Betöltés

Milyen befektetési alap hoz bankbetétek feletti hozamot?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-10-15

Azt, hogy melyek lesznek ezek, azt nagyon nehéz megmondani. Ám, hogy mely alapok nem fogják tudni teljesíteni ezt a célkitűzést, azt jóval egyszerűbb megállapítani. Ezzel máris leszűkítettük azt a kört, amiből érdemes befektetési alapot választani. Amerikai nagyvállalatokba, magas hozamú kötvényekbe, vagy feltörekvő piaci részvényekbe fektető alapot vásároljunk? Mielőtt erre a kérdésre választ kapnánk, egy másikra kell felelnünk: mekkora kockázatot vagyunk hajlandóak ezért vállalni?

A bankbetétek egyszerű termékek: lekötöm a pénzemet egy fix időre, és ezért előre meghatározott kamatot kapok. Mindaddig meg is felelt a befektetők többségének idehaza, amíg értelmezhető méretű kamatot kaptunk a pénzünkért. Amióta alacsonyak a lekötött betétek kamatai, egyre népszerűbbek a befektetési alapok. Ám itt nem tudjuk előre megmondani, hogy mekkora hozamot kapunk a pénzünkért. Sőt, általában a befektetés tényleges időtávja is eltérhet az előre megálmodott forgatókönyvtől. Ahhoz, hogy ebben a váltózó befektetési helyzetben el tudjunk igazodni, fontos ismernünk legalább a kockázatot leíró mutatószámot, a szórást. Elmagyarázni leginkább egy egyszerű példán keresztül lehet. Tegyük fel, hogy egy alap átlagos hozama 10%, míg az erre az időszakra vonatkozó szórása 2%, akkor az alap hozama ebben az időszakban jellemzően a 8% és 12% közötti tartományban volt.

Aki mer, az nyer!

Egyszerűen szól a mondás: „Aki mer, az nyer.” Pénzügyi nyelven ez annyit tesz, hogy betét feletti hozama csak annak lehet, akik kockáztatnak is. Az alábbi grafikonon összeállítottuk az egyes nagyobb befektetési eszközosztályok várható hosszú távú hozamait és a hozzájuk tartozó átlagos kockázatokat (szórás).

eszkozosztalyokhozamaeskockazata20141015.jpg

Látható, hogy minél nagyobb kockázatot vállalunk az elérhető hozam lehetősége annál nagyobb. Például közel 17%-os szórás mellett 9% körüli hozamot remélhetünk (Globális részvény). Természetesen elképzelhetőek olyan átmeneti időszakok, amikor ezek nem állnak fent. A kockázat erről szól.

A kockázat és a hozam kéz a kézben járnak. Így ha növeltük a kockázatot, akkor elvárjuk, hogy magasabb hozamot érjen el a befektetésünk. Fogalmazhatunk úgyis, hogy a kockázatért mekkora plusz hozamra számíthatunk a biztosan kamatozó befektetések hozama felett. Ez az úgy nevezett kockázati prémium. A kockázati prémium és a felvállalt kockázat hányadosa mutatja meg, hogy egységnyi kockázatért mekkora plusz hozamra számíthatunk.

Vegyünk itt is egy példát! Egy befektetés hozama 10%, szórása (kockázata) 12%, míg a kockázatmentesen elérhető hozam 3%. Ebből megtudható, hogy +1% szórással +0,58% hozamot várhatunk ettől a befektetéstől ((10% – 3%) / 12% = 0,58). Ezt a mutatót hívja szakma Sharpe rátának. A Sharpe rátával osztályozhatóak, hogyan festenek az egyes befektetési kategóriák kockázati prémiumai. Az alábbi táblázatban láthatóak, hogy az egyes befektetésektől mekkora Sharpe ráta remélhető.

Jó tudni, hogy ahogyan a szórás, úgy a Sharpe ráta sem időben állandó. A hazai abszolút hozamú alapok között az egyik legjobban teljesítő alap, a Concorde Rubicon átlagos sharpe rátája átlagosan 0,9. A valóságban így fest:

Nem remélhetünk számottevő és stabil bankbetét feletti hozamot, ha az alap szórása nem éri el minimum 4-5%-os értéket (nem aktívan kezelt alap esetén ennél jóval többet). Tehát ennél alacsonyabb kockázati értékben nem érdemes gondolkodni, amikor bankbetéti kamatszintet meghaladó hozamú befektetési alapot keresünk. Még egy fontos adalék a számításhoz és a választáshoz. Míg a Sharpe ráta nem tud konstans lenni, addig az abszolút hozamú alapok megcélzott kockázati szintjében a viszonylagos állandóság elvárható. Ez egyben egy minőségi jellemzője is az alapkezelői munkának. Az alapkezelő megfelelő kockázatkezelési eszközökkel ezt képes biztosítani.


Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

4 tipp, hogy megtaláld a legjobb abszolút hozamú alapot!

2014. 10. 08.

A mostani bizonytalan befektetési piacokon az abszolút hozamú alapok igencsak népszerűek. Nem ok nélkül: azt tűzték ki célul, hogy minden körülmény között a lekötött betétek kamatszintjénél magasabb hozamot érjenek el....

Blogajánló

 • alapblog

  Hírcsokor

  1.Számomra a hét, sőt a hónap legfontosabb híre az, hogy Kínában esnek az autóeladások, 1992 óta először (negyedéves alapon). Illetve az okostelefon-eladások is esnek. Ez...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.