Mikor hagyható ki a házastárs a hitelből?

szerző: Szklenár Bea
2016. 06. 23.

Az én pénzem, a te pénzed, de semmi esetre sem közös? Anyagi, vagy egyéb okok miatt adódhat olyan helyzet, amikor a házastársak közül az egyik fél csak a saját nevére szeretne lakást venni. Nem gond, ha a vásárlásra megvan a megfelelő anyagi fedezet, ha azonban lakáshitelre is szükség van, a banknak is lesz néhány szava a dologhoz. Ki lehet-e hagyni egyáltalán a házastársat a hitelügyletből? Ha igen, mik a feltételek? Írásunkban megtalálod a választ!

A magyar családjogi törvény értelmében a házassággal vagyonközösség jön létre, ami a házasság ideje fennmarad (kivéve külön vagyon). Ezért alapvetően egy jelzáloghitelből nem lehet kihagyni azt a felet, akivel vagyonközösségben élsz, legyen az házastársad, vagy éppen élettársad. Ez nem azt jelenti, hogy – bizonyos esetek kivételével – tulajdont is kell feltétlenül szereznie mindkét félnek. Ha azonban hitel is kapcsolódik a vásárláshoz, már kicsit más a helyzet. Itt a banknak is van némi beleszólása a dologba.

Attól, hogy a hitelt valaki egyedül, adóstárs nélkül igényli, nem kerül hátrányba. A kamatok azonosak, de fontos tudni, hogy egy hitel sokkal stabilabb lábakon áll, ha azt két szereplőre lehet alapozni.

Az aktuális lakáshitelek közül kalkulátorunk segítségével válogathatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ki, mikor akarja csak a saját nevében igényelni a lakáshitelt?

A legkülönfélébb verziókkal szoktunk találkozni. A leggyakoribb okok, amikor a házastársat ki akarják hagyni a hitelből az ügyfelek:

 • KHR
 • magas életkor
 • nincs jövedelm
 • szétköltözés

Ezek közül az aktív/passzív KHR-státusz a leggyakoribb. Aki KHR-es, nem lehet adós/adóstárs hitelügyletben. Esetenként passzív KHR státusszal megengedett a zálogkötelezetti státusz, de ez nagyon ritka. Nem mindegy milyen és mekkora követelés miatt kerültél fel a KHR-be, meddig voltál negatív státusszal a listán.

Ha az egyik fél életkora túl magas, nem kell megijedni. Létezik olyan bank, aki a fiatalabb adós korát veszi figyelembe a hitel maximális futamidejének megállapításánál. Teszi ezt ráadásul úgy, hogy az idősebb fél jövedelmét is figyelembe veszi.

Az sem probléma a hitelfelvételnél, ha munkahellyel nem rendelkezik az egyik fél. Ő ebben az esetben kötelezően bevonandó (technikai) adóstárs lesz a hitelben.

A házasság felbontása előtt is van lehetőség a házastárs nélkül igényelj hitelt. Ilyenkor ügyvédi (némely bank ragaszkodik a közjegyző előtt tett nyilatkozathoz) igazolás kell, amiben a felek kijelentik, hogy bár még papíron házasok, de már nem élnek együtt.

Az is előfordul, hogy a hitel célját képező lakás csak az egyik fél tulajdona lesz. A bank felé dokumentálni kell a különvagyont. A házassági vagyonjogi szerződés (akkor is, ha csak egy adott vagyontárgyra vonatkozik) akkor érvényes, ha közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták.

Egy tipikus ügyfélkérdés

Mi van, ha nem vallom be, hogy házas vagyok?”  Nos, mindenki büntető jogi felelőssége tudatában nyilatkozik és adja ehhez az aláírását. Lehet ezzel kísérletezni, de ha kiderül, annak súlyos következménye lehet. Ráadásul hölgyeknél általában a névből is rögtön kiderül a családi állapot.

Amennyiben fentiek ellenére is ki akar maradni az egyik fél a hitelügyletből, feltétlenül szükséges lesz egy nyilatkozat. Ebben rögzíteni kell, hogy az ingatlan a hitelt igénylő fél külön vagyonát fogja képezni és a hitelt a saját jövedeleméből törleszti. A kimaradó félnek pedig vállalnia kell, hogy a lakás hasznait nem élvezi, terheit pedig nem viseli.

Elvált hiteligénylő esetén válási határozatot, özvegy esetén pedig a halotti anyakönyvi kivonatot kell bemutatni.

Ami a legfontosabb!

Segíteni mi is csak úgy tudunk, ha őszinte vagy velünk!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

1 Hozzászólás

 1. Konorót Vivien

  Ez mind szép és jó, de elválni nem tudok már 1 éve és a “férjem” ismeretlen helyen tartózkodik.
  Még a bíróság sem találja.
  Akkor én hitelképtelen vagyok. Hamarosan a jelenlegi lakásból költöznöm kell, tehát mehetek a fiammal az utcára.

  2018.06.07.10:10

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Kevesebb lakáshitelt vehetsz fel októbertől

2018. 06. 18.

Az MNB átalakítja a lakáshitelezési szabályokat, melynek egyenes következménye, hogy októbertől kevesebb hitelt vehet fel a magyar lakosság. Ez alól csak egy kivétel lesz: ha legalább 10 éves kamatrögzítést választasz,...

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.