Mikor hagyható ki a házastárs a hitelből?

 • 2016.06.23.
 • szerző: bankmonitor.hu

Az én pénzem, a te pénzed, de semmi esetre sem közös? Anyagi, vagy egyéb okok miatt adódhat olyan helyzet, amikor a házastársak közül az egyik fél csak a saját nevére szeretne lakást venni. Nem gond, ha a vásárlásra megvan a megfelelő anyagi fedezet, ha azonban lakáshitelre is szükség van, a banknak is lesz néhány szava a dologhoz. Ki lehet-e hagyni egyáltalán a házastársat a hitelügyletből? Ha igen, mik a feltételek? Írásunkban megtalálod a választ!

A magyar családjogi törvény értelmében a házassággal vagyonközösség jön létre, ami a házasság ideje fennmarad (kivéve külön vagyon). Ezért alapvetően egy jelzáloghitelből nem lehet kihagyni azt a felet, akivel vagyonközösségben élsz, legyen az házastársad, vagy éppen élettársad. Ez nem azt jelenti, hogy – bizonyos esetek kivételével – tulajdont is kell feltétlenül szereznie mindkét félnek. Ha azonban hitel is kapcsolódik a vásárláshoz, már kicsit más a helyzet. Itt a banknak is van némi beleszólása a dologba.

Attól, hogy a hitelt valaki egyedül, adóstárs nélkül igényli, nem kerül hátrányba. A kamatok azonosak, de fontos tudni, hogy egy hitel sokkal stabilabb lábakon áll, ha azt két szereplőre lehet alapozni.

Az aktuális lakáshitelek közül kalkulátorunk segítségével válogathatsz!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ki, mikor akarja csak a saját nevében igényelni a lakáshitelt?

A legkülönfélébb verziókkal szoktunk találkozni. A leggyakoribb okok, amikor a házastársat ki akarják hagyni a hitelből az ügyfelek:

 • KHR
 • magas életkor
 • nincs jövedelm
 • szétköltözés

Ezek közül az aktív/passzív KHR-státusz a leggyakoribb. Aki KHR-es, nem lehet adós/adóstárs hitelügyletben. Esetenként passzív KHR státusszal megengedett a zálogkötelezetti státusz, de ez nagyon ritka. Nem mindegy milyen és mekkora követelés miatt kerültél fel a KHR-be, meddig voltál negatív státusszal a listán.

Ha az egyik fél életkora túl magas, nem kell megijedni. Létezik olyan bank, aki a fiatalabb adós korát veszi figyelembe a hitel maximális futamidejének megállapításánál. Teszi ezt ráadásul úgy, hogy az idősebb fél jövedelmét is figyelembe veszi.

Az sem probléma a hitelfelvételnél, ha munkahellyel nem rendelkezik az egyik fél. Ő ebben az esetben kötelezően bevonandó (technikai) adóstárs lesz a hitelben.

A házasság felbontása előtt is van lehetőség a házastárs nélkül igényelj hitelt. Ilyenkor ügyvédi (némely bank ragaszkodik a közjegyző előtt tett nyilatkozathoz) igazolás kell, amiben a felek kijelentik, hogy bár még papíron házasok, de már nem élnek együtt.

Az is előfordul, hogy a hitel célját képező lakás csak az egyik fél tulajdona lesz. A bank felé dokumentálni kell a különvagyont. A házassági vagyonjogi szerződés (akkor is, ha csak egy adott vagyontárgyra vonatkozik) akkor érvényes, ha közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalták.

Egy tipikus ügyfélkérdés

Mi van, ha nem vallom be, hogy házas vagyok?”  Nos, mindenki büntető jogi felelőssége tudatában nyilatkozik és adja ehhez az aláírását. Lehet ezzel kísérletezni, de ha kiderül, annak súlyos következménye lehet. Ráadásul hölgyeknél általában a névből is rögtön kiderül a családi állapot.

Amennyiben fentiek ellenére is ki akar maradni az egyik fél a hitelügyletből, feltétlenül szükséges lesz egy nyilatkozat. Ebben rögzíteni kell, hogy az ingatlan a hitelt igénylő fél külön vagyonát fogja képezni és a hitelt a saját jövedeleméből törleszti. A kimaradó félnek pedig vállalnia kell, hogy a lakás hasznait nem élvezi, terheit pedig nem viseli.

Elvált hiteligénylő esetén válási határozatot, özvegy esetén pedig a halotti anyakönyvi kivonatot kell bemutatni.

Ami a legfontosabb!

Segíteni mi is csak úgy tudunk, ha őszinte vagy velünk!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.