loading

Milliós kiadást jelenthet már egy átlagos lakásnál is a vagyonszerzési illeték!

Az ingatlanvásárlás költséges dolog, hiszen Budapesten már jócskán 500 ezer forint felett adják a lakások négyzetméterét, de a vidéki nagyvárosok is gyorsan zárkóznak fel. Különösen rosszul érinti ez azokat, akik lakáshitelből vásárolnak, hiszen nekik a hitel egyszeri költségein és a havi törlesztőkön túl az illetéket is ki kell tudniuk gazdálkodni. Ezért összegyűjtöttük az igénybe vehető kedvezményeket, és megmutatjuk azt is, hogy miként lehet akár több millió forintot spórolni a lakáshitelen.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Ahogy emelkednek az ingatlanárak, úgy nő a vásárlás után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték – a későbbiekben szimplán csak illetékként említjük majd – nagysága is. Egy vásárolt lakás vagy ház esetében ugyanis alapesetbe a vételár 4%-a gazdagítja a költségvetést. Ez 600 ezer Ft-os négyzetméterárral számolva egy 50 négyzetméter alapterületű budapesti lakás esetében pedig bizony 1,2 millió forint kiadást jelent.

Van azonban számos olyan lehetőség, amit érdemes kihasználni, mert ez az összeg bizonyos esetekben csökkenthető, de ha sikerül kiharcolni a kamatmentes részlefizetési lehetőséget, az is óriási könnyebbséget jelenthet. Ezért az alábbiakban válaszolunk a Bankmonitor szakértőihez az elmúlt hónapokban beérkező leggyakoribb vagyonszerzési és öröklési illetékkel kapcsolatos kérdésekre.

Mennyi illetéket kell fizetnem, ha a vásárlás előtt eladtam egy lakást?

Ha régi lakást adsz el, majd 3 éven belül vásárolsz másik ingatlant, akkor az mindenképp jelentős előnyt jelent. Ha az új lakás drágább, akkor a különbözet után kell csak megfizetni a 4%-ot, míg ha olcsóbb, akkor nem keletkezik kötelezettség. Például, ha 30 millió Ft-ért eladtál egy lakást, majd vásároltál 40 millió Ft-ért egy nagyobbat, akkor az illetékalap 10 millió Ft lesz, ami 400 ezer Ft fizetnivalót jelent.

Igen ám, de ez csak akkor igaz, ha az értékesített és a vásárolt ingatlan tulajdonosa ugyanaz vagy ugyanazok a személyek, ez utóbbi esetben pedig az is lényeges, hogy a tulajdoni arányok ne változzanak. Mikor lehet ez probléma? Például akkor, ha egy pár együtt él már évek óta egy olyan lakásban, amit egyikük vett még korábban. Ezt eladják, majd vesznek közösen egy újat, amiben 50-50% tulajdonrészük lesz. Ebben az esetben csak annak kell kevesebb illetéket fizetnie, akinek az előző ingatlan a nevén volt, míg a másik fél bizony a 4%-os illetékkel számolhat. Természetesen mindenkinek a maga tulajdonrésze után számítják ki az illetékalapot, tehát a pár összességében még így is spórolhat.

Mennyi illetéket kell fizetnem, ha vásároltam egy ingatlant, de még nem adtam el az előzőt?

Ilyenkor a NAV felé jelezned kell, hogy a vásárlást követően értékesíteni kívánsz egy másik ingatlant, ez alapján pedig egy évre felfüggesztik az illetékkiszabási eljárást. Pontosan ennyi időd lesz arra, hogy értékesítsd az ingatlant, az illetékalap pedig az új és a régi ingatlan közötti árkülönbség lesz. Ha az új lakás olcsóbb, mint az értékesített, akkor pedig értelemszerűen nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned.

Mennyi vagyonszerzési illetéket kell fizetnem akkor, ha válás esetén kivásárolom volt párom az ingatlanból?

A házastársak közötti adásvétel, illetve válás esetén a vagyonközösség megszüntetése miatti vagyonátruházás illetékmentes, így legalább ez nem nehezíti meg az egyébként is nehéz helyzetben lévő pár életét.

Mennyi vagyonszerzési illetéket kell fizetnem egy megvásárolt építési telek után?

Az építési telek vásárlása illetékmentes, ám ennek az a feltétele, hogy az adásvételtől számított négy éven belül lakóingatlan létesüljön a telken, ennek mérete pedig elérje a helyi településrendezési tervben meghatározott maximális alapterület legalább 10%-át.

Mennyi vagyonszerzési illetéket kell fizetnem, ha életem első lakását vagy házát venném meg?

Az első lakásukat vásárló fiatalok is kaphatnak kedvezményt, ám ennek feltételeit még a nagy árrobbanás előtt állapították meg, így sajnos kevesen élhetnek a lehetőséggel. Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.

A 35 év alattiak ugyanis csak akkor részesülnek 50%-os illetékkedvezményben, ha 15 millió Ft-nál nem drágább újépítésű ingatlant vásárolnak. Ennyiért azonban ma már alig találni valamit Budapesten és a nagyobb városokban. Amennyiben pedig az ingatlan ennél akár egy forinttal is drágább, az egész vételár után meg kell fizetniük a 4%-os illetéket. Vidéken ugyanakkor ez a kedvezmény még mindig sok esetben kihasználható.

Mikor kérhetek részletfizetést a vagyonszerzési illetékre?

Az első saját ingatlanjukat vásárlók kérhetnek részletfizetési lehetőséget, amit nav általában meg is szokott adni. Fontos, hogy ha a vagyonszerző az esedékes részlet befizetésével csúszik, akkor a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell kiegyenlíteni. Ez esetben az adóhatóság a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel.

Számít a vagyonszerzési illeték szempontjából az, hogy több lakásom van?

A több saját tulajdonú ingatlan nem befolyásolja az illeték összegét, legfeljebb annyiban, hogy értelemszerűen az első lakásukat vásárlóknak járó kedvezmény ebben az esetben nem vehető igénybe.

Mennyi illetéket kell fizetnem egy megörökölt ingatlan után?

Lakástulajdon és a lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog öröklése esetén az öröklési illeték mértéke 9%, vagyis egy 40 millió Ft értékű ingatlan után alapesetben 3,6 millió Ft kiadásra lehet számítani. Az örökhagyó egyenes ági rokonai, bejegyezett élettársa vagy házastársa ugyanakkor illetékmentesen örököl. (Felmenő egyenes ági rokonok az elődök: szülő, nagyszülő, dédszülő. Lemenő egyenes ági rokonok az utódok: gyermek, unoka, dédunoka.)

Amennyiben nem egyenes ági rokonként kiskorú örököl, akkor ő halasztást kap a nagykorúvá válását követő 2. év végéig, és csak ezt követően kell megfizetnie az illetéket, amit nem növel kamat.  Az örökhagyó mostoha- és nevelt gyermeke, mostoha- és nevelőszülője által megszerzett örökrész tiszta értékéből 20 millió forint illetékmentes.

Mennyi öröklési illetéket kell fizetnem egy építési telek után?

A lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak (tulajdoni hányadnak), valamint az ilyen ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jognak az öröklése illetékmentes, ha az örökös 4 éven belül lakóházat épít rá, annak hasznos alapterülete pedig eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10%-át.

Ha már illetéket kell fizetned, legalább a lakáshitelen spórolj!

Az előbbiekből már kiderült, hogy a vagyonszerzési illeték bizony akár több millió forintos terhet is jelenthet a vételár kifizetésén túl. Aki hitelből vásárol, az egy jó választással havonta több tízezer forintot megtakaríthat a havi törlesztőn, míg a teljes visszafizetett összegen több millió forintot is spórolhat. Ugyanis a bankok ugyanakkora összegű hitelt nagyon eltérő költséggel helyeznek ki. A Bankmonitor lakáshitel-kalkulátor számításai szerint egy 20 millió forintos hitelnek például – 20 éves futamidő, 10 éves kamatperiódus, 250 ezer forint igazolt jövedelem mellett – lehet 117 ezer forint és 124 ezer forint egyaránt a havi törlesztője attól függően, hogy melyik bankot választja az ember. Ez pedig teljes visszafizetésben összesen 2 millió Ft különbséget jelent. Ezért pedig már érdemes számolgatni!

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...