Betöltés

Milyen hitelt kaphatok, ha nem jár nekem a Babaváró támogatás?

szerző: Fülöp Norbert
2019-07-19

Nagyon jól hangzanak a július 1-jével elérhető Babaváró hitel, ami jelentős pénzügyi előnyt jelent azoknak, akik jogosultak rá. Egyre többen keresik meg azonban a Bankmonitort azzal, hogy valamilyen feltételnek nem felelnek meg, ezért elutasították az igénylésüket. Min csúsznak el legtöbben és milyen megoldás jöhet szóba az esetükben?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A Babaváró támogatás remek ajánlat. Aki megkapja, az 5 évig kamatmentes hitelként fizeti, ha pedig ezen idő alatt születik egy baba, akkor az egész futamidőre véglegesedik az „ingyenesség”. A második gyereknél ráadásul elengedik a tartozás 30%-át, míg a harmadiknál a teljes fennálló adósság lenullázódik. A Babaváró szabad felhasználású, vagyis arra fordítják a házasok, amire csak szeretnék. Ezzel az ajánlattal pénzügyileg nem lehet versenyezni, ám egyre több igénylő szembesül azzal, hogy bizony valami hibádzik náluk, ezért nem élhetnek a lehetőséggel.

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőit, hogy milyen lehetőségük van akkor, ha Babavárót nem kaphatnak? Ehhez a konstrukcióhoz a személyi kölcsönök hasonlítanak leginkább, hiszen ezek is szabad felhasználásúak, a maximális hitelösszeg pedig ugyancsak 10 millió forint. Az állami támogatás hiánya miatt azonban ezekre kamatot kell fizetni a bankok részére. Jelenleg a kamatok relatíve alacsonyak, így kedvező finanszírozási lehetőséget jelentenek, miközben az igénylési feltételek lényegesen lazábbak.

Elvárt jövedelem

Amennyiben valaki azért nem kap Babaváró támogatást, mert nem tudja a minimálisan előírt jövedelmet sem igazolni ehhez, az sajnos személyi kölcsönt sem fog kapni. Legalább minimálbért – nettó 99 085 Ft – itt is fel kell tudni mutatni, de sok bank ennél nagyobb, 120 000 Ft fölötti nettónál hitelez csak. A Babavárónál ráadásul kizárólag az igénylő házaspár jövedelmét veszik figyelembe, miközben a személyi kölcsönöknél lehetőség van egyéb adóstársat is bevonni, akinek szintén számít az igazolt jövedelme. 

Az elvárt jövedelmet illetően ezen kívül nincs különbség a két hiteltípus között, mert a bankok jellemzően személyi kölcsönként kezelik a Babavárót is. Ezért ugyanazt a JTM korlátot alkalmazzák mindkettőnél: 500 000 Ft havi nettó jövedelem alatt 50%, ezt elérő jövedelem esetén maximum 60% lehet a hiteltörlesztőkre fordított összeg aránya. Ez jelentősnek tűnhet, ám ha vannak már egyéb hitelek, esetleg nagy összegű hitelkeretet tart fenn valaki, akkor kifuthat ebből.

Jó hír viszont, hogy a bankok sokfajta jövedelmet elfogadnak mind a Babaváró, mint a személyi kölcsönök esetében:
– Magyar munkavállalói jövedelem
– Külföldi jövedelem
– Készpénzes jövedelem
– Vállalkozói jövedelem
– Öregségi nyugdíj

Szükséges a magyar lakcím?

Mind a Babaváró, mind a személyi kölcsönök esetében elvárás a magyar lakcím igazolása.

Elvárt TB jogviszony és munkaviszony

A Babavárónál legalább a házaspár egyik tagjának 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie maximum 30 napos megszakítással. Az nem probléma, ha az elmúlt 3 évben valaki munkahelyet váltott, feltéve, hogy a két munkahely között eltöltött időszak kevesebb volt, mint 30 nap volt. A felsőoktatási intézményben szerzett diploma megszerzése és a munkába állás között pedig legfeljebb hat hónap lehet a szünet, máskülönben nem minősül folyamatosnak a TB jogviszony. Ráadásul az utolsó 180 napra szigorúbb szabályok vonatkoznak, ott csak az alkalmazotti és vállalkozói jogviszony fogadható el.

A személyi kölcsönök esetében lényegesen kevesebb a feltétel: az a fontos, hogy a hiteligénylő legalább 3 hónapos munkaviszonnyal rendelkezzen, és ne legyen próbaidő alatt. Az is fontos, hogy lehetőleg ne határozott idejű szerződése legyen. Határozott idejű szerződés esetén például abban az esetben kaphat kölcsönt valaki a bankoktól, ha előre jelzi a cég, hogy tovább foglalkoztatja a munkavállalót. Erre a célra vagy egy külön igazolási dokumentumot kell kérni a banktól, vagy már a munkáltatói igazoláson kitérnek erre a kérdésre. Egyes helyeken az is elegendő, ha korábban egy alkalommal már hosszabbítottak a munkavállalóval.

Korhatár megkötés

A Babaváró támogatás egyértelmű célja a gyermekvállalás ösztönzése, ezért minden ennek lett alárendelve. Az egyik legfontosabb szabály emiatt az, hogy kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét.

A személyi kölcsönöknél ilyen megkötés nincs. Itt általános szabály, hogy a 18 éves kort betöltött személyek vehetnek fel hitelt, de a bankok többsége 20-23 éves korhatárt köt ki. A felső korhatárnál általában az az elvárás, hogy a hitel futamideje alatt az adós ne töltse be a 70 éves kort. Van olyan bank azonban, amelyik idősebbek számára is hitelez, de akkor feltétel a hitelfedezeti biztosítás megléte.

Csak házasoknak?

A Babaváró támogatás lényeges megkötése, hogy kizárólag házasok igényelhetik, vagyis élettársak számára nem elérhető. Még érdekesebb feltétel, hogy amennyiben a párnak van nem közös, ám közösen nevelt gyermeke, akkor legalább egyiküknek az első házassága kell, hogy legyen.

Személyi kölcsönt ezzel szemben bárki felvehet, vagyis házasok, élettársi kapcsolatban élők és egyedülállók egyaránt. Más kérdés, hogy az egyedülállókkal szemben itt is szigorúbbak a feltételek, egyszerűen azért, mert a két kereső megléte nagyobb pénzügyi biztonságot jelent. Van olyan pénzintézet, amelyik például biztosan elutasít egy 3 millió Ft-os személyi hitelt felvenni szándékozó, 200 ezer Ft nettó jövedelmet igazolni tudó igénylőt, miközben egy ugyanennyit kereső családosnak simán kölcsönöz. Másoknál nem ennyire szigorúak a szabályok, de az ügyfélértékelésben náluk is mínusznak számít a szingliség. Ám, ha egy egyedülálló szülő maga neveli egy vagy két gyermekét, akkor még nagyobb az esélye a kikosarazásnak.

Mennyi hitelt kaphatunk?

A Babaváró támogatás maximális összege 10 millió forint lehet, éppen annyi, mint a személyi kölcsönök felső határa. Vagyis, ha valakinek ilyen összegű finanszírozásra van szüksége, ám a Babaváró támogatás feltételeinek nem felel meg, akkor a személyi kölcsön megfelelő alternatíva lehet.

Gyermekvállalás

Egy hitel mindenképp bizonyos fokú kockázatot jelent, amit a Babaváró esetében több dolog is megfejel. Egyik ilyen, hogy már maga a kamatmentesség is gyermekvállaláshoz kötött, vagyis fennáll annak a lehetősége, hogy öt év után vissza kell fizetni az igénybe vett állami támogatást, a hitel maga pedig piaci kamatozásúra vált át. Persze, ha már útban van a baba, akkor a kamatmentesség már biztos, ha pedig egy pár mindenképp szeretne további gyermekeket is, akkor a rizikó viszonylag kicsi.

De milyen büntetésre lehet számítani a Babavárónál? A jelenlegi kamatok mellett egy júliusban folyósított 10 milliós Babaváró támogatásnál – 30 napos hónapokat feltételezve – a visszafizetendő támogatás összege 2 074 302 forint lenne az 5. évet követően! Plusz az 5. évtől már normál kamattal kellene a hitelt fizetnünk: júliusban a babaváró hitel normál kamata 7,73% lenne a jelenlegi állás szerint. Ez azt jelentené, hogy 5 év múlva a hitel normál törlesztőrészlete 70 510 Ft lenne.

Egy végig fix kamatú személyi kölcsön esetében kizárólag az jelenthet kockázatot, hogy vajon tudjuk-e a teljes futamidő alatt rendben fizetni a havi törlesztőket, ám ez a Babaváró esetében is rizikó lehet.

Külföldre költözés

Amennyiben nem rendelkezünk magyarországi lakcímmel, akkor az utolsó magyar cím megszűnésének napjától nem leszünk jogosultak a Babaváró kamattámogatásra, ha addig nem született gyermek, akkor a kamattámogatást is vissza kell fizetnünk. Persze lehet külföldre menni úgy is, hogy közben megmarad a magyar lakcím, de vannak esetek, amikor ez nem megoldható.

A személyi kölcsönnél ilyen megkötés nincs, sőt akár egy hosszabb távú külföldi munkavállalás kezdeti költségei is megfinanszírozhatok ebből.

Drága lehet a válás

Jól meg kell gondolni a válást is, mivel ebben az esetben is megszűnik a Babaváró kamattámogatása, ha pedig a válásig baba sem született, akkor a korábbi kamattámogatást is egyösszegben vissza kell fizetni. Ha azonban 5 éven belül ismét házasságot köt valamelyik fél, akkor újra jár a kamattámogatás és a hitelfelfüggesztés, továbbá a gyermekvállalási támogatás is.

A személyi kölcsön esetében más a helyzet: házaspárok és élettársak esetében a bankok ragaszkodnak a partner adóstársként történő bevonásához. Az adóstárs – megtévesztő nevével ellentétben – a legtöbb esetben éppen úgy felel a tartozásért, mint maga az adós, vagyis a teljes tartozást behajthatják rajra. Ez azt jelenti, hogy például a férj veszi fel csak a hitelt, mert neki van megfelelő nagyságú, igazolt jövedelme, a feleség akkor is felel a visszafizetésért. (Ez persze fordítva is igaz lehet.)

Váláskor a személyi kölcsönnél nincs szankció, ám ennek lemenedzselése itt sem egyszerű feladat. A lehetőségekről részletesen itt olvashatsz.

Mennyibe kerül a személyi kölcsön?

A személyi kölcsönök kamatai most relatív alacsonyak, emiatt már 8% alatti THM-mel (teljes hiteldíjmutató) is hozzájuthatunk ezekhez. Előnyük még a jelzáloghitelekhez képesti alacsony induló költség. Egy 8 millió forint hitelösszegű, 8 éves futamidejű személyi kölcsön esetben például 115 000 Ft a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátor által megadott legkedvezőbb havi törlesztő, ami a felvett tőkén felül 3 150 000 Ft plusz visszafizetést jelent összességében.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Koronavírus és Netflix

  Az alábbi ábrán az olaj (hétfői) ára látható, ami a kínai koronavírus hírekre gyorsuló ütemben esett. A tőzsde úgy működik, hogy megpróbálja előre beárazni események... The post Koronavírus és Netflix appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.