Miért vesz Józsi bácsi állampapírt?

 • 2013.10.14.
 • szerző: bankmonitor

Szeptemberben minden eddiginél több állampapírt vett a lakosság. A múlt hét végén közzétett statisztika szerint közel 110 milliárd Ft-tal nőtt a magánszemélyek által állampapírba fektetett pénzösszeg. Többet ad az állam, mint a bankok? Az állampírokat nem érinti a kamatcsökkenés? Mi áll a háttérben?

A magán befektetők által favorizált állampapír a Kamatozó Kincstárjegy, mely egy éves futamidővel rendelkezik. Az elérhető kamat aktuális mértéke 4%. Mit kínálnak a bankok egy éves lekötésre? Amennyiben csak olyan betéteket vizsgálunk, melyek nem extra feltételhez kötöttek, akkor 500 ezer Ft-os lekötés esetén a Volksbank kínálja a legkedvezőbb kamatot 3,8%-kal.

A kamatelőny tehát állampapír oldalon 0,2%pont. Mondhatnánk; nem igazán sok, de a kép ennél árnyaltabb, hiszen a Volksbanknál kell bankszámlával rendelkezni ahhoz, hogy csak 0,2%-ot veszítsünk az állampapírhoz képest. A második legjobb banki ajánlat, mely semmilyen feltétel teljesítését nem várja el tőlünk az Erste Banktól származik, de ez már csak 3,3%-ot kínál, a különbség tehát már számottevő. Ezt követően 3,0% és 3,3% között már több ajánlatot is találunk. 

ÁllamPAPÍr kalkulátor

Állampapírok

A maximális befektetési biztonság

Mennyi időre szeretnél befektetni?
Eurót vagy forintot szeretnél befektetni?

Állampapírt a magyar államkincstártól:

 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadását követően
az Államkincstár szakértője
felhív.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Az állampapírral tehát 0,7-1% közötti kamatelőnyt tudunk realizálni jelenleg, ha nem az aktuálisan legjobb kamatajánlatot kínáló banknál vezetünk számlát. Minden más esetben ugyanis többlet költsége lesz az új számla megnyitásának. 

A Kamatozó Kincstárjegy kamatajánlatát visszamenőlegesen vizsgálva megállapítható, hogy jellemzően vagy a legjobb bankbetéti kamat környékén, vagy attól enyhén elmaradó szinten helyezkedik el. Az állampapír befektetéssel elsősorban azt lehet megnyerni, hogy nem kell folyamatosan utaztatni a pénzünket a legjobb kamatot ajánló bankok között és mégis kapunk stabilan egy jó kamatszintet. A pénz bankok közötti utaztatása egyébként a tranzakciós illeték bevezetése óta meg is drágult (0,3%, max 6.000 Ft egy utalás)… 

Továbbra is a rövid távú befektetéseket preferáljuk állampapír vonalon (is), miközben a 3 és 5 éves futamidőkre elérhető Prémium Magyar Államkötvények kamatelőnye nagyobb, mint az egy éves lekötés esetén. Érdemes lenne néha hosszabb távra gondolkodni… 

Állampapírt legolcsóbban a Kincstárnál nyitott költségmentes számlán lehet elhelyezni. Ennek ugyanis nincs költsége. Az utolsó érv az állampapír befektetés mellett: az augusztus 1-vel bevezetett 6%-os EHO-t sem kell megfizetni.

Kérjük, hogy mondd el véleményedet a Bankmonitorról! Szeretnénk figyelembe venni javaslataidat és kritikáidat, hogy minden pénzügyi kérdésedre megtaláld nálunk a választ. Töltsd ki kérdőívünket, a válaszadók között 3 darab 5 ezer Ft-os Shopline vásárlási utalványt sorsolunk ki.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Aktív-passzív, Dropbox, autók és meteoritok világa is az e heti ajánlónkban. Jó szórakozást! Hogy tűnnek el a könnyű választások egyre gyorsabban? Ben Graham módszere még...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.