Betöltés

Miért vesz Józsi bácsi állampapírt?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-10-14

Szeptemberben minden eddiginél több állampapírt vett a lakosság. A múlt hét végén közzétett statisztika szerint közel 110 milliárd Ft-tal nőtt a magánszemélyek által állampapírba fektetett pénzösszeg. Többet ad az állam, mint a bankok? Az állampírokat nem érinti a kamatcsökkenés? Mi áll a háttérben?

A magán befektetők által favorizált állampapír a Kamatozó Kincstárjegy, mely egy éves futamidővel rendelkezik. Az elérhető kamat aktuális mértéke 4%. Mit kínálnak a bankok egy éves lekötésre? Amennyiben csak olyan betéteket vizsgálunk, melyek nem extra feltételhez kötöttek, akkor 500 ezer Ft-os lekötés esetén a Volksbank kínálja a legkedvezőbb kamatot 3,8%-kal.

A kamatelőny tehát állampapír oldalon 0,2%pont. Mondhatnánk; nem igazán sok, de a kép ennél árnyaltabb, hiszen a Volksbanknál kell bankszámlával rendelkezni ahhoz, hogy csak 0,2%-ot veszítsünk az állampapírhoz képest. A második legjobb banki ajánlat, mely semmilyen feltétel teljesítését nem várja el tőlünk az Erste Banktól származik, de ez már csak 3,3%-ot kínál, a különbség tehát már számottevő. Ezt követően 3,0% és 3,3% között már több ajánlatot is találunk. 

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az állampapírral tehát 0,7-1% közötti kamatelőnyt tudunk realizálni jelenleg, ha nem az aktuálisan legjobb kamatajánlatot kínáló banknál vezetünk számlát. Minden más esetben ugyanis többlet költsége lesz az új számla megnyitásának. 

A Kamatozó Kincstárjegy kamatajánlatát visszamenőlegesen vizsgálva megállapítható, hogy jellemzően vagy a legjobb bankbetéti kamat környékén, vagy attól enyhén elmaradó szinten helyezkedik el. Az állampapír befektetéssel elsősorban azt lehet megnyerni, hogy nem kell folyamatosan utaztatni a pénzünket a legjobb kamatot ajánló bankok között és mégis kapunk stabilan egy jó kamatszintet. A pénz bankok közötti utaztatása egyébként a tranzakciós illeték bevezetése óta meg is drágult (0,3%, max 6.000 Ft egy utalás)… 

Továbbra is a rövid távú befektetéseket preferáljuk állampapír vonalon (is), miközben a 3 és 5 éves futamidőkre elérhető Prémium Magyar Államkötvények kamatelőnye nagyobb, mint az egy éves lekötés esetén. Érdemes lenne néha hosszabb távra gondolkodni… 

Állampapírt legolcsóbban a Kincstárnál nyitott költségmentes számlán lehet elhelyezni. Ennek ugyanis nincs költsége. Az utolsó érv az állampapír befektetés mellett: az augusztus 1-vel bevezetett 6%-os EHO-t sem kell megfizetni.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Mutatjuk, melyik állampapír kell a magyarnak

2018. 07. 10.

Töretlen a lelkesedés az állampapírok iránt, legalábbis erre utalnak az év első felének adatai. Az abszolút első helyen a prémium állampapírok állnak, 401 milliárd forinttal több pénzünk van benne, mint...

Hatalmas szerencsénk van a lakossági állampapírral!

2018. 07. 04.

Sok befektető, ha rápillant a megtakarítására, akkor most döbbenhet rá, hogy a hozamemelkedés mekkora veszteséget okozott számára. Egy kötvényalappal például az év eleje óta akár 5%-os mínuszt is össze lehetett...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.