loading

Milyen költségekre számíthatsz, ha használt autót hoznál be külföldről?

Fülöp Norbert
szerző: Fülöp Norbert

Csaknem 160 ezer használt személyautót hoztak be 2019-ben Magyarországra, a legtöbbet Németországból. De milyen költségekkel jár egy autó behozatala, és mit tehetünk, ha szükségünk van autóra, ám nem áll rendelkezésre elegendő saját forrás?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A használt autók behozatala még mindig nagyon népszerű Magyarországon, ami érthető, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy vadonatújat vásároljanak. Ráadásul egy új autó ára 4-5 év alatt nagyjából felére csökken, ezért akár pénzügyileg is okos megoldás lehet egy nem túl koros, még megkímélt állapotú autót vásárolni. Az importált autók nagy része azonban ennél lényegesen idősebb: 38%-uk 11-15 éves, 22 százalékuk pedig 16 évesnél is öregebb.

Hogyan vágjunk bele? 

Amennyiben használt autót vásárolnánk, akkor szétnézhetünk a hazai kereskedők kínálatában, de egyre gyakoribb, hogy valaki közvetlenül külföldön vásárol. Ez utóbbi esetben a legtöbben Németországból hoznak be autót, amelyekből százezer számra találni a legnagyobb német hirdetési portálokon, mint amilyen az auto.de, a mobile.de, az automarkt.de, vagy az autoscout24.hu is.

Ha valaki maga importálna autót, akkor is lehetősége van szakértő segítségét kérni, aki a kiválasztott autóval kapcsolatos minden ügyet elintéz, egészen a hazaszállításig. A vállalkozások természetesen pénzt kérnek a szolgáltatásukért, ám cserébe nekünk magunknak nem kell kiutaznunk, valamint ellenőrzik a megvásárolni kívánt autót, amit nem fizetnek ki, ha a hirdetésben közölt információk nem bizonyulnának valósnak. Ezen kívül a magyarországi forgalomba helyezés teljes lebonyolítását is leveszik a vállunkról. A szolgáltatás díjai változóak, de egy 3,5 millió forintos autó esetében nagyjából 300-400 ezer Ft-os költséggel számolhatunk.

Milyen költségek vannak a vételár fölött?

Amikor egy autó megvásárlásának költségeit szeretnénk kiszámolni, akkor fontos tisztában lenni a vételáron felül fizetendő egyéb költségekkel is. Mivel a költségek függnek az megvásárolt autó főbb paramétereitől (vételár, évjárat, teljesítmény, hengerűrtartalom, üzemanyag típus, környezetvédelmi osztály), ezért mi is egy konkrét modell, egy 2014-es évjáratú Skoda Octavia költségeit számoltuk ki.

A legnagyobb költség az autó tréleren történő hazaszállítása, ami kilométerenként a legjobb esetben is legalább 120 forintos kiadást jelent, amit ráadásul az oda-vissza útra kell számolni. (Ennél lényegesen magasabb árakkal is találkozhatsz, ugyanis óriási a szórás az ajánlatok között.)

Ugyancsak jelentős tétel a vagyonszerzési illeték, a regisztrációs adó és a műszaki vizsga, ez utóbbi akkor, ha nincs az autón a vásárláskor műszaki. A példánkban szereplő Skoda esetében ezek összességében körülbelül 400 ezer Ft többletköltséget jelentenek a vételáron felül. Ha pedig azt szeretnénk, hogy az ügyintézés és a szállítás terheit levegyék a vállunkról, az további 300-400 ezer Ft-os kiadás. Vagyis, a példánkban szereplő 3,45 milliós forintos autó megvásárlása végül körülbelül 4,3 millió forintba is kerülhet.

Mit kell tudni az autóhitelekről?

Mit tehetünk, ha nincs elegendő saját forrás a vételár előteremtésére? Ebben az esetben a személyi kölcsön jelenthet megoldást, hiszen ez szabad felhasználású, vagyis az összeget arra fordítjuk, amire csak szeretnénk. Ez itt azért fontos, mert így a vételárat és a plusz költségeket is megfinanszírozhatjuk.

A bankok egy része kínál külön autóhitelt is, ám ezek lényegében nem különböznek a „normál” személyi kölcsönöktől sem feltételben, sem kamatszintben. Arra azonban figyelni kell, hogy az egyes bankok nagyon különböző kamattal és THM-mel (teljes hiteldíj mutató) adnak kölcsönt. (Azért jó, ha THM alapján hasonlítod össze az ajánlatokat, mert ez a kamaton felül minden járulékos költséget tartalmaz, mint például a folyósítási díj.) A Bankmonitor Autóhitel Kalkulátora szerint például egy 4 millió Ft-os kölcsön (5 éves futamidővel, végig fix kamattal és 300 ezer Ft nettó jövedelem igazolásával) 6,96%-os és 20,46%-os THM-mel egyaránt felvehető, emiatt pedig a havi törlesztő 79 000 Ft és 102 622 Ft egyaránt lehet. 

Közös az összes autóvásárlási céllal felvett személyi kölcsönnél, hogy nincs szükség fedezetre, a bank kizárólag az igazolt jövedelem alapján dönt a kérelemről. Az, hogy mekkora hitelösszeget kaphatunk meg, az igazolt jövedelem nagyságától függ, ugyanis 500 ezer Ft jövedelem alatt a havi törlesztő nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át. Éppen a hitelek közötti jelentős árkülönbség miatt ezért könnyen előfordulhat, hogy míg az egyik banknál a jövedelmünk alapján nem kapnánk meg a szükséges összeget, a másik pénzintézet rábólint az igényünkre.

Az autóhitelek esetében nincsenek elvárások a megvásárolni kívánt autóval kapcsolatban, vagyis lehet bármilyen típusú és korú, és még az sem követelmény, hogy casco biztosítást kössünk rá. Arra azonban figyelni kell, hogy ha az autót ellopják, esetleg összetörjük, a hitelt akkor is szerződés szerint kell visszafizetni.

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Ft
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.