Mikor kell teljesíteni a Babaváró feltételeit, hogy felvehessük a kölcsönt?

Mikor kell teljesíteni a Babaváró feltételeit, hogy felvehessük a kölcsönt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-03 Frissítve: 2022-04-04
 

A Babavárót már csak az idei évben tudják kihasználni a fiatal házaspárok. A kölcsön felvételéhez azonban számtalan szigorú elvárást ellenőriz a bank, melyek közül jó párat már évekkel az igénylés beadása előtt is teljesítenünk kell. De melyek a Babaváró hitel igénylési feltételei és mi az a legkésőbbi időpont, amikor meg kell felelni az egyes előírásoknak? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána. 

A Babaváró egy legfeljebb 10 millió Ft összegű támogatott hitel. A kölcsönhöz a futamidő alatt született gyermekek után számtalan kedvezmény kapcsolódhat:

  • Ha a futamidő első 5 éve alatt születik gyermekünk, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad. (Az első 5 évben alapesetben sem szükséges a hitelre kamatot fizetnünk.) Emellett kérhetjük a törlesztés 3 éves szüneteltetését is.
  • Ha a futamidő alatt megszületne a második gyermekünk, akkor a fennálló tartozás 30 százalékát elengedik, ráadásul újra élhetünk a 3 éves törlesztési moratóriummal.
  • A harmadik baba érkezésekor pedig eltörlésre kerül a teljes fennálló tartozás.

Ez utóbbi esetben a kölcsönre egyetlen forintot sem kell fizetnünk – vagyis átalakul vissza nem térítendő támogatássá -, ha a gyermekeink „megfelelő időközönként” születnek.

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy ezeket a kedvezményeket az állam nem adja ingyen, a Babaváró igénylési feltételeit ugyanis nem olyan egyszerű teljesíteni.

Hirdetés

Hirdetés

A TB jogviszonyra vonatkozó elvárásnak a legnehezebb megfelelni

Az egyik legszigorúbb feltétlenek a Bankmonitor szakértői tapasztalatai alapján a TB jogviszony bizonyul. Ez nem is csoda, ugyanis legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszony szükséges a hitel felvételéhez. Ilyen szigorú elvárással nem is találkozhatunk más támogatásnál. (Kis könnyebbség, hogy ezt az elvárást elégséges csak az igénylő pár egyik tagjának teljesítenie.)

2022.12.31-ig már nincsen három év hátra. Vagyis nem tudjuk már teljesíteni az elvárást abban az esetben, ha jelenleg nincsen semmilyen elfogadható jogviszonyunk. (Természetesen az igénylési határidő kitolása még segítséget jelenthetne, de erre jelenleg nem utal semmilyen jel.)

Egyetemistaként elég lehet júniustól munkába állni

A 3 éves TB jogviszonynak többféle módon is megfelelhetünk:

  • Elfogadható a 2019. évi CXXII. törvény 6.§-a szerinti jogviszony.
  • Megfelelő a külföldi társadalombiztosítási jogviszony.
  • Elfogadható a felsőoktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulói jogviszony.
  • Emellett biztosítottnak tekintenek minket abban az esetben is, ha az úgynevezett diplomás GYED-ben részesülünk.

Az igénylést megelőző utolsó 6 hónapban ugyanakkor szigorúbb elvárásoknak kell megfelelnünk. Gyakorlatilag hazai alkalmazotti, vagy vállalkozói jogviszonyban kell lennünk ezen időszak alatt. Ez azt jelenti, hogy egy egyetemistának elégséges lehet nyár elején munkát találnia ahhoz, hogy a Babaváró feltételeit teljesítse. (Ha július elsején álluk munkába, akkor év végéig meglehet a fél éves alkalmazotti jogviszonyunk, azonban nem lenne időnk már beadni a hiteligénylést.)

A külföldön dolgozóknak elég lehet ősz elején hazaköltözniük a Babaváró feltételeinek teljesítéséhez

Kedvezőbb feltételekkel találkozhatunk abban az esetben, ha külföldről költöznénk haza. Ebben az esetben is elvárnak tőlünk 3 éves TB jogviszonyt, viszont elégséges az igénylés megelőző 3 hónapban teljesítenünk a szigorúbb elvárásokat. (Vagyis elég lehet ősz elején itthoni munkahelyet találnunk, vállalkozást alapítanunk.)

Jelen esetben is érdemes egy hónapot ráhagyni a jogszabályi feltételre, ellenkező esetben nem lenne idő a kérelem beadására. Fontos, hogy a banki elvárásokat is teljesíteni kell, az egyes pénzintézetek pedig három hónapnál hosszabb munkaviszonyt is elvárhatnak. Sőt vállalkozók esetében nem ritka, hogy egy teljes lezárt üzleti évet követően tudjuk beadni igénylésünket.

Magyarországi lakcímmel kell rendelkeznünk

Magyarországi lakcímmel kell rendelkeznünk az igénylés beadásakor, ezt az elvárást a házaspár mindkét tagjának teljesítenie kell. A jó hír, hogy ezen feltételnél nincs múltra vonatkozó előírás, vagyis elégséges, ha a kérelem beadásakor lakcímkártyával tudjuk igazolni a magyar lakcímünket.

Nem lehet adótartozásunk, köztartozásunk

A Babaváró hitelt nem kaphatjuk meg amennyiben 5 ezer forintot meghaladó adótartozásunk, köztartozásunk van. A hitel igénylésekor kell teljesítenünk ezt a feltételt is, sőt, nem jelent automatikus elutasítást az a tény sem, ha az igényléskor elmaradásunk van. Ebben az esetben 10 munkanapos határidőt kaphatunk köztartozásunk rendezésére. Igénylésünket a pénzintézet jóváhagyhatja abban az esetben, ha a tartozásunkat a kitűzött határidő végéig rendezzük.

Jól látható, hogy ezt a feltételt az igénylés beadásáig kell teljesítenünk, sőt adott esetben akár utólagosan a bírálat során is módunkban áll megfelelni az elvárásoknak.

A feleségnek fiatalabbnak kell lennie 41 évnél

A Babaváró kölcsön feltétele, hogy a kérelem beadásakor a pár hölgy tagja nem töltheti be a 41. életévét. Ezt tekinthetjük egyfajta adottságnak, ezen elvárás teljesítéséért utólag nem tudunk tenni semmit. (Ez teljesen érthető, hiszen nem tudjuk visszaforgatni az idő kerekét.) Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne lenne „kiskapu”.

A COVID járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet miatt az állami támogatások igénylési feltételeivel kapcsolatban ugyanis bevezettek néhány könnyítést. Az egyik ilyen eltekintés éppen a Babaváró hitellel kapcsolatban a hölgy életkorára vonatkozik.

A kölcsönkérelem – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is benyújtható, ha a feleség a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet megszűnésétől az 1. § szerinti veszélyhelyzet végéig terjedő időszak alatt töltötte be a 41. életévét.

Ennek értelmében, ha az igénylő pár hölgy tagja a veszélyhelyzet alatt töltötte be 41. életévét, akkor a veszélyhelyzet lejártát követő 30 napon belül beadhatják Babaváró igénylésüket.

Elvárás a büntetlen előélet

Az igénylő pár egyik tagja sem lehet büntetett előéletű. Ezt a kitételt sem olyan egyszerű teljesíteni, hiszen utólagosan nem tudunk semmissé tenni egy bírósági ítéletet. Azt azonban mindenképpen ki kell hangsúlyoznunk, hogy nem minden bűncselekmény eredményez automatikus elutasítást. A jogszabály nevesíti azt, hogy mely bűncselekmények elkövetése vonhatja maga után a Babaváró hitel elutasítását.

Nem szerepelhetünk a rossz adósokat tartalmazó KHR listán (régi nevén BAR listán)

Egyik igénylő sem szerepelhet a rossz adósokat tartalmazó KHR listán. Akkor válunk rossz adóssá, ha meglévő hitelünk törlesztésében a minimálbért meghaladó elmaradásunk van és ez az állapot már legalább 90 napja fennáll. (Emellett csalás, visszaélés miatt is felkerülhetünk a negatív KHR listára.)

Tartozásunk, elmaradásunk rendezését követően még egy évig úgynevezett passzív státusszal fennmaradunk a listán. Azt tudni kell, hogy a passzív listán szereplés a jogszabályi feltételek alapján nem kizáró ok, azonban a legtöbb pénzintézet ebben az esetben sem fog számunkra kölcsönt nyújtani. Ha jelenleg elmaradással szerepelünk a KHR listán, akkor hiába rendezzük a tartozásunkat, a bankok nem fognak nekünk Babaváró hitelt folyósítani.

Csak házasok igényelhetik a Babaváró hitelt

A Babaváró hitel igénylési feltételei szerint csak házaspárok kaphatják meg a támogatott hitelt. Vagyis egyedülállók, élettársi kapcsolatban élők nem vehetik fel a kamatmentes kölcsönt. Ez érthető is, hiszen az állam ezzel a támogatással elsősorban a gyermekvállalási kedvet szeretné ösztönözni.

Természetesen igényléskor elégséges teljesíteni ezt az elvárást: az is megfelelő, ha a kérelem beadása előtti napon történik meg a házasságkötés.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés