Milliárdos vagyonból szegénységbe

2013. 05. 24. szerző: bankmonitor

Pénzügyek tekintetében nincs nagy különbség a néhány év alatt dollár 10 vagy 100 milliókat kereső élsportolók és az átlagemberek között. Van, aki tudatosan beosztja megkeresett pénzét, más pedig mindenféle kontroll nélkül szórja azt. Megdöbbentő, hogy a tengerentúli sportolók zöme pályafutásuk végét követő néhány éven belül csődbe megy. Ez a példa is azt mutatja, hogy a józan pénzügyi gondolkodás nem feltétlenül attól függ, hogy mennyit keresünk, vagy mekkora vagyonnal rendelkezünk pillanatnyilag.

A Sports Illustrated felmérése szerint az NFL (amerikai foci) játékosok több mint 75%-a valamint az NBA (kosárlabda) játékosok közel 60%-a kerül nagyon nehéz pénzügyi helyzetbe vagy akár csődbe is megy a karrierjét követő első évek során. Számos példa közül említhetnénk az NFL egyik irányítóját Vince Youngot, aki az első szerződésével évi 5.6 millió dollárt keresett 6 év leforgása alatt (összesen 8 milliárd forintról beszélünk!), de ez sem volt neki elég ahhoz, hogy félre tudjon tenni későbbi kiadásaira, a nyugdíjas éveit nem is említve. 

Képzeld el, hogy a 20-as éveid elején jársz és hirtelen egy olyan szerződést tudsz megkötni, ahol évi több millió dollárt keresel azzal a játékkal, amit imádsz. Mi jut eszedbe először? Öngondoskodás karriered után vagy nyugdíjas éveid? Kizárt. Szórakozás, autók, házak és barátok. Azt gondolhatnánk, hogy ekkora összeget nem lehet felélni. Azonban a legtöbben nem csak a versenypályákon, hanem a külcsín tekintetében is fel szeretnék venni a versenyt egymással, ami sokszor átgondolatlan és értelmetlen költekezésben realizálódik. Az esetek döntő többségében az újdonsült milliomosok nem állnak készen új helyzetük kezelésére és amilyen könnyen jött a pénz úgy is úszik el.

Természetesen nem csak a dollármilliókat kereső sztársportolók nem tudnak bánni a megkeresett pénzükkel, nincs ez másképp az átlagemberek tekintetében sem, eltekintve attól, hogy sokan életük során sem keresnek ennyi pénzt.

Gazdálkodj okosan!

A legtöbb esetben a probléma gyökerét a pénzügyi alapismeretek hiánya és a helytelen gazdálkodás jelenti. Sokan nem rendelkeznek az előre tervezés képességével és az állandó vásárlási lázukon sem tudnak úrrá lenni, amely fogyasztói társadalmunk alapját képezi. Ezért, ha tudatosan szeretnéd kezelni pénzügyeidet, akkor tartsd számon, hogy mire mennyit költesz, és hogy valójában szükség volt-e rá.

A sportolók pénzügyi, vagy vállalati befektetéseik között számos rendkívül magas kockázatú elemet is tartottak, mint például különböző származtatott termékek, éttermek vagy klubok. Ezeket természetesen rendkívül magas hozammal kecsegtető kihagyhatatlan ajánlatnak mutatták be nekik tanácsadóik. Ezzel szemben amennyiben megtakarításaikat kiegyensúlyozott befektetési alapokba vagy biztonságos bankbetétekbe helyezték volna el, akkor gondtalanul élhettek volna pályafutásuk lezárultát követően is.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankbetét
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Emellett nem várt munkanélküliség vagy egészségügyi probléma bármelyikünk életét rendkívül megnehezítheti, ezért is rendkívül fontos az öngondoskodás, kereseted és vagyonod szintjétől függetlenül.

Ha nem szeretnél Te is hasonló helyzetbe kerülni, akkor töltsd le az e-bookot az alapvető pénzügyi ismereteid megszerzése érdekében!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: 8 évre ezeket érdemes leakasztani a polcról!

2018. 05. 23.

Vannak időszakok, amikor a lakástakarék nemcsak a 30%-os állami támogatásnak köszönhetően olyan jó választás, hanem egyéb akciók is kapcsolódnak a kötéshez. A Bankmonitor alapvetően két érdeklődő típussal találkozott: az egyik...

10 millió 40 év felett a CSOK-kal? A válasz igen!

2018. 05. 22.

„2000-ben meglévő 3 gyermekünkre felvettük a szocpolt (2,2 millió forintot). Gyermekeink 1993, 1996, 2000 és 2012-ben születtek (a legidősebb novemberben tölti be a 25 évét). Az első két gyermek főiskola...

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Blogajánló

  • alapblog

    Bullpiac vége? – 3. rész: Mi lesz veled, Facebook?

    Kollégáink, Szabó László, Szabó Dávid és Balásy Zsolt beszélgettek a világ minket érdeklő dolgairól. A harmadik részben a gyorsuló technológiai változások gazdasági hatásairól és arról is beszélgettünk, mi lesz majd...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.