Mindent tudni akar a bank, hátha még vállalkozó is vagy

2016. 10. 10. szerző: bankmonitor.hu

Magyarország a vállalkozók országa. Ha te is vállalkozó vagy és saját lakást szeretnél venni, ráadásul még hitelre is szükséged van, szembesülsz a szigorú tényekkel. Mire kell készülnöd, ha saját cégedből igazolsz jövedelmet? Megmutatjuk, mire kell figyelned, hogyan teheted magadat hitelképesebbé.

Nem mindegy, hogy milyen vállalkozási formát választottál, mert típusonként eltérő módon kezelik a bankok a saját cégből származó jövedelmet. Sőt, az sem mindegy, hogy egyéni vállalkozó vagy-e, vagy társas vállalkozásod van.

Ha időben és tudatosan készülsz a hitelfelvételre, sok kellemetlenségtől megóvhatod magadat!

Kezdjük az elején!

Jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolnod kell, legyen az egy egyszerű hitelkártya, személyi kölcsön, vagy lakáshitel. A mindenkori minimálbér (jelenleg 73.815 forint) igazolása alapfeltétel, de ekkora jövedelemmel pár milliónál nem kaphatsz többet, ha kapsz egyáltalán.

„Tehát, ha minimálbérrel vagy bejelentve a saját cégedbe, elég kevés esélyed van hitelt felvenni.

Ha saját társas vállalkozásod van

A munkáltatói igazoláson és a bankszámlakivonatokon túl szükséges egy előző évi NAV jövedelemigazolás, NAV 0- igazolás (hogy nincs köztartozásod) rólad, mint magánszemélyről és a cégről is, valamint egy cégkivonat. A NAV igazolások elektronikus formában is elfogadhatóak. Ezeken felül még a társasági szerződést is be kell nyújtanod. Ebből látszik, hogy mekkora részesedésed van az adott cégben.

Hasonló cipőben jársz? Adataid megadása után kollégáink felveszik veled a kapcsolatot és segítenek megtalálni a számodra legjobb megoldást.

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

Kicsit sem könnyebb a helyzet, ha a szüleid cégébe vagy bejelentve

Furcsállod, vagy sem, ha közeli hozzátartozó cégében dolgozol, akkor is pont ugyanazokat a dokumentumokat kell beszerezned, mintha a saját cégedben dolgoznál.  Sőt! Ha semmilyen rokoni szál nem fűz a cég tulajdonosihoz, de te vagy az ügyvezető, akkor is ezek a szabályok vonatkoznak rád. Mégpedig azért, mert jogosult vagy a cég jegyzésére.

Friss a céged? Bukhatod a hitelt

Nem túl régen alapítottad a cégedet? Bizony korlátozottak a lehetőségeid. A bankok ugyanis általában elvárják a legalább egy lezárt, teljes üzleti évet (január 01-december 31.) lefedő cégmúltat. Ezzel pedig időben nagyon ki kell tolnod a hitelfelvételt.

Mennyit ér a vállalkozói jövedelem?

Még egy kérdés, amire nincs egységes szabály. Minden banknál más gyakorlatot követnek. Alapigazság azonban, hogy …

„mindig a NAV jövedelemigazoláson szereplő összeg a mérvadó.

A KATA-s bevételt zömében elfogadják a bankok, de nagyon fontos, hogy nem csupán a NAV jövedelemigazolást, hanem a tételes bevételi nyilvántartást is be kell nyújtani. Nem árt, ha tudod, hogy a NAV a jövedelemigazoláson egy már eleve csökkentett összeget – jellemzően a bevétel 60%-a – fogsz látni.

Az EVA-s jövedelmek esetében annyiban eltérő a helyzet, hogy társas vállalkozás esetében a tulajdoni hányadtól függetlenül a tulajdonosok számával osztják NAV jövedelemigazoláson szereplő összeget. Például beltag vagy egy bt-ben, a tulajdoni hányadod 90%, akkor is csak a bevétel felével fognak számolni.

Akad olyan bank is, ahol az EVA-s, KATA-s vállalkozók nem tudnak hitelt felvenni arra való hivatkozással, hogy a nettó jövedelmet tartalmazó NAV jövedelemigazolást nem tudnak felmutatni.

Van, ahol a KATA-sokat minden további nélkül meghitelezik, viszont az EVA-s jövedelmet nem tudják figyelembe venni.

Árbevételből számított jövedelem

Árbevételből is van lehetőség jövedelmet kimutatni, feltéve, hogy jövedelmet egyébként igazolni tudsz. Osztalékot is elfogadnak a bankok jövedelemként, de ezt általában 2 évre visszamenőleg kell igazolni NAV jövedelemigazolással alátámasztva.

Ahogy látod a jövedelem elfogadása nagyon összetett, ha saját vállalkozásból származik.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Gyengül a forint, mi lesz a hitelemmel?

Sokan felkaphatták a fejüket az utóbbi napokban a forintgyengülésre, érdekes módon viszont az utóbbi fél évben látható hozamemelkedés ekkora felhajtást nem okozott. Pedig, ha jobban megnézzük, akkor elsősorban utóbbira kellene...

Mégiscsak boldogít a pénz?

2018. 05. 21.

A mondás úgy tartja, hogy a pénz nem boldogít. Mindenki felhozhatja a saját érveit a téma mellett és ellen, ugyanakkor kétségtelenül van egy pont, ameddig a pénz jelentősen növeli a...

Blogajánló

 • alapblog

  Mi lesz velünk EU-pénzek nélkül?

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Baksay Gergely, az MNB költségvetési igazgatója és Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője arról, hogy milyen hatásuk volt...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.