Betöltés

Szinte minden drágább, mint aminek elsőre tűnik

szerző: Bankmonitor.hu
2016-06-23

A betétek helyett sokan vásárolnak befektetési alapokat vagy egyéb kockázatosabb befektetéseket, egyszerűen azért, mert ha a biztos hozam alacsonyan van, akkor vonzóbbnak tűnnek. Igen ám, de ez egy becsapós helyzet, bőven elképzelhető, hogy amit most olcsónak hiszünk, arról később kiderül, hogy egyáltalán nem volt az. Szerencsére erre is van megoldás.

Zuhanórepülésben a hozamok

Bődületes átalakulás zajlott le az utóbbi években a kockázatmentesnek tekinthető hazai befektetések piacán, ki ne emlékezne, amikor 5 évvel ezelőtt még akár egy magyar kötvényt is megkaphattunk kétszámjegyű hozammal, miközben ma már azért kell rimánkodnunk, hogy 3% feletti éves hozamot be tudjunk valahogy zsebelni. Ha szerencsések vagyunk, akkor most az államnak 10 évre adhatunk kölcsönt, amiből adózás előtt kicsivel több mint 3% marad nálunk.

A folyamat tanulságos volt a befektetők számára is, ma már sokkal inkább mernek az emberek a betétek mellett más termékek irányába is nyitni, a legtöbbjüknek egészen biztosan van lakossági állampapírja és/vagy befektetési jegye. A magasabb kockázatot képviselő részvényalapok vagy egyedi részvények felé csak kevesen merészkedtek el, ami valljuk be elég nagy ugrás lenne a betétekhez képest és most egyenes életveszélyes is lenne ilyen kockázatot bevállalni.

hozam160623

Vélhetően ezért is hasíthatnak ki olyan nagy szeletet a megtakarításokból az abszolút hozamú alapok, mert alapesetben képesek visszafogott kockázat mellett szép teljesítményre. Persze ahogy esnek a hozamok, az alapkezelőkre is egyre nagyobb teher hárul, hogy a várakozásoknak meg tudjanak felelni, de szerencsére nem egy olyan alap van, ami hozta a kötelezőt. Épp a napokban került fel hozzánk is egy interjú, amelyben a hozamesésről is szó volt.

Ne higgyünk a szemünknek!

Egy fontos tényezőről nem szoktunk beszélni, mégpedig arról, hogy valójában mit is jelent a hozamok esése a befektetőkre nézve (különösképpen a gondolkozásukra). Kétségeink ne legyenek, valószínűleg senki sem hagyta volna ott a lekötött betétjét, ha az még mindig képes lenne 4-5% feletti éves kamatot adni. A világ egyszerűen megváltozott, és idővel egyre nagyobbra nyílt az olló a betétek és a kockázatosabbnak tartott befektetések között. Mindezért pedig akár az ismeretlen vizeket is be lehetett vállalni, bízva abban, hogy például egy befektetési alap képes lesz a korábbi jó teljesítményét megismételni.

A világ egyik legsikeresebb befektetője, Warren Buffett írta bő 20 évvel ezelőtt, hogy egyetlen logikus módja van annak, hogy egy befektetés valódi vonzerejét értékeljük, ez pedig annak belső értéke. A probléma ezzel az, hogy ez egy folyamatosan változó összeg, amire nagyon is hatással van kockázatmentes hozamok (pl. állampapír) mozgása. Ha a hozamok a magasban vannak, akkor minden más nagyon drágának tűnik (a magas biztos hozamról nem szívesen mondok le), míg ha alacsonyan, akkor minden más nagyon olcsónak.

Most éppen olyan időszakot élünk, amikor ilyen alapon olcsónak tűnnek az állampapírokon kívüli befektetések. De ez csak egy átmeneti állapot, több szakértő szerint is túlzottak a várakozások, bizonyos befektetések 20-30%-kal is olcsóbbnak tűnhetnek, mint amilyenek valójában. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ez a helyzet csak néhány hónapig vagy esetleg évekig is fennmaradhat.

A legjobb tanács, amit ilyenkor adni lehet az az, hogy vagy maradjunk biztonságos védelemben, amíg nem tisztul le a helyzet, vagy ha már a kockázatosabb irányba feltétlenül el kell menni, akkor ne egy befektetésbe helyezzük a pénzünket, hanem osszuk meg több között. Ezzel megóvhatjuk magunkat a kellemetlen meglepetésektől.

Választás előtt érdemes tájékozódni a lehetőségekről!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

1 Hozzászólás

 1. Befektető

  A lényeg hogy árazás alapján érdemes megvenni a részvényeket, nem érdemes időzítéssel próbálkozni, minél alacsonyabb az árfolyam annál kisebb a kockázat, a tőzsdei zuhanást akcióként kell felfogni. A GDP-t a tőzsdén forgó vállalatok állítják elő, a vállalat teljesítményéből, sikereiből pedig részvényekkel lehet részesedni. Érdemes elolvasni Ben Graham az Intelligens befektető c könyvét.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az új nyugdíjcélú megtakarítás: a nyugdíjkötvény

2018. 11. 26.

Varga Mihály pénzügyminiszter 2018. november 15-én, csütörtökön bejelentette, hogy érkezik a kormány legújabb nyugdíjcélú ötlete, a nyugdíjkötvény. A pénzügyminiszter szerint az állam készen áll a nyugdíjpiacra történő belépésre. Állítása szerint...

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

Blogajánló

 • alapblog

  Red herring

  A red herring, magyarul vörös hering – a filmeken azt a nyomot jelöli, ami bár tökéletesen érthető és megmagyarázható, mégis rossz irányba visz. Például egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.