Milyen előnyt biztosítanak a bankok a prémium ügyfeleknek?

Milyen előnyt biztosítanak a bankok a prémium ügyfeleknek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-10-25 Frissítve: 2021-10-11
 

Hazánkban is egyre több bank biztosít kiemelt kiszolgálást az átlagosnál több megtakarítással, vagy jövedelemmel rendelkező ügyfelek részére. A cikkben áttekintjük, milyen előnyökkel jár a prémiumbanki státusz.

A bankok eltérően sorolják be az ügyfeleket az egyes kategóriákba, általánosságban elmondható, hogy az 5-10 milliós megtakarításnál kisebb összeggel rendelkező ügyfelek a lakossági, vagy „mass” ügyfelek, az 5-10 millió és 30 millió közötti megtakarítással rendelkező ügyfelek a prémium ügyfelek, 30 millió felett a kiemelt prémiumbanki ügyfelek, 50, illetve 100 millió forint felett pedig privátbanki ügyfelekként sorolják be a bankok betéteseket.

A megtakarításokon túl a havi jövedelem és néhány banknál még a meglévő hitelállomány is számít. Havi 280-350 ezer jövedelem felett is már prémiumügyfél lehetünk.

prem

Mit nyerünk, ha prémiumbanki ügyfélként kezelnek egy banknál?

A bankok igyekeznek megtartani a magasabb vagyonnal, vagy jövedelemmel rendelkező ügyfeleket, mert rajtuk magasabb díjbevétel érhető el. (Akinek nagyobb az elkölthető pénze, több szolgáltatást vesz igénybe.) Ezért mindenféle kényelmi kiszolgálással igyekeznek ezeket az ügyfeleket megtartani a banknál. Ilyenek a soron kívüli ügyintézés, az időpont-foglalás lehetősége, a dedikált ügyintéző, a telefonos ügyintézés lehetősége és ehhez hasonló megkülönböztetett bánásmód.

A prémium ügyfelek válthatnak speciális bankszámla-csomagokat, ahol gyakran speciális bankbetétek is elérhetőek a számukra. Ennek azonban gyakran komoly havi díja is van, kérdezzünk rá, milyen előnyökkel és költségekkel jár a speciális számlacsomag.

Néhány bank bizonyos termékeket csak kiemelt ügyfeleknek ajánl. Amennyiben ilyen, jellemzően strukturált bankbetéteket és befektetési alapokat szeretnénk venni, akkor is érdemes prémiumbanki ügyféllé válni.

Ezen kívül több banknál gazdasági elemzéseket, hírleveleket biztosítanak a prémium ügyfelek részére, ahogy a kiemelt tanácsadók általi portfolió létrehozása, személyre szabott pénzügyi tanácsadás is csak az ő kiváltságuk. Néhány bank külön összejöveteleket, termékbemutatókat is tart a kiemelt ügyfelei számára.

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, melyik bank mit kínál a prémiumbanki ügyfeleinek, illetve milyen feltételek szab a státusz megszerzéséhez. A táblázatban a kék háttérrel jelölt szolgáltatások csak a prémium ügyfeleknek elérhetőek, a fehér háttérrel jelölt szolgáltatást más igénybe veheti.

(A Citi bank ügyfél-szegmentációja jelentősen eltér a többi bank gyakorlatától, ezért nem tüntettük fel a táblázatban.)

A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a táblázatot.
premiumkicsi

Hirdetés
Hirdetés