Betöltés

Milliós veszteségtől óvhatod meg magad, ha odafigyelsz erre

szerző: bankmonitor.hu
2016-06-15

Ha egy befektetés nagy pénzt ígér, akkor az magas kockázattal is jár. Sokan azonban ennek az alapvető szabálynak a második felét meg sem hallják, és csak a kétszámjegyű hozamok lebegnek a szemeik előtt. Egészen addig, amíg az árfolyamok esni nem kezdenek. Akkor jön az igazi probléma, amivel akár már milliókat veszíthetsz. De ekkor sem az árfolyamok kiszámíthatatlansága, hanem csakis saját magad miatt. Nézzük, mire kell figyelned, hogy hasonló veled ne fordulhasson elő!

Mikor a világhírű befektetési bank, a JP Morgan alapítóját John Piermont „JP” Morgant arról faggatták, mit vár, mi fog történni a tőzsdén, ő csak annyit mondott: „Ingadozni fog”. És ennél nem is mondhatott volna nagyobb igazságot, hiszen ezen kívül semmi mást nem tudhatunk biztosra. De hiába telt már el több mint egy évszázad a híres mondat óta, sokan még mindig nem tudják elfogadni ezt, és úgy vetik bele magukat kockázatos befektetésekbe, hogy ezzel nem számolnak. (Ez nem csak a részvényekre, hanem minden olyan befektetésre igaz, ami nem fix kamatot fizet.)

A legnagyobb hibát pedig akkor követik el, amikor megijednek az eséstől és a legrosszabbkor adják el értékpapírjaikat. Te mit tennél, ha egyik befektetésed értéke már hetek óta folyamatosan esne? Megremegne a kezed, hogy esetleg eladd? Az amerikai Morningstar részvényalapokat érintő kutatásából kiderült, hogy éppen a hasonló helyzetekben óriási veszteségeket szenvedhetsz el. Ezért azonban nem az árfolyamok váltakozását, hanem csakis saját magadat hibáztathatod.

Milliókat szórhatsz ki az ablakon

A tanulmány még számszerűsíteni is tudja ennek a hibának az árát: az elsietett döntések következtében 1,8 százalékpontnyi hozamot vesztegettünk el az elmúlt 10 év során. Bár elsőre ez lehet, hogy nem is tűnik olyan soknak, egyrészt manapság a legapróbb hozamokért is keményen meg kell küzdeni, másrészt pedig a hatás hosszú időtávon igazán káros.

Hogy mennyit is jelent ez pontosan? Mondjuk, hogy 40 éven keresztül minden évben 100 ezer forintot tudsz részvényalapokba fektetni, és a részvénypiaci árfolyamok évente átlagosan 4%-ot emelkednek. Ha a 40 év során végig kibírod, hogy ne ugorj ki az ijesztő a helyzetekben, a teljes részvénypiaci hozamot realizálni tudod, és a megtakarításod a több évtizedes időtáv végére 9,4 millió forintot fog érni.

Ha viszont folyamatosan próbálod kitalálni, mikor kell ki- és beszállni, és elvesztegeted az 1,8 százalékpontot, akkor mindössze 5,7 millió forintod lesz. 3,7 millió forintot dobsz ki tehát az ablakon! (És ebbe még a folyamatos adás-vétel tranzakciós költségeit bele sem számoltuk.)

Ha szeretnéd kipróbálni magad hasonló helyzetekben, alábbi szimulátorunk segítségével a pénzed kockáztatása nélkül megteheted!

<< KIPRÓBÁLOM A BEFEKTETÉSI SZIMULÁTORT >>

Hogy jött ki az eredmény?

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis hogyan jött ki ez az 1,8 százalékpontos eredmény? Nem kellett hozzá más, mint megnézni, hogy a befektetési alapok mekkora vagyont kezeltek az árfolyamok felmenő és lemenő ágában. Ebből pedig látszott, hogy jóval kevesebben tudtak nyerni az emelkedéseken, mint ahányan vesztettek az eséseken.

Ez csakis úgy volt lehetséges, hogy rengetegen adták el értékpapírjaikat az árfolyamok mélypontjai közelében, az emelkedésből így ők már nem tudtak részesülni. A következő csúcs közelében viszont már megint sok befektető volt az alapban (hisz az emelkedő árfolyam bevonzotta őket), így a menetrend szerint érkező lefele ágat ők mind meg is érezték. A mélypontig újra sokan szálltak ki, majd az újabb emelkedéssel az egész kezdődött elölről.

Aki tehát nem tudja elviselni az árfolyamok ingadozását, az jobban teszi, ha olyan megtakarítási formát keres, aminek kamata fix. Ilyen lehet egy bankbetét vagy egy állampapír. Ebben az esetben bár a potenciálisan elérhető hozam alacsonyabb lesz, de nem kell tartanod semmitől: sem a piac kedvezőtlen fordulatától, sem saját magadtól.

Címkék:

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

családi megtakarítás

A te háztartásod vagyona eléri a magyar átlagot?

2019. 04. 10.

A háztartások nettó vagyona 2014 és 2017 vége között jelentős mértékben nőtt az MNB legutóbbi "Miből élünk?" felmérésének adatai szerint. De kiknek nőtt leginkább a vagyona, és mely régiók gyarapodnak...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.