Milyen hiteleket szeretnek ma az emberek?

 • 2014.05.28.
 • szerző: bankmonitor

Az ügyfelek átlagosan 11 milliós városi ingatlanhoz 6 millió hitelt vesznek fel 16 évre. A hitelek egyharmadát adják az állami kamattámogatással bíró szerződések, míg a fennmaradó kétharmad piaci hitelekből kerül ki. A jelentősen lecsökkent kamatszint miatt a hitelek iránti lakossági érdeklődés jelentősen nőtt az elmúlt fél évben – tájékoztatta a közvéleményt a K&H, mely ma az egyik legkedvezőbb kamatozással bíró hitelkonstrukcióval rendelkezik.

Az
államilag támogatott és a piaci alapon nyújtott lakáshitelek   is népszerűek, utóbbiak közül egyre több, hitelét rendben fizető adós választja a meglévő hitelt kedvezőbb törlesztőrészletű megoldásra váltó hitelterméket. A K&H törlesztéscsökkentő hitellel a korábbi hitelüket rendben törlesztők számára érhető el. A konstrukciót igénybe vevők évente átlagosan 175.000 forint megtakarítást tudnak elérni.

Az új igényléseken belül minden harmadik igénylő támogatott lakáshitel iránt érdeklődött. Ez a felfutás 2014 első negyedévében újabb lendületet kapott, és tovább nőtt a lakáshitel igénylések és folyósítások száma. Ehhez természetesen hozzájárult a kedvező kamatkörnyezet és a csökkenő teljes hiteldíj mutatók is. 

Ma a hitelfelvevők átlagosan 11 millió forint értékű, városi ingatlanokat vásároltak a támogatott lakáshitel segítségével. Az ezt megelőző évek hitelfelvételi trendjeinek megfelelően jellemzően 6 millió forint összegű hitelt vettek fel, 16 év futamidőre. Többségében 60 négyzetméter alapterületű városi lakásokat, illetve 130 négyzetméter nagyságú házakat választottak az ügyfelek.

Jó tudni

Nem csak a hitelfelvevők lettek óvatosabbak az 5 évvel ezelőtti válság hatására, hanem a bankok is. Ennek egyenes következménye, hogy kedvező feltételű hitelt ma azok tudnak elérni, akik

 • bejelentett – lehetőleg 12 hónapnál hosszabb – határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkeznek
 • jövedelmük meghatározó része bérből származik
 • nincs adó, vagy közmű tartozásuk
 • a fedezetként felajánlott ingatlan tulajdoni lapja tiszta (hitelkiváltás esetén csak a kiváltandó hitel szerepel bejegyzésként)

Hitelkiváltások egyik gyakori buktatója, hogy az eredetileg devizában felvett hitel a forint gyengülése miatt meghaladja az ingatlan piaci értékének 80%-át.

Ha a legjobb hitelekből szeretnél válogatni: Ma már akár 5,2%-os THM-mel (effektív kamattal) is felvehetünk hitelt. Ez a kiemelkedően jó kamatszint a legjobb adósok számára érhető el (250-300 ezer Ft feletti jövedelem és a hitelösszeg nem haladja meg az ingatlan értékének 50%-át)  jellemzően. Az átlagos hitelfelvevő (150 ezer Ft-os jövedelem mellett) általában ma 6,5%-os THM-mel kalkulálhat.  

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Vakmajom hírcsokra

  Miniszterelnök: nő. Főváros polgármestere: nő. Korrupció elleni főügyész: nő. Romániában. 1000 eurós számlával vertek át japán turistákat egy kínaiak által tulajdonolt, egyiptomi által vezetett olasz...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.