Minden második ügyfél bankfiókban toporog

Minden második ügyfél bankfiókban toporog
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-13
 

Az átlagos magyar banki ügyfél még mindig ragaszkodik a bankfióki ügyintézéshez. De nem vagyunk ezzel egyedül: a régió egyéb országaiban is szeretik az emberek bankfiókban intézni a pénzügyeiket. Különösen, ha hitelről vagy a megtakarított vagyonukról van szó. Ám mindenki számára örvendetes, hogy az internetbankot használók aránya évről-évre dinamikusan emelkedik.

Egyre népszerűbb az internetes bankolás a kelet-közép-európai országokban. Az Erste Group Horvátországban, Ausztriában, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon készült felméréséből az is kiderül, hogy hazánkban a 2010-es 12 százalékról 27 százalékra nőtt az online banki megoldásokat használó ügyfelek aránya. A csehek vezetik a listát, az ottani ügyfelek kétharmada intézi pénzügyeit az interneten keresztül, míg 2010-ben ez az arány fele akkora volt. A sor végén Románia és Szerbia kullog a 6 és 5 százalékos arányukkal. De ez is sokszorosa a négy évvel ezelőtti 2 százaléknak. Márpedig minél többen használják az elektronikus csatornát, mindenkinek annál jobb: aki bankfiókba megy, kisebb tömeggel találkozik, míg aki interneten utal, sorban állás nélkül intézheti a pénzügyeit (ráadásul általában olcsóbban, mintha bankfiókban tenné mindezt).

Az elektronikus bankolás lehetőségét jelentősen növeli a mobileszközök folyamatos terjedése, mely a régió valamennyi országában rendkívül dinamikus. A felmérésből kiderül az is, hogy az okostelefonnal vagy táblagéppel való ügyintézés iránt inkább a fiatalabbak nyitottak. Az interneten bankoló magyarok többsége azonban asztali számítógép vagy laptop segítségével intézi bankügyeit: 15 százalékuk havonta egyszer, 8 százalékuk pedig havonta többször is felkeresi pénzintézete netbankját. Ám ne felejtsük el azt a tényt, hogy egy holland pénzintézetnél, már megtörtént, hogy több ügyfelük jelentkezett be mobil eszközről (okostelefon, tablet), mint asztali számítógépről. Ez a trend várhatóan előbb-utóbb elér a régiónkba is.

Egyelőre azonban a banki ügyfelek továbbra is ragaszkodnak a fiókokhoz: elvárásuk, hogy a bankok a fióki és elektronikus szolgáltatások megfelelő elegyét kínálják. Az ügyeiket kizárólag bankfiókokban intézők aránya Romániában a legmagasabb (73 százalék), a magyarok 61 százalékos aránnyal a középmezőnybe tartoznak. A kizárólag elektronikus csatornákat használók aránya Csehország és Szlovákia kivételével elenyésző. 

A hitelfelvétellel, vagyontervezéssel vagy megtakarításokkal kapcsolatos tanácsadásért a legtöbb kelet-közép-európai ügyfél még ma is a bankfiókot választja. Az elektronikus csatornák leginkább akkor jutnak szerephez, amikor gyors és egyszerű szolgáltatásra van szükség, például a számlaegyenleg ellenőrzésére vagy átutalásra. Az egyszerű pénzügyek elintézésére, átutalásokra, lekötésekre ideálisak a hagyományosnál olcsóbb elektronikus megoldások, ugyanakkor a bonyolultabb ügyletekhez az ügyfelek igénylik a fióki segítséget. 

Hitellel és befektetési kérdésekkel a Bankmonitor.hu is kiemelten foglalkozik. Minden érdeklődőt felhívunk és segítjük a számára legoptimálisabb terméket kiválasztani. Ha hitellel kapcsolatos kérdésed van, add meg adataidat és visszahívunk!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés