Mindenki téved, nincs árrobbanás a magyar lakáspiacon!

Mindenki téved, nincs árrobbanás a magyar lakáspiacon!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-07-14 Frissítve: 2021-07-01
 

A napokban jelent meg a hír, hogy Európában Magyarországon drágultak a legjobban a lakásárak az elmúlt egy évben. Ezt néhányan rögtön úgy is értelmezték, hogy árrobbanás van, lufi van a lakáspiacon. Érdemes azonban egy kicsit a számok mögé nézni és higgadtan gondolkozni: rögtön látni fogjuk, hogy egy kicsit másról van szó.

Minek a hány százaléka?

Egy éves árváltozást nézni az ingatlanpiacon, leginkább ahhoz hasonlítható, mint megnézni a foci EB-n a csoport mérkőzéseket: nem biztos, hogy kitaláljuk ki lesz a bajnok… Az ingatlanpiacon a hosszú távú ártrendek számítanak. Ha pedig hosszútávú változásokat nézünk, akkor az inflációt sem árt figyelembe venni.

Ráadásul volt itt egy kisebb pénzügyi válság is a Lehman Brothers összeomlását követően.

Mindezt egybe vetve megnéztük, hogy az infláció hatását kiszűrve, hogyan változtak az ingatlan árak 2008. szeptemberét követően az elmúlt hét évben, illetve a válságból már kifelé mozdulva 2012 januárjától. Az eredményeket az alábbi ábra mutatja:

ingatlanarak_20160714Tanulságok:

  • az elmúlt 4 évben a magyar lakóingatlan árak (és ezen belül elsősorban az utolsó másfél évben) átlag felett nőttek az árak, de ez csupán arra volt elegendő, hogy
  • összességében a válság előtti szinthez viszonyítva az európai átlagnak megfelelő árváltozást tudjon felmutatni a magyar piac (sőt igazán arra sem mert az átlagtól 2%-kal elmaradunk)
  • hazánkban az infláció lényegesen (10%ponttal) magasabb volt a válságot követően napjainkig, mint az Európai átlag, így az infláció figyelembe vétele nélkül nem is érdemes megtenni a nemzetközi összehasonlítást

Hirdetés

Hirdetés

Hol tartunk most? Merre tovább?

Fentiek alapján teljesen az európai átlagos (illetve attól minimálisan elmaradó) árnövekedést mutat a magyar lakóingatlan piac. A fő különbség a nemzetközi összehasonlítás alapján az utolsó másfél év hirtelen dinamikus árnövekedésében van, mely elsősorban az ingatlanpiacot ért kedvező szabályozói módosításoknak: ÁFA csökkentés és visszaigénylési lehetőség, támogatások emelkedése…stb. köszönhető.

A hirtelen árnövekedés inkább egy korrekció, semmint egy indokolhatatlan lufi kialakulása. Ennek ellenére a hirtelen árváltozást sokan pszichológiai okok miatt képesek „túlzónak” és „indokolatlannak” minősíteni.

Ha és amennyiben azonban igazunk van és nem lufiról, hanem korrekcióról van csupán szó, akkor a jövőben sokkal inkább az árcsökkenés helyett az áremelkedés dinamikájának a mérséklődése várható.

Ebből pedig egyenesen az következik, hogy akiknek ingatlan vásárlási céljuk van, azoknak nem érdemes elhalasztani a vásárlást kedvező árszintre várva. Sőt, a kereslet kisebb megtorpanását (ma nincs az a roham a lakásokért, ami a tavalyi évet jellemezte) ki lehet használni nyugodt piacfelmérésre és vásárlási döntésre.

Alacsony kamat & olcsó hitel = magas befektetői jelenlét

Ma a vásárolók több, mint egyharmada befektetési céllal vesz lakást Budapesten. Jó minőségű kiadó lakást találni szinte lehetetlen… Az alacsony kamatok két oldalról is ösztönzik a befektetési célú vásárlásokat:

1., „nem éri meg bankban tartani a pénzt” érzés

2., olcsón lehet lakáshitelt felvenni az ingatlan vásárláshoz

Az elérhető lakáshitelek kamatszintjéről gyors áttekintést ad az alábbi kalkulátorunk:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Kockázatok

Kanyarodjunk vissza egy kicsit a nemzetközi összehasonlítást mutató fenti ábránkhoz. 40%-os árcsökkenéstől 52%-os árnövekedésig minden megtalálható rajta. Ennél szemléletesebben semmi nem mutatja, hogy az ingatlan befektetésnek is van kockázata…

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés