Betöltés
loading

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy jó döntéssel több ezer forintot spórolhatunk évente.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Sok fiatal egyetemi tanulmányai megkezdésekor nyitja meg élete első bankszámláját. A diákok helyzete nagyon speciális, általában teljesen másképpen használják számlájukat, mint egy átlagember, emiatt számukra más lehet az ideális választás is.

Egy átlagosnak tekinthető egyetemista az első két évben akár 2 500 forintot is megtakaríthat, ha megfelelő számlacsomagot választ.

Milyen bevételekre és költségekre számíthatunk egyetemistaként?

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, melyik számla lesz számunkra az ideális, először azt kell eldöntenünk, mire is fogjuk azt használni. Első lépésben azt érdemes felmérni, hogy milyen jóváírásaink lesznek, illetve ebből mennyit és milyen formába költenénk el havonta.

Egyetemistaként jóváírásunk lehet ösztöndíjból, esetleg az aktuális havi diákhitelünk érkezhet még a számlánkra. A havi ösztöndíj összege függhet a tanulmányi átlagunktól, a felsőoktatási intézménytől és a konkrét szakunktól. A diákhitel összege pedig fixen annyi, amennyit megigényeltünk, illetve végül megkaptunk. A kalkuláció során mi most 30 ezer forint havi jóváírással számoltunk.

Havi kiadásnak mi a bankkártyás vásárlásokat, a készpénzfelvételt, valamint az átutalásokat tekintettük. Szem előtt tartva, hogy a bankszámlán megjelenő kiadásaink nem haladhatják meg a jóváírások összegét. Átutalással a kollégiumi díjat rendeztük – Budapesten nagyságrendileg 10 ezer forintos havi díjtól voltak elérhetők kollégiumi szobák 2018-ban. A készpénzfelvétel és a kártyás vásárlások pedig a mindennapi élethez kapcsolódó kiadások egy részét fedezik.

Szabd saját élethelyzetedre a bankszámlád!

A fent nevesített 30 ezer forint természetesen még egy egyetemistának sem elég egy hónapra. Az albérlet költsége például ennek akár háromszorosa is lehet, az alapvető élelmiszerek és a létfenntartáshoz szükséges egyéb kiadások is jóval meghaladhatják a 30 ezer forintot.

Ezeket valamiből fedezni szükséges. Jogosultak lehetünk szociális, vagy tanulmányi alapon extra támogatásokra is. Ez nem jár mindenkinek, ráadásul még így is kevésnek bizonyulhatnak havi bevételeink. Vannak, akiket a szülők tudnak támogatni havonta kisebb-nagyobb összeggel, vagy akár egy lakás megvásárlásával. Mások diákmunkával tudják fedezni havi kiadásaik fennmaradó részét.

Lényeges kérdés lehet, hogy ezek a plusz bevételek és kiadások is megjelennek-e a bankszámlánkon, mert ezek befolyásolhatják azt, hogy melyik számla a megfelelő számunkra. Akár az is lehet, hogy a 2 évig teljesen ingyenes CIB ECO bankszámla feltételeit is teljesíteni tudnánk. Éppen ezért saját havi bevételeink és kiadásaink megtervezése után érdemes a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorát használni, ami megmutatja, hogy melyik a legkedvezőbb ajánlat számunkra.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nem akarsz bankot váltani? Számlacsomagot még mindig cserélhetsz!

Rendszeresen hallani azt, hogy érdemes meghatározott időközönként átnézni a bankok bankszámla ajánlatait: számlánk lecserélésével, egy bankváltással ugyanis évente akár több tízezer forintot is nyerhetünk. Sokakban a legnagyobb ellenérzést a bankváltás...

Bankbetét körkép: ezek most a legmagasabb kamatok!

A bankbetétek manapság nem tartoznak a legelterjedtebb befektetési formák közé. Ebben a cikkben utánajártunk, hogy melyek most a piacon elérhető legjobb ajánlatok, és hogy tud-e infláció feletti hozamot elérni az,...

Hitelt szeretnénk? Akkor szükség van bankszámlára is

A legtöbb bank elvárja, hogy a hiteligénylőnek legyen aktív bankszámlája legalább 2-3 hónapja. Vagyis nem elég egy olyan számlacsomag, amelyen nem hajtunk végre semmilyen tranzakciót, a pénzintézetek jellemzően legalább egy...

Blogajánló
  • alapblog Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben

    A minap kezembe került egy ábra, mely szerint az öt legnagyobb cég összesített súlya az S&P 500 indexben 22 százalék körüli. Ez magasabb érték, mint... The post Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben appeared first on alapblog.