Betöltés

Milyen hibát ne kövess el, ha hiteled van

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-25

Ha jelzáloghitelünk van a szerződéskötés után már csak a havi törlesztésekre koncentrálunk és túlzott figyelmet az egyéb kötelezettségeinknek nem szentelünk. Lakáshitelt általában 10-15-20 évre veszünk fel. Az évek múlásával ki emlékszik már arra, hogy mit mondtak nekünk a bankban azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem. Összeszedtük mire figyelj és milyen hibákat ne kövess el, ha hiteled van.

Milyen kötelezettségeink vannak a hitel teljes futamideje alatt?


Vagyonbiztosítás

Az természetes, hogy a hitelt folyósító bank nem is utalja addig a hitelt, amíg az ingatlanra nem kötöttünk vagyonbiztosítást és azt nem engedményeztük az adott bankra. Mint az ingatlan tulajdonosai kötelesek vagyunk a kölcsön biztosítékaként lekötött ingatlanra vonatkozóan, legalább a hitelösszegre, vagy a hitelbiztosítéki értékére – amelyik a magasabb érték, de általában a mindenkori újjáépítési értékre – fedezetet nyújtó
vagyonbiztosítást a hitel teljes futamideje alatt fenntartani. Persze menet közben válthatunk biztosítót, de ne feledkezzünk meg az újbóli engedményezésről.  

Az sem mindegy hogy használjuk a lakásunkat

Az ingatlan tulajdonosa köteles a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant rendeltetésszerűen használni, épségét megőrizni, annak értékét megóvni.  Például: Ha támogatott hitelünk van, akkor nem használhatjuk irodának, vagy üzlethelyiségnek a lakásunkat. A banknak jogában áll az ingatlan rendeltetésszerű használatát – akár a helyszínen is – ellenőrizni. Persze nem arra kell gondolni, hogy a bank kollégái heti gyakorisággal lesznek vendégeink, de amennyiben erre sor kerül, a tulajdonos köteles együttműködni.

Hozzáépítés, bővítés, ráépítés

A bank előzetes írásbeli jóváhagyását kell kérni az ingatlan beépítéséhez, ráépítéséhez, vagy lebontásához, illetve az ingatlanon történő minden olyan változtatáshoz, amihez építési engedély szükséges. A bank ezt a hozzájárulását csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az átalakítás az ingatlan piaci értékét csökkenti, vagy jogilag rendezetlenné teszi.  

Tegyük fel vettünk egy kisebb házat banki hitelre. Pár év elteltével belefogtunk egy új ház építésébe ugyanazon a telken, amit önerőből finanszírozunk. Ebben eddig nincs semmi különös, hiszen ha bejelentettük a bankunknak – mert ugye bejelentettük?!- akkor ezzel nem szegünk szerződést. Viszont, ha idő közben rájövünk, hogy más banknál kedvezőbb kondíciókkal válthatnánk ki a hitelünket, akkor erre nincs lehetőségünk. Hiszen a régi házra kaptunk bontási engedélyt, az új még nem készült el. 

Adatváltozás esetén  

A hitelügylet minden szereplője köteles a kölcsönigénylésben megadott és a bank által nyilvántartott adataiban bekövetkező bármely változást haladéktalanul bejelenteni a banknak. Melyek ezek? Esetleges névváltozás, személyes okmány változása, lakcímváltozás.

A bank azonnal felmondhatja a kölcsönszerződést, 

 • ha az ügyletben lekötött ingatlanra bírósági, vagy más hatósági végrehajtás indul, 
 • ha az ügyfél a hitelt a kölcsönszerződésben meghatározottól eltérően használja fel, 
 • ha az ügyfél a bankot valótlan tényekkel megtéveszti,  
 • ha az ügyfél a biztosítékban bekövetkezett káresemények miatt a biztosítási összeget nem az ingatlan helyreállítására használja.

Hogyan adhatjuk el a hitellel terhelt lakásunkat? 

A hazai lakásállomány jelentős hányada terhelt jelzáloghitellel. Lakásvásárláskor gyakran felmerül tehát az a probléma, hogy hitellel terhelt lakásba botlunk. 

Megtaláltad a megfelelő lakást? Hitelre van szükséged? Kalkulátorunk segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Ha készpénzes vevőnk van, akkor semmi gond. Kikérjük a bankunktól a fennálló tartozásról szóló igazolást és bejelentjük a végtörlesztési szándékunkat. A végtörlesztés szerződésmódosításnak minősül, aminek díja van. Ez a végtörlesztési díj bankonként eltérő, de a kikért igazoláson ezt is feltüntetik. Hiteltípustól függően ez akár 2,5% is lehet. A vevőnk – általában ügyvéden keresztül – kifizeti a hitelünket és az esetlegesen fennmaradó összeget átadja/átutalja nekünk.  

Amennyiben támogatott hitelünk van, nem szabad megfeledkezni a Magyar Államkincstárról sem. Tőlük is kell hozzájárulást kérni, mivel a támogatás miatt az ingatlanon az ő elidegenítési és terhelési tilalma is be van jegyezve.

Nagyon fontos, hogy a vevőnk a mi hitelünket semmilyen módon nem tudja átvállalni, mivel a bankok azt minden esetben személyre szabottan adják.

Nincs annak sem akadálya, ha a vevőnk a vételár egy részét hitelből szeretné kifizetni. Ma már nem jelent problémát, ha az ingatlanfedezet nem tehermentes, hanem bank, önkormányzat vagy munkáltató javára bejegyzett jelzálogjog terheli. Sőt! Vevői szemszögből nézve még az sem okoz gondot, ha a vásárolandó lakást felmondott jelzáloghitel terheli. 

Terhelt ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződésben az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott saját erőből visszafizeti a kölcsönét. Amennyiben ez nem fedezi a fennálló tartozás összegét, akkor a lakás a vevő által felvenni kívánt lakásvásárlási hitelből is tehermentesíthető, amit a vevő bankja utal a hitelfolyósító által kiadott hivatalos banki igazolás alapján.

A szocpol kötelez

Bonyolultabb a helyzet, ha eladó lakásunkra szocpolt vettünk fel. Ez ugyanis, a szocpol típusától függően (használt, vagy új lakásra vettük-e fel) azt jelenti, hogy ingatlanunkat 5 illetve 10 évig nem terhelhetjük meg, és nem adhatjuk el. Erre az időtartamra ugyanis a támogatás erejéig, a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre. Mindez azt jelenti, hogy ha a “szocpolos” lakást 5, vagy 10 éven belül eladjuk, lebontjuk, úgy kötelesek leszünk a kedvezmény összegét – tehát akár több millió forintot is – visszafizetni.

Kivétel természetesen, ha vásárolunk/építünk egy másik ingatlant. Ilyenkor a helyi önkormányzat jegyzőjétől kérhetjük a szocpol felfüggesztését, és amikor megvan a másik lakás/ház, akkor arra átjegyeztetjük a támogatást.

Legyen bárhogy is, a hitelszerződés fennállása alatt ügyeljünk a szerződésszerű magatartásra. Bármi tervünk van a lakásunkkal, egyeztessünk a bankkal. Utólag orvosolni egy problémát sokkal nehezebb, mint megelőzni azt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3 Hozzászólás

 1. Todor Lászlóné

  Üdvözletem! Még mindíg én…
  “Terhelt ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződésben az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott saját erőből visszafizeti a kölcsönét. Amennyiben ez nem fedezi a fennálló tartozás összegét, akkor a lakás a vevő által felvenni kívánt lakásvásárlási hitelből is tehermentesíthető, amit a vevő bankja utal a hitelfolyósító által kiadott hivatalos banki igazolás alapján.”- ez is végtörlesztésnek minősül? Ha hitelből rendezi a terheket akkor is? A bank ekkor nem számol fel végtörlesztési díjat?
  Köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Tisztelt Todor Lászlóné! Igen, ez is végtörlesztésnek számít és díja lehet. A díjat az aktuális hirdetmény tartalmazza.

 2. albert

  Üdv!

  Van nekem egy szabfel-hitelem, jelzálogbejegyzéssel a 46nm-es 6-lakásos társasházi lakásomra. 2 évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a külön tulajdont képező padlásra megszerezzük az építési engedélyt, ami 1 év utánajárás, intézkedés után meg is történt. Az engedély még 2 évig érvényes, plusz 1 évvel ki lehet tolni, az építkezés megkezdése után pedig 5 évünk van kikérni a lakhatásit az új területre, ami ~80nm-re bővülne, egyértelműen nőni fog a lakás értéke.

  Az én szerződésemben is benne van az a kitétel, miszerint le kell jelentenem/hozzájárulást kell kérnem a hitelezőtől a művelethez, és úgy érzem, a hitelező itt félreértett valamit, és elkezdte játszani a kiskirályt, aki rájött, hogy valakik élete az ő jóindulatukon múlik. El is érünk a kritikus dolgokhoz, ugyanis lassan 1 éve tart köztem és a hitelező közt a huzavona, olyan, mintha a hitelező úgy érezné, fölényben van (volt az évek folyamán néhány csúnya összeveszésünk), és folyamatosan hátráltat, mintha visszaélne a helyzetével, minden egyes levélben bekér 3-4 teljesítendő dolgot, majd miután teljesítem, rájönnek, hogy kell még nekik 5 másik is, és ez így meg legalább 6-8 levélváltás óta. Az új, turbós kazánt is kvázi “feketén” rakattuk fel, mivel az engedélyeink alapján a turbós volt az előírt, ezt 2016. júniusáig nem sikerült “engedélyeztetni” a hitelezővel, így a határidő letelte előtt felrakattuk, a hitelező hozzájárulása nélkül (nem tudtunk várni, nem igazán lett volna hirtelen dupla annyi pénzünk egy kondenzációs kazánra, az építési engedélyek átterveztetéséről nem is szólva – nem meglepő: a hitelező azóta sem adott írásos hozzájárulást).

  A hitelező 1 év alatt kétszer köttette meg velem az új lakásbiztosítást, épszerrel kiegészítve, először csak az eredeti 46nm-re, aztán fél évvel később rájöttek, hogy a beépítendő részre is akarják, így új szerződést kellett kötnöm. Ez idáig rendben van, de mint említettem, már lassan 1 éve tart az adok-kapok, kérnek valamit, elküldöm, válaszolnak 4 hét múlva, és bekérnek 5 másik dolgot, köztük olyanokat is, amiket már előzőleg megküldtem nekik, pl. a teljes építési tervdokumentációt, most a gáztervet kérik (eddig az 1 év alatt sose kellett), már-már kezdem azt hinni, hogy direkt szívatnak.

  Kérdéseim, hogy – a biztosítás megkötésén kívül – van-e joguk olyanokat bekérni tőlem, mint az építési engedélyek másolata, vagy a munkálatok kezdési, ill. befejezési dátumai, ha az építési engedélyekben már meg vannak adva a határidők? Sajnos nem tudjuk megjósolni, mit, mikor kezdünk el, főleg, ha a levelezések végét se látjuk.

  Joguk van-e továbbá kikérni az összes szomszédom írásos hozzájárulását, ha az építési engedélyhez, különtulajdon lévén, az önkormányzat sem kérte őket, sőt, nem is kötelező? Megtagadhatom ezen adatok megadását, pl. a szomszádaim személyiségi jogaira hivatkozva?

  Végül egy olyan helyzet alakult ki, hogy 1 hónapja megszületett a fiam, többek közt az ő kis birodalma is épülne a majdani emeleten, de minél több mindent kér be a hitelező, annál később tudok a dolgok érdemi részével foglalkozni, vagyis hátráltatva érzem magam, és a családomat a normális életkörülmények megteremtesében.

  Igaz, voltak 6-7 évvel ezelőtt zűrös perceink, amikor is ugye elszállt a chf, megesett, hogy elmaradtam a részletekkel, de végül mindig mindent sikerült rendezni, bár elmondhatom, hogy nem jó a hitelezővel a viszonyunk, de ettől függetlenül 5-6 éve rendesen fizetem a törlesztőket, sőt, midnen hónapban túlfizetésem van. Nem mondom magam jó hitelesnek, de azért rossznak sem lehetne nevezni.

  Mit tudnék így ezekkel kezdeni? Kezdjem meg a beépítést akkor, amikor jónak látom, és ha kötözködnek, szimplán csak mondjam azt, hogy “én megtettem a bejelentési kötelezettségemet”, és vonjak vállat? Vagy menjek bíróságra? Lassan már az is olcsóbb, és gyorsabb lenne, mint ez a mostani huzavona.

  Köszönöm előre is válaszukat.
  Üdv
  a

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Legyél észnél! Váltsd ki a hiteleid!

2018. 08. 15.

Nem marad elég pénzed a hónap végére a hiteleid törlesztése után? Úgy érzed, gúzsba köt a tartozásod? Szeretnél levegőhöz jutni? Hiteleid mellett több pénzt szeretnél beosztani havonta? Ez a cikk...

Lakáshitel: ha nem megy gyorsan, csináld lassan!

2018. 08. 14.

A lakásárak az utóbbi 5 évben hatalmas növekedésen mentek keresztül, aminek köszönhetően az önerőnk az ingatlanok árának egyre kisebb részét teheti ki, és ezzel párhuzamosan nagyobb összegű lakáshitelre van szükség...

A nagy lakáshitel megoldás

2018. 08. 10.

Segítséget kért tőlünk egy olvasónk. Azt kérdezte, hogy 38 millió forintos lakás megvásárlásához 20% önerő mellett hol kaphatna hitelt. Megvizsgáltuk a lehetőségeit, és sok megoldásra bukkantunk, melyek közül vannak elég...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Patt!

  Nincs és a közeljövőben nem is várható enyhülés Törökország körül, az országot mély recesszió fogja sújtani. Önmagában véve ezen várható gazdasági dráma, a török bankok...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.