Minden szálon egy bankhoz kötődni? Tényleg megéri?

2015. 04. 30. szerző: bankmonitor

Míg valahol komoly, kézzel fogható kedvezményekhez juthatunk, ha a számlavezetésen felül egyéb termékeket és szolgáltatásokat is igénybe veszünk az adott banktól, addig máshol a reklámok ellenére – némi túlzással élve – vadásznunk kell az ominózus kedvezményeket. Mennyire éri meg az elköteleződés? Azt most három nagybank konkrét ajánlatán keresztül mutatjuk be.

Ezen cikk megjelenésének időpontjában legjobb ajánlatot képviselő bankszámla termék ma már nem elérhető. Az aktuális legjobb ajánlatunkat a Bankmonitoron itt érheted el: bankszámla 5000 Ft jóváírással, vagy végezz személyre szabott bankszámla költség számítást a kalkulátorunkkal!

Az egyik legszélesebb kedvezmény-rendszerrel jelenleg a CIB Bank Kártyázó számlacsomagjai rendelkeznek. A koncepció roppant egyszerű: Minél többször használjuk a bankszámlánkhoz tartozó bankkártyánkat vagy éppen hitelkártyánkat, annál nagyobb kedvezményt kapunk a havi számlavezetési díjból. Azaz a bankoktól már jól megszokott jövedelmi, illetve megtakarítási feltételek helyett a kedvezményes számlavezetés eléréséhez egyszerűen csak vásárolnunk kell a bankkártyá(i)nkkal. Amellett pedig, hogy alacsonyabb havi díj jár aktivitásunkért, számos terméket és szolgáltatást havi, illetve éves díj nélkül vehetünk igénybe. A számos jelző pedig közel sem túlzás. A teljesség igénye nélkül a bankkártyáktól (betéti, hitel-, vagy éppen internetkártya) kezdve az SMS szolgáltatásokon keresztül a folyószámlahitelig mind-mind kedvezőbbek, ha azokat valamelyik Kártyázó számlacsomaggal együtt vesszük igénybe.

Mindez persze olyannyira jól hangzik, hogy akarva – akaratlanul gyanakvás ébred az emberben, ezért elengedhetetlen, hogy számoljunk egy kicsit. Ehhez a bank Online, valamint a Kártyázó Médium számlacsomagját hívtuk segítségül. Természetesen arra a kérdésre keressük a választ, hogy mekkora megtakarítást érhetünk el a Médium számlacsomag díjmentes, illetve kedvezményes szolgáltatásaival.

Ahogy látjuk, ha ritkán használjuk bankkártyáinkat, akkor egyértelműen az Online számlacsomaggal járunk jobban, havonta 817 Ft-ot spórolunk ezzel a bankszámlával. Ennek az az oka, hogy hiába díjmentes számos szolgáltatás a Médium számlacsomagnál, ilyen kevés bankkártyás vásárlás mellett ennek a bankszámlának a számlavezetési díja még nagyon magas, 2.660 Ft havonta.

Némileg aktívabb bankkártya használat mellett azonban már elhanyagolható a különbség. Ebben az esetben átutalási szokásaink fogják eldönteni, hogy melyik számlacsomagot érdemes választani.

Intenzív bankkártya használat esetén, viszont már komoly fordulat látszik. A figyelembe vett termékek és szolgáltatások fényében a Kártyázó Médium számlacsomag bizonyul kedvezőbbnek. Természetesen ezt is felülírhatják átutalási szokásaink, de ehhez azért jelentősebb átutalási forgalomra van szükség.

Néhány módszertani kiegészítést azonban feltétlenül igényelnek a fenti számok. Azzal a feltételezéssel éltünk, hogy

 • minden esetben érvényesül az Online számlacsomag kedvezményes havi díja, így 715 Ft helyett 315 Ft a számlavezetési díj havonta (ennek részleteit itt találod),
 • a Kártyázó Médium számlacsomagnál a megszokottól eltérően dombornyomott bankkártyával számoltunk, de csupán azért, mert ennél a bankszámlánál amúgy az elektronikus kártya az, ami díjköteles,
 • kártyás vásárlásokon kívül semmilyen egyéb művelettel nem számoltunk, erre is csak azért volt szükség, hogy az SMS tájékoztató szolgáltatásból származó előnyt számszerűsíteni tudjuk,
 • az Online számlacsomagnál a hitelkártya első éves díja 1.400 Ft a jelenlegi akció miatt, az ezt követő években már 2.800 Ft, ami durván havi 117 Ft-tal magasabb költségeket eredményez a második évtől,
 • a folyószámlahitel kamatkedvezményéből (5%pont) származó megtakarítás nem került számszerűsítésre.

A táblázatban szereplő számok önmagukban nyilván riasztóak, arról viszont egy pillanatig se feledkezzünk meg, hogy a fenti példában rengeteg szolgáltatást veszünk igénybe (forint, deviza számlavezetés, betéti, hitel- és internetkártya, folyószámlahitel, külföldi utasbiztosítás, stb.) a banktól. Természetesen ez egyáltalán nem kötelező, de például jól látszik, hogy adott esetben amúgy a bank egy régóta elkötelezett ügyfele mennyit spórolhat egy egyszerű számlacsomag-váltással.

Szintén komplex számlacsomag ajánlatot hirdet oldalán a Budapest Bank, azonban Jóljáró csomagjában elmélyülve az első éves díjmentes számlavezetésen és bankkártyán túl, némi túlzással, több kedvezményt nem nagyon találunk a sztenderd ajánlatokhoz képest. Félreértés ne essék, azért lehet ezzel spórolni a bank egyéb számlacsomagjaihoz képest. Ha figyelembe vesszük, hogy például a Zéró számlacsomag havi díja az elvárt 30.000 Ft-os bankkártyás forgalom hiányában elektronikus kivonattal 180 Ft, akkor összesen 2.160 Ft-ot takaríthatunk meg egy év alatt. Azt azért nem árt tudni, hogy ha az iménti feltételnek eleget teszünk, akkor amúgy is 0 Ft a számlavezetés, de persze nem csak a Zéró számlacsomag vesz a programban részt. További 5.990 Ft-ot spórolhatunk meg azzal, hogy a dombornyomott bankkártya is díjmentes az első évben, és ha a jogszabályi díjmentes készpénzfelvétel nem lenne elég, akkor az év végéig 300.000 Ft-ig jár a két darab ingyenes ATM készpénzfelvétel.

A csomag része még egy hitelkártya (amihez a sztenderdtől eltérő többlet pénzvisszatérítés jár az első évben), illetve egy ahhoz szorosan kapcsolódó megtakarítási számla, valamint egy folyószámla-hitelkeret. A hitelkártya, a folyószámlahitel és a megtakarítási számla közötti kapocs, hogy ez utóbbi akkor fizet magasabb kamatot, ha hitelkártyánkat legalább egyszer használtuk. Mindezt pedig addig élvezhetjük, amíg a hitelkártyát, vagy a folyószámla-hitelkeretet meg nem szüntetjük. A megtakarítási számla kamata egyébként 1 millió Ft-ig a mindenkori jegybanki alapkamattal egyezik meg, a számlán elhelyezett összeghez pedig szükség esetén kamatveszteség nélkül hozzáférhetünk.

Végül, de nem utolsó sorban a K&H Bank ajánlatát vettük górcső alá. Mégpedig az okos plusz bankszámlák közül a Bővített plusz számlacsomagot. A felállás kicsit hasonló, mint a Budapest Banknál, mert a kedvezmények zömét itt is kizárólag az első évben élvezhetjük. Ennek megfelelőn

 • díjmentes a bankkártya akár elektronikus, akár dombornyomott változatát vesszük igénybe (előbbi a sztenderd díjazás szerint egyébként 2.397 Ft, míg az utóbbi 5.429 Ft),
 • továbbá elengedésre kerül a hitelkártya 5.000 Ft-os díja is.

Mindezeken felül állandó kedvezmény a sima Lakossági számlához képest, hogy nincs külön díja a netbank használatnak (egyébként 271 Ft havonta), illetve elengedi a bank a kártyaműveletekről kapott SMS tájékoztató szolgáltatás havi díját (328 Ft) is.

Természetesen a számolás sem marad el. Utalásokat ebben az esetben sem vettünk figyelembe, kizárólag kártyás vásárlásokat (5 db) az SMS szolgáltatás miatt, valamint feltételeztük, hogy elektronikus bankkártyát választottunk. Így, ha a fent felsorolt szolgáltatásokat mind igénybe vesszük, akkor a Bővített plusz számlacsomagnál ez havi 170 Ft-os díjat jelent, míg a Lakossági számla esetében 1.385 Ft-os költséggel kell számolnunk. Bár több kedvezmény is megszűnik a második évtől, de még ekkor is 786 Ft áll szemben az 1.385 Ft-tal. A Bővített plusz számlacsomaghoz egyébként kedvezményes készpénzfelvételi és utalási lehetőségek is tartoznak.

Ahogy látjuk, a vizsgált bankok esetében érdemes több szálon kötődni az adott pénzintézethez, hiszen a sztenderd díjazáshoz képest kedvezőbb feltételekkel vehetjük a termékeket és a szolgáltatásokat igénybe. Persze az elköteleződéssel elérhető megtakarítás bankonként igencsak eltérő. Azt pedig feltétlenül tartsuk szem előtt, hogy ha rengeteget spórolunk egy egyszerű bankon belüli számlacsomag-váltással, akkor nem kizárt, hogy elég komoly költségelőnyökre tehetünk szert egy bankváltással.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bank oszt pénzt az ügyfeleinek!

2018. 05. 17.

5-15 ezer forint közötti összeg ütheti a markát annak, aki a megfelelő időben, a megfelelő helyen nyit új bankszámlát. A talált pénznek azonban számos feltétele lehet. Nézd meg aktuális bankszámla...

A legolcsóbb bankszámlák egy helyen!

2018. 05. 09.

Tudod, hogy mennyi pénzt költesz havonta bankolásra? Nagyon fontos, hogy ezt a kérdést tisztázd, hiszen, ha a tapasztalatainkból indulunk ki, könnyen lehet, hogy több ezer forint is megspórolhatsz egy kedvezőbb...

A párnacihánál biztosabb helyet is találhatsz a pénzednek!

2018. 04. 26.

Az alacsony kamatok következtében sokan döntenek úgy, hogy a bankszámlájukon hagyják a felhasználatlan pénzösszegeket, vagy éppen készpénzben tartják azt. Ennek nyilvánvalóan megvannak a biztonsági kockázatai, ráadásul nem feledkezhetünk meg a...

Blogajánló

 • alapblog

  Kedves Draghi!

  „Caro Draghi, cancellaci 250 miliardi di debito!” – Kedves Draghi, engedjél el 250 milliárd eurónyi adósságot! Egy kis benzin a tűzre. A befektetők eddig nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.