ami 2010- ben járt le.

 4. bankmonitor.hu

  @Ewendor: Az, hogy jár-e visszatérítés a hitelére, azt a következő cikkben elhelyezett kalkulátorral tudja leellenőrizni (több szerződés esetén az adatokat külön-külön adja meg):
  link to bankmonitor.hu

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

Blogajánló

 • alapblog

  Dolce vita!

  Születéskor várható élettartam Európában: Svájc 83,7 Spanyolország 83,5 Olaszország 83,4 Munkával töltött évek száma: Svájc 42,5, Spanyolország 35,1, legutolsó Olaszország 31,6. Forrás: Vakmajom a Facebookon

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.