Betöltés

Milyen bankszámlát érdemes nyitnia egy egyetemistának?

szerző: Argyelán József
2019-09-16

Sokan egyetemi tanulmányaik megkezdése előtt szembesülnek azzal, hogy szükségük lesz valamilyen bankszámlára. Ha másért nem is, hogy az ösztöndíjat vagy a diákhitelt megkaphassák. Nem mindegy azonban, melyik számlát választjuk, egy jó döntéssel több ezer forintot spórolhatunk évente.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a bankszámla kalkulátorunk.

Sok fiatal egyetemi tanulmányai megkezdésekor nyitja meg élete első bankszámláját. A diákok helyzete nagyon speciális, általában teljesen másképpen használják számlájukat, mint egy átlagember, emiatt számukra más lehet az ideális választás is.

Egy átlagosnak tekinthető egyetemista az első két évben akár 2 500 forintot is megtakaríthat, ha megfelelő számlacsomagot választ.

Milyen bevételekre és költségekre számíthatunk egyetemistaként?

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, melyik számla lesz számunkra az ideális, először azt kell eldöntenünk, mire is fogjuk azt használni. Első lépésben azt érdemes felmérni, hogy milyen jóváírásaink lesznek, illetve ebből mennyit és milyen formába költenénk el havonta.

Egyetemistaként jóváírásunk lehet ösztöndíjból, esetleg az aktuális havi diákhitelünk érkezhet még a számlánkra. A havi ösztöndíj összege függhet a tanulmányi átlagunktól, a felsőoktatási intézménytől és a konkrét szakunktól. A diákhitel összege pedig fixen annyi, amennyit megigényeltünk, illetve végül megkaptunk. A kalkuláció során mi most 30 ezer forint havi jóváírással számoltunk.

Havi kiadásnak mi a bankkártyás vásárlásokat, a készpénzfelvételt, valamint az átutalásokat tekintettük. Szem előtt tartva, hogy a bankszámlán megjelenő kiadásaink nem haladhatják meg a jóváírások összegét. Átutalással a kollégiumi díjat rendeztük – Budapesten nagyságrendileg 10 ezer forintos havi díjtól voltak elérhetők kollégiumi szobák 2018-ban. A készpénzfelvétel és a kártyás vásárlások pedig a mindennapi élethez kapcsolódó kiadások egy részét fedezik.

Szabd saját élethelyzetedre a bankszámlád!

A fent nevesített 30 ezer forint természetesen még egy egyetemistának sem elég egy hónapra. Az albérlet költsége például ennek akár háromszorosa is lehet, az alapvető élelmiszerek és a létfenntartáshoz szükséges egyéb kiadások is jóval meghaladhatják a 30 ezer forintot.

Ezeket valamiből fedezni szükséges. Jogosultak lehetünk szociális, vagy tanulmányi alapon extra támogatásokra is. Ez nem jár mindenkinek, ráadásul még így is kevésnek bizonyulhatnak havi bevételeink. Vannak, akiket a szülők tudnak támogatni havonta kisebb-nagyobb összeggel, vagy akár egy lakás megvásárlásával. Mások diákmunkával tudják fedezni havi kiadásaik fennmaradó részét.

Lényeges kérdés lehet, hogy ezek a plusz bevételek és kiadások is megjelennek-e a bankszámlánkon, mert ezek befolyásolhatják azt, hogy melyik számla a megfelelő számunkra. Akár az is lehet, hogy a 2 évig teljesen ingyenes CIB ECO bankszámla feltételeit is teljesíteni tudnánk. Éppen ezért saját havi bevételeink és kiadásaink megtervezése után érdemes a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorát használni, ami megmutatja, hogy melyik a legkedvezőbb ajánlat számunkra.

Bankszámla kalkulátor

Milyen bankszámlára van szükséged?
Ft
Ft
db
Ft
db
Legolcsóbb összköltség havonta
Havonta
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő találatot.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Bankkártya vagy készpénz, melyik éri meg jobban?

2019. 11. 22.

A lakossági készpénzállomány egyre magasabb Magyarországon. Ez nagyrészt köszönhető a jelenlegi alacsony hozamoknak, hiszen kevés olyan megtakarítás van jelenleg, ami miatt érdemes lehet pénzünk egy bankban tartani. Ráadásul egy bankszámla...

Blogajánló

 • alapblog

  Holdkelte után

  A Hold ugyan közvetlenül nincs a képen, a fénye azonban ott van. Nem sokkal vagyunk holdkelte után, még sárgás színű égi kísérőnk, és ezért nem... The post Holdkelte után appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.