Betöltés

Mindenki a megemelkedett adó áthárítása mellett döntött

szerző: Bankmonitor.hu
2013. 07. 18.

Nincs további késlekedés, mára közel mindegyik nagybank hivatalosan is bejelentette, hogy a megemelkedett tranzakciós illetéket áthárítja ügyfeleire. A legutóbbi bejelentések zömének jellegzetessége, hogy a megemelkedett adó beépül az egyes díjtételekbe, ami jócskán átrendezi a bankszámlák költségeit.

Mára az országos lefedettséggel rendelkező bankok mindegyike valamilyen formában hírt adott a megemelkedett tranzakciós illeték áthárításáról. Utolsóként az AXA Bank, a K&H Bank, a Raiffeisen Bank és az OTP Bank tette közzé módosult hirdetményeit, így már csak a CIB Bank várat magára. Utóbbi esetében annyi már bizonyos, hogy a kondíciók módosulni fognak (a hirdetmények 07.30-án látnak majd napvilágot, amelyek 09.30-ától lépnek majd érvénybe), de egyelőre más konkrétum nem ismert.

A várokozásoknak megfelelően mindegyik nagybank a megemelt illeték áthárítása mellett döntött, amit egységesen a jogszabályi környezet változásával indokoltak. Az alkalmazott gyakorlat azonban eltérő. Egyes bankok kizárólag a tranzakciós illetékkel érintett tételeiket módosították (ki teljes mértékben, ki pedig részlegesen hárította át az új terhet), míg másoknál az egyéb díjakat (pl.: számlavezetési díj, bankkártya díja) is érinti a változás. Mindezek fényében szeptember végétől már nem fogunk olyan bankot találni, ahol a megemelkedett tranzakciós adó hatását ne éreznénk.

A kép ugyan egyre tisztul, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bakoknak 2 hónapos bejelentési kötelezettségüknek csak abban az esetben kell eleget tenniük, ha az ügyfelek számára kedvezőtlen a jövőbeli változás. Ezért még közel sem biztos, hogy végleges a kialakult helyzet, hiszen a bankok közötti kiélezett verseny kikényszerítheti még a díjak újragondolását.

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

0 Hozzászólás

 1. asztib

  A K&H zero számlacsomagjában úgy tűnik továbbra is díjmentesek az eddig díjmentes tranzakciók, sajnos 2013 jan. 21 óta nem nyitható. 🙁

  2013.07.22.22:12

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Befektetések a forint árnyékában

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Nyugdíj: nemfizetéskor akár pórul is járhatsz

2018. 07. 15.

Vélhetően, aki nyugdíj-megtakarítást indít el, az úgy gondolja, hogy a pénzbeli vállalásainak eleget tud majd tenni. Adódhat viszont rövidebb-hosszabb időszak, amikor a havi befizetést nem tudjuk teljesíteni. Összegyűjtöttük, hogy mire...

Még nincs pánik az amerikai kamatemelés miatt

2018. 07. 14.

Az egyre emelkedő dollárkamat mára meghozta negatív hatását, különösen a fejlődő országokban okozott részvénypiaci visszaesést és a deviza gyengülését. A jegybankok nem fognak tétlenül ülni, várhatóan idővel nekik is szigorítaniuk...

Blogajánló

 • alapblog

  Van hova feküdni

  Érdekes sorrend, két elöregedő ázsiai ország, a két német nyelvű ország és Kelet-Európa

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.