Milyen futamidejű betétet válasszunk?

Milyen futamidejű betétet válasszunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-06-28
 

A bankok kínálatában megtalálható az egészen rövid két hónapos betéttől a több éves betétig szinte minden futamidő. A kérdés az, melyiket érdemes választani.

Amit látni kell, az akciós kamatokat a bankok gyakran azért adják, hogy új ügyfelet toborozzanak. Mivel ez gyakran ráfizetés nekik, igazán magas és vonzó kamatot csak kettő, maximum három hónapra kínálnak, az esetek nagy részében csak új forrásra.


Ebből következik, hogy a hosszabb futamidejű betétek (féléves, éves lekötést igénylőek) kamatai alacsonyabbak a rövid futamidejű betéteknél.


Mi alapján döntsünk tehát?


Az első, hogy mikor lesz szükségünk a pénzünkre, vagy annak egy részére? Ez személyenként más, de fontos, hogy még betétlekötés előtt tisztázzuk magunkban ezt a kérdést.


A másik, hogy van-e kedvünk és időnk figyelni a lejáratokat és új banknál számlát nyitni, oda átutalni, a régi számlát bezárni, majd kezdeni az egész műveletet két hónap múlva elölről? Főleg kisebb összegnél érdemes átgondolni, hogy a sok utánajárás és a megnyert kamatkülönbség összhangban van-e egymással.


A harmadik kérdés a forint alapkamatának a változása. A bankbetétek kamata gyakran változik, az egyik legfontosabb tényező, ami hatással van a mértékére, a jegybanki alapkamat. Ha az nő, a betétek kamata is nő és fordítva.


Az elemzők az év végéig egy fél százalékos csökkentést várnak. (Most 7% az alapkamat, 2011-ben 6% volt.) Amennyiben ez bekövetkezik, a bankbetétek kamatai várhatóan hasonló mértékben fognak csökkeni. Ebben az esetben a rövidtávon lejáró pénzünket már csak alacsonyabb kamaton fogjuk tudni újrakötni, így a kifejezetten rövid és a középtávú betétek közötti kamatkülönbség eltűnik, ha most kötjük le a pénzt. Természetesen a csökkentés és annak mértéke sok mindentől függ, az elemzői várakozások ellenére el is maradhat, sőt, egy rossz világgazdasági fordulat még akár növekedést is hozhat váratlanul.


Ezeket a szempontokat érdemes figyelembe vennie, amikor futamidőt választ a bankbetétjének.
Minden futamidő mellett az aktuális legjobb ajánlatokat megtalálja a weboldalunkon.


Hirdetés
Hirdetés