Betöltés

Milyen hibát ne kövess el, ha hiteled van

szerző: Bankmonitor.hu
2014-05-25

Ha jelzáloghitelünk van a szerződéskötés után már csak a havi törlesztésekre koncentrálunk és túlzott figyelmet az egyéb kötelezettségeinknek nem szentelünk. Lakáshitelt általában 10-15-20 évre veszünk fel. Az évek múlásával ki emlékszik már arra, hogy mit mondtak nekünk a bankban azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem. Összeszedtük mire figyelj és milyen hibákat ne kövess el, ha hiteled van.

Milyen kötelezettségeink vannak a hitel teljes futamideje alatt?


Vagyonbiztosítás

Az természetes, hogy a hitelt folyósító bank nem is utalja addig a hitelt, amíg az ingatlanra nem kötöttünk vagyonbiztosítást és azt nem engedményeztük az adott bankra. Mint az ingatlan tulajdonosai kötelesek vagyunk a kölcsön biztosítékaként lekötött ingatlanra vonatkozóan, legalább a hitelösszegre, vagy a hitelbiztosítéki értékére – amelyik a magasabb érték, de általában a mindenkori újjáépítési értékre – fedezetet nyújtó
vagyonbiztosítást a hitel teljes futamideje alatt fenntartani. Persze menet közben válthatunk biztosítót, de ne feledkezzünk meg az újbóli engedményezésről.  

Az sem mindegy hogy használjuk a lakásunkat

Az ingatlan tulajdonosa köteles a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant rendeltetésszerűen használni, épségét megőrizni, annak értékét megóvni.  Például: Ha támogatott hitelünk van, akkor nem használhatjuk irodának, vagy üzlethelyiségnek a lakásunkat. A banknak jogában áll az ingatlan rendeltetésszerű használatát – akár a helyszínen is – ellenőrizni. Persze nem arra kell gondolni, hogy a bank kollégái heti gyakorisággal lesznek vendégeink, de amennyiben erre sor kerül, a tulajdonos köteles együttműködni.

Hozzáépítés, bővítés, ráépítés

A bank előzetes írásbeli jóváhagyását kell kérni az ingatlan beépítéséhez, ráépítéséhez, vagy lebontásához, illetve az ingatlanon történő minden olyan változtatáshoz, amihez építési engedély szükséges. A bank ezt a hozzájárulását csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az átalakítás az ingatlan piaci értékét csökkenti, vagy jogilag rendezetlenné teszi.  

Tegyük fel vettünk egy kisebb házat banki hitelre. Pár év elteltével belefogtunk egy új ház építésébe ugyanazon a telken, amit önerőből finanszírozunk. Ebben eddig nincs semmi különös, hiszen ha bejelentettük a bankunknak – mert ugye bejelentettük?!- akkor ezzel nem szegünk szerződést. Viszont, ha idő közben rájövünk, hogy más banknál kedvezőbb kondíciókkal válthatnánk ki a hitelünket, akkor erre nincs lehetőségünk. Hiszen a régi házra kaptunk bontási engedélyt, az új még nem készült el. 

Adatváltozás esetén  

A hitelügylet minden szereplője köteles a kölcsönigénylésben megadott és a bank által nyilvántartott adataiban bekövetkező bármely változást haladéktalanul bejelenteni a banknak. Melyek ezek? Esetleges névváltozás, személyes okmány változása, lakcímváltozás.

A bank azonnal felmondhatja a kölcsönszerződést, 

 • ha az ügyletben lekötött ingatlanra bírósági, vagy más hatósági végrehajtás indul, 
 • ha az ügyfél a hitelt a kölcsönszerződésben meghatározottól eltérően használja fel, 
 • ha az ügyfél a bankot valótlan tényekkel megtéveszti,  
 • ha az ügyfél a biztosítékban bekövetkezett káresemények miatt a biztosítási összeget nem az ingatlan helyreállítására használja.

Hogyan adhatjuk el a hitellel terhelt lakásunkat? 

A hazai lakásállomány jelentős hányada terhelt jelzáloghitellel. Lakásvásárláskor gyakran felmerül tehát az a probléma, hogy hitellel terhelt lakásba botlunk. 

Megtaláltad a megfelelő lakást? Hitelre van szükséged? Kalkulátorunk segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor


Ha készpénzes vevőnk van, akkor semmi gond. Kikérjük a bankunktól a fennálló tartozásról szóló igazolást és bejelentjük a végtörlesztési szándékunkat. A végtörlesztés szerződésmódosításnak minősül, aminek díja van. Ez a végtörlesztési díj bankonként eltérő, de a kikért igazoláson ezt is feltüntetik. Hiteltípustól függően ez akár 2,5% is lehet. A vevőnk – általában ügyvéden keresztül – kifizeti a hitelünket és az esetlegesen fennmaradó összeget átadja/átutalja nekünk.  

Amennyiben támogatott hitelünk van, nem szabad megfeledkezni a Magyar Államkincstárról sem. Tőlük is kell hozzájárulást kérni, mivel a támogatás miatt az ingatlanon az ő elidegenítési és terhelési tilalma is be van jegyezve.

Nagyon fontos, hogy a vevőnk a mi hitelünket semmilyen módon nem tudja átvállalni, mivel a bankok azt minden esetben személyre szabottan adják.

Nincs annak sem akadálya, ha a vevőnk a vételár egy részét hitelből szeretné kifizetni. Ma már nem jelent problémát, ha az ingatlanfedezet nem tehermentes, hanem bank, önkormányzat vagy munkáltató javára bejegyzett jelzálogjog terheli. Sőt! Vevői szemszögből nézve még az sem okoz gondot, ha a vásárolandó lakást felmondott jelzáloghitel terheli. 

Terhelt ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződésben az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott saját erőből visszafizeti a kölcsönét. Amennyiben ez nem fedezi a fennálló tartozás összegét, akkor a lakás a vevő által felvenni kívánt lakásvásárlási hitelből is tehermentesíthető, amit a vevő bankja utal a hitelfolyósító által kiadott hivatalos banki igazolás alapján.

A szocpol kötelez

Bonyolultabb a helyzet, ha eladó lakásunkra szocpolt vettünk fel. Ez ugyanis, a szocpol típusától függően (használt, vagy új lakásra vettük-e fel) azt jelenti, hogy ingatlanunkat 5 illetve 10 évig nem terhelhetjük meg, és nem adhatjuk el. Erre az időtartamra ugyanis a támogatás erejéig, a Magyar Állam javára jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre. Mindez azt jelenti, hogy ha a “szocpolos” lakást 5, vagy 10 éven belül eladjuk, lebontjuk, úgy kötelesek leszünk a kedvezmény összegét – tehát akár több millió forintot is – visszafizetni.

Kivétel természetesen, ha vásárolunk/építünk egy másik ingatlant. Ilyenkor a helyi önkormányzat jegyzőjétől kérhetjük a szocpol felfüggesztését, és amikor megvan a másik lakás/ház, akkor arra átjegyeztetjük a támogatást.

Legyen bárhogy is, a hitelszerződés fennállása alatt ügyeljünk a szerződésszerű magatartásra. Bármi tervünk van a lakásunkkal, egyeztessünk a bankkal. Utólag orvosolni egy problémát sokkal nehezebb, mint megelőzni azt.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

11 Hozzászólás

 1. Todor Lászlóné

  Üdvözletem! Még mindíg én…
  “Terhelt ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződésben az eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a vevő által átadott saját erőből visszafizeti a kölcsönét. Amennyiben ez nem fedezi a fennálló tartozás összegét, akkor a lakás a vevő által felvenni kívánt lakásvásárlási hitelből is tehermentesíthető, amit a vevő bankja utal a hitelfolyósító által kiadott hivatalos banki igazolás alapján.”- ez is végtörlesztésnek minősül? Ha hitelből rendezi a terheket akkor is? A bank ekkor nem számol fel végtörlesztési díjat?
  Köszönöm.

  1. bankmonitor.hu

   Tisztelt Todor Lászlóné! Igen, ez is végtörlesztésnek számít és díja lehet. A díjat az aktuális hirdetmény tartalmazza.

 2. albert

  Üdv!

  Van nekem egy szabfel-hitelem, jelzálogbejegyzéssel a 46nm-es 6-lakásos társasházi lakásomra. 2 évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy a külön tulajdont képező padlásra megszerezzük az építési engedélyt, ami 1 év utánajárás, intézkedés után meg is történt. Az engedély még 2 évig érvényes, plusz 1 évvel ki lehet tolni, az építkezés megkezdése után pedig 5 évünk van kikérni a lakhatásit az új területre, ami ~80nm-re bővülne, egyértelműen nőni fog a lakás értéke.

  Az én szerződésemben is benne van az a kitétel, miszerint le kell jelentenem/hozzájárulást kell kérnem a hitelezőtől a művelethez, és úgy érzem, a hitelező itt félreértett valamit, és elkezdte játszani a kiskirályt, aki rájött, hogy valakik élete az ő jóindulatukon múlik. El is érünk a kritikus dolgokhoz, ugyanis lassan 1 éve tart köztem és a hitelező közt a huzavona, olyan, mintha a hitelező úgy érezné, fölényben van (volt az évek folyamán néhány csúnya összeveszésünk), és folyamatosan hátráltat, mintha visszaélne a helyzetével, minden egyes levélben bekér 3-4 teljesítendő dolgot, majd miután teljesítem, rájönnek, hogy kell még nekik 5 másik is, és ez így meg legalább 6-8 levélváltás óta. Az új, turbós kazánt is kvázi “feketén” rakattuk fel, mivel az engedélyeink alapján a turbós volt az előírt, ezt 2016. júniusáig nem sikerült “engedélyeztetni” a hitelezővel, így a határidő letelte előtt felrakattuk, a hitelező hozzájárulása nélkül (nem tudtunk várni, nem igazán lett volna hirtelen dupla annyi pénzünk egy kondenzációs kazánra, az építési engedélyek átterveztetéséről nem is szólva – nem meglepő: a hitelező azóta sem adott írásos hozzájárulást).

  A hitelező 1 év alatt kétszer köttette meg velem az új lakásbiztosítást, épszerrel kiegészítve, először csak az eredeti 46nm-re, aztán fél évvel később rájöttek, hogy a beépítendő részre is akarják, így új szerződést kellett kötnöm. Ez idáig rendben van, de mint említettem, már lassan 1 éve tart az adok-kapok, kérnek valamit, elküldöm, válaszolnak 4 hét múlva, és bekérnek 5 másik dolgot, köztük olyanokat is, amiket már előzőleg megküldtem nekik, pl. a teljes építési tervdokumentációt, most a gáztervet kérik (eddig az 1 év alatt sose kellett), már-már kezdem azt hinni, hogy direkt szívatnak.

  Kérdéseim, hogy – a biztosítás megkötésén kívül – van-e joguk olyanokat bekérni tőlem, mint az építési engedélyek másolata, vagy a munkálatok kezdési, ill. befejezési dátumai, ha az építési engedélyekben már meg vannak adva a határidők? Sajnos nem tudjuk megjósolni, mit, mikor kezdünk el, főleg, ha a levelezések végét se látjuk.

  Joguk van-e továbbá kikérni az összes szomszédom írásos hozzájárulását, ha az építési engedélyhez, különtulajdon lévén, az önkormányzat sem kérte őket, sőt, nem is kötelező? Megtagadhatom ezen adatok megadását, pl. a szomszádaim személyiségi jogaira hivatkozva?

  Végül egy olyan helyzet alakult ki, hogy 1 hónapja megszületett a fiam, többek közt az ő kis birodalma is épülne a majdani emeleten, de minél több mindent kér be a hitelező, annál később tudok a dolgok érdemi részével foglalkozni, vagyis hátráltatva érzem magam, és a családomat a normális életkörülmények megteremtesében.

  Igaz, voltak 6-7 évvel ezelőtt zűrös perceink, amikor is ugye elszállt a chf, megesett, hogy elmaradtam a részletekkel, de végül mindig mindent sikerült rendezni, bár elmondhatom, hogy nem jó a hitelezővel a viszonyunk, de ettől függetlenül 5-6 éve rendesen fizetem a törlesztőket, sőt, midnen hónapban túlfizetésem van. Nem mondom magam jó hitelesnek, de azért rossznak sem lehetne nevezni.

  Mit tudnék így ezekkel kezdeni? Kezdjem meg a beépítést akkor, amikor jónak látom, és ha kötözködnek, szimplán csak mondjam azt, hogy “én megtettem a bejelentési kötelezettségemet”, és vonjak vállat? Vagy menjek bíróságra? Lassan már az is olcsóbb, és gyorsabb lenne, mint ez a mostani huzavona.

  Köszönöm előre is válaszukat.
  Üdv
  a

 3. Dávid

  Üdvözletem!

  A K&h- nál vettem fel lakáshitelt. A hitelszerződésben az áll hogy a bank jóváhagyása nélkül nem adhatom ki a lakást. Mennyire kell ezt komolyan venni? A bankban halkan azt mondták hogy ne foglalkozzak vele, úgysem derül ki. Gondolom nem nagyon jelentik ezt be mások, ha ezt a választ kaptam. Milyen feltételeket kérhet a bank tőlem, hogy jóváhagyja a kiadást?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Dávid,
   Jelzáloggal terhelt ingatlanoknál minden esetben kell(ene) a bank engedélye a bérbeadáshoz. Az engedély feltétele bankonként eltérő. Bizonyos esetekben kikötik, hogy ha határozott idejű szerződést köt a bérlővel, az maximum milyen időtávra szólhat, mennyi lehet a maximális felmondási idő, stb. Azért van szükség banki engedélyre, mert ha végrehajtásra kerül a sor, az ingatlan értékesítését akadályozza, megnehezíti egy fennálló bérleti szerződés.

 4. József

  Szép napot. Egy olyan kérdésem lenne , hogy fizettünk a párommal kettő lakástakarékot, amit 4 év eltelte után mi ki is vettük és kaptunk rá kedvezmènyesen 4300000 ft hitelt, ebböl vettünk 2015 márciusában családi házat. Most viszont úgy döntöttünk szeretnénk eladni és közelebb költözni a családunkhoz, az a kérdésem lenne,hogy a megmaradó hitelünket át lehetne vinni a másik házra? Vagy mindenképpen ki kel tisztázni az eladott házunk árábol? Válaszukat előre is köszönöm.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves József,
   Létezik fedezetcsere, úgyhogy ezzel az adott lakástakarékot kell megkeresni. Ilyenkor felbecsülik a másik ingatlant és ha elfogadhatónak ítélik, akkor miután megvásárolták, átjegyzik a hitelt a másik lakásra.

 5. Krisztián

  Tisztelt Bankmonitor!

  Egy olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy most írtam alá a Hitel szerződésemet a Budapest Banknál, ami meglepett benne hogy a bank a felvett hitel összegéhez képest 130%-os jelzálogjog bejegyzést kért. Választásom nem volt, mivel a határidő már nem tette lehetővé a váltást. A kérdésem a következő, hogy ez minden banknál így van hogy magasabb jelzálogjog bejegyzést írnak elő, mint a felvett hitel összeg?

  Segítségét előre is köszönöm!

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Krisztián,
   Igen, minden banknál így működik, a százalék bankonként eltérő. Ennek az az oka, hogy a bankoknak muszáj konkrét összeget bejegyezni. Korábban nem konkrét összeg került a tulajdoni lapra, hanem az, hogy “x Ft jelzálogitel és mindenkori járulékai erejéig”. Az összeg jelentősége, hogy annál többet semmiképp nem követelhet esetleges felmondáskor és behajtáskor a bank.

 6. Kelemen Boglárka

  Tisztelt Bankmonitor!
  Egy kisvárosban szeretnék házat venni, melynek az eladási ára 9,5 millió forint. Az önerő mértéke 4,18 Millió Forint. Ennyi önerővel nem rendelkezünk. Az önerő végett plusz fedezetként be tudunk vinni egy építési telket( ami a szüleimé), melynek értéke kb. 10 Millió Forint. A telekkel az a helyzet, hogy az 50%ra be van jegyezve egy elidegenítési tilalom 520-ezerFt plusz járulékai erejéig. (Amiből még az összes maradék tartozás 600.000-fT). Kérdésem az lenne, hogy így a hitelt megkapnánk önerő nélkül, hogy ezt a plusz fedezetet bevisszük? Így van rá esély? Párom és az én nettó össz jövedelmünk: 400.000.-Ft. Nekünk hitelünk nincs.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Boglárka,
   Abban az esetben megoldható, ha 1) a bejegyzett jogosult hozzájárul, hogy más is bejegyezzen jelzálogjogot, 2) a bank is belemegy, hogy már terhelt ingatlanra jelzálogot jegyezzen be, 3) a bejegyzett terhelés nem olyan teher, amelyet a bankok nem fogadnak el.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.