Betöltés

Minket is meglepett a válasz. Ennyiért már megéri külföldre menni!

szerző: Bankmonitor.hu
2016-09-26

Kevesen számolják ki, hogy itthon mennyit is kell pontosan fizetni a felsőoktatásért. Ha mindent összeadunk, akkor a tandíjjal és a megélhetési költségekkel együtt akár havi 150-200 ezer forint is kijöhet. Márpedig ennyiért már külföldön is találhatunk magunknak helyet, mert Európa több országában sem kell fizetni tandíjat. Kíváncsi vagy arra, hogy hol mennyiből lehet kijönni, akkor olvasd el cikkünket.

Lassan egy hónapja elkezdődött az új szemeszter a felsőoktatási intézményekben, nálunk is több tízezer külföldi diák kezdte meg a tanulmányait, miközben csak becslések vannak arra vonatkozóan, hogy hányan lehetnek a külföldi kampuszokon magyar diákként. Vélhetően szülőként vagy akár diákként is már viszonylag sokan eljátszottak a gondolattal, hogy mi lenne, ha külföldön folytatnák tanulmányaikat. Mostani gyűjtésükben nekik próbálunk segítséget adni, és mint sokszor, most is azt vesszük sorra, hogy mennyire pénztárcabarát az egyik vagy másik megoldás.

Az biztos, hogy egyértelmű nyertest nem lehet hirdetni, hiszen mindenkinek másak az igényei és a lehetőségei, viszont nem árt azzal tisztában lenni, hogy a továbbtanulással járó minden költség eltérése korántsem olyan nagy itthon és az Európai Unióban. Sőt, a következőkben bemutatott számítások alapján bizonyított, hogy nagyon is valós elképzelés egy ilyen forgatókönyv felállítása. Márpedig a főbb idegen nyelvek (mint az angol és a német) elsajátításán kívül ezernyi előnyt szerezhetnek a világlátott diákok, ami később a keresetekben is érezteti majd jótékony hatását.

Nagy szerencsénk van az Unióval

Lényegesen könnyebb a kérdés eldöntése, hogy az Európai Unió tagjai vagyunk, hiszen ezáltal mi is élvezhetjük annak a szabálynak a jótékony hatását, hogy egy adott ország nem adhat rosszabb feltételeket az oktatásban egy EU-s állampolgárnak, mint a sajátjának. Lefordítva magyarra, hogy egy országban ingyenes az állami oktatás, akkor az nemcsak a helyiekre terjed ki, hanem a magyarokra is.

Persze, nem sokat jelentene mindez, ha a vonzó országokban mind méreg drága lenne tanulni, viszont a gyűjtésünkből épp az derült ki, hogy nagyon sok helyen a diplomát ingyen megszerezhetjük. Azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy:

 • csak az Európai Unió vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) országok állampolgárai kapnak engedményt
 • az első diploma megszerzése lehet ingyenes (tandíjmentes)
 • előfordul, hogy az angol nyelvű oktatásért tandíjat kérnek (ha az anyanyelvtől eltérő), míg az anyanyelvű képzés ingyenes
 • egyéb jogcímen (például adminisztrációs díj, szemeszter díj, stb…) azért kisebb összeget elkérhetnek tőlünk
 • ha nem sikerül időben végezni, akkor a pótfélévekért mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni

Márpedig, ha az oktatás ingyenes, akkor a képlet leegyszerűsödik a megélhetési költségekre. Világos, hogy itt a hazai színvonalhoz képest jellemzően többet költhetünk, viszont mindent beleértve már havi 200 ezer forint körüli összegből is fedezhetjük a kiadásainkat. Minden kifizetett 10 forintunkból 4 a lakhatásra és a rezsire fog elmenni, míg további két forintot kell leperkálnunk az ételre és italra, a maradék összeget olyan tételek viszik majd el, mint: ruházkodás, tanszerek, tömegközlekedési bérlet, egészségügyi kiadások, … stb.

Való igaz, hogy itt is a határ a csillagos ég, attól függően, hogy milyen városban lakunk, akár jelentősebben is megemelkedhetnek a havi költségeink. A gyors kutatásunk alapján, ha a pénztárcánk engedi, akkor havi félmillió forintot is elkölthetünk, vagy akár annál többet is. De ésszerűen gondolkozva és ügyelve a spórolásra, nem lehetetlen a havi 200 ezer forintos szint alá szorítani a kiadásokat. Arról már nem is beszélve, hogy a szomszédos országokban (Ausztria, Szlovénia) az ingázással súlyos tízezreket spórolhatunk meg.

tanulas160926Itthon is gyorsan összejön ekkora összeg

Első blikkre soknak tűnhet a havi 200 ezer forintos kiadás, de ha sorra vesszük, hogy Magyarországon mennyi is lesz a végösszege a taníttatási költségeknek, akkor teljesen más lesz az állás. Rögtön azzal kezdjük, hogy ha tandíjas képzésen vagyunk, akkor félévente minden további nélkül kifizethetünk 300 ezer forintot (havonta 60 ezret).

Emellé további havi legalább 50 ezer forint elmegy lakhatásra és rezsire, és ez még óvatos becslés, hiszen az utóbbi időben itthon is alaposan megindultak az albérleti díjak felfelé. További tétel az étkezés, ami ugye nem hagyható ki, és havi alapon 30-40 ezer forintot azért ez is el tud vinni. Összességében már 150 ezernél tart a számláló, és még nem esett szó a tankönyvekről, az utazási költségekről, a ruházkodásról, vagy éppen a szabadidős tevékenységekről.

Mindent egybevéve egy vidéki, a fővárosban albérletben lakó, fizetős szakra járó diák esetében a havi kiadások nagyon közel kerülhetnek a havi 150-200 ezer forinthoz. Vagyis nincs arról szó, hogy óriási űr tátongana a hazai és külföldi oktatás költségei között. Csak mellékesen említenénk meg, hogy azzal nem is számoltunk, hogy milyen nagy hatása van az életünk későbbi szakaszára, ha egy külföldi diploma van a kezünkben és egy jó nyelvtudás. Márpedig ezt valószínűleg nem havi néhány tízezer forintban mérik.

11 Hozzászólás

 1. Vghs

  Akkor, ezen infók után miért éri meg a külföldi diákoknak nálunk tanulni?
  Vannak néhányan.

  1. bankmonitor.hu

   Valószínűleg azért, amiért megéri egy orvosi kezelésért külföldről ideutazni, vagy éppen átruccanni nyaralni. Két dolog szükséges csak hozzá: kapd meg azt a minőséget mint otthon, lehetőség szerint olcsóbban. Az oktatásban is megvan ez a két feltétel. Nagyon jó az oktatás minősége, márpedig ha ez adott, és jóval nagyobbak az életszínvonalbeli különbségek, akkor nagyon jó opció egy külföldinek nálunk tanulnia. Egy ottani keresettel jóval nagyobb pénztárcával vághat neki a diák nálunk, miközben nálunk jóval olcsóbbak a megélhetési költségek.

 2. Sinka László

  Sajnos nálunk is fizetősé tette a hatalom az oktatást! Az OKJ képzéstől a diplomáig! Igaz egy-két OKJ képzés ingyenes, de azok semmit nem érnek! Itt is mint mindenhol másutt, átveréseknek lehetünk tanui és elszenvedői! Példaként emlithetnénk a gyógyszertári azisztens képzést melynek csak fele ingyenes a másik fele fizetős! Szóval az Állam is mindenütt átver! Miért ez lenne a kivétel?

 3. Lapos Elemér

  Nagyon örülök neki, hogy nem teljesen ingyenes a felsőoktatás!
  1.
  Így is rengeteg lúzer csak azért jár egyetemre, hogy a szülein élősködhessen még 6-8 évig!
  Ha fizetniük kellene érte, akkor inkább dolgoznának.
  2.
  Ennél is fontosabb, hogy nagyon-nagyon elegem van már abból, hogy az én adómból képzünk “a külföldnek” orvosokat, informatikusokat, mérnököket, stb!!!
  Azok meg tárt karokkal várják a diplomás magyarokat, hiszen egyetlen centjükbe sem került a képzésük!!!
  Fizessen mindenki a felsőfokú képzéséért, aki meg mindenképpen rászorul és indokolt is, hogy legyen diplomája, az pedig legalább 20 évig dolgozzon és adózzon itt, ahol kiképeztük az én adómból!!!
  Utána mehet, amerre lát!
  De csak utána!
  Miután részben visszaadta a társadalomnak, amit kapott tőle!!!

 4. Gábor

  Jó szöveg a 250 ezer németország.
  Egy albérlet kb 400 eu és a kaja meg a közlekedés az hol van ?

  1. bankmonitor.hu

   A cikkben is egy átlagos érték szerepel, amit az alábbi hivatalos oldalról szereztünk. Mivel átlagról beszélünk, nagy eltérések lehetnek ettől még. Az ottani számításban 300 eurót ( körülbelül 100 ezer forintot) számoltak lakhatásra, miközben a teljes tétel 800 euró (250 ezer forint) volt. Ennek fényében nem tartjuk a földtől elrugaszkodottnak a becslést.

 5. zsolt

  így van…a magyarok adójából ingyen tanul, majd a nyugat használja ingyen….szerintem is vicc az egész…én teljes vagyonelkobzást javasolnék ilyen esetekben

 6. Lengyel

  Ha fizeti valaki a tandíjat, mehet. Az ingyenes oktatásért pl. 20 évig lehetne marasztalni, tartóztatni. Csakhogy itt az adókat elsikkasztják, ezért kell fizetni a tandíjakat, és ezért kell kiengedni a fiatalokat. Az öregeket aztán a kórházakban műhibákkal lerendezik. Szép új világ!

 7. renitencs

  Azért az vicc, hogy külföldön természetesnek vesszük hogy ingyenes szakra megy a delikvens és el is végzi csúszás (évismétlés, szakváltás, halasztgatás stb. nélkül) míg itthon a legdrágább tandíjas képzéseket rakjuk be az összehasonlításba.

  1. bankmonitor.hu

   Ki kell ábrándítanunk, nem a legdrágább hazai képzéseket tettük be az összehasonlításba, nem véletlenül. Érdemes körbenézni a különböző szakoknál és bőven lehet találni olyat, ahol félévenként 1 millió forintot kérnek el. Többek között ide tartoznak egyes művészeti és orvosi képzések is, és sorolhatnánk. Felvételi időszakban tele van a média ilyen jellegű cikkekkel, és ezek rendszeresen kiemelik, hogy igen drága képzések is vannak itthon. Ennek fényében nagyon is releváns az összehasonlítás.

 8. B.Ákos

  Érdekes, például Dániában ingyenes, sőt a dán állampolgároknak igen nagy összegű támogatás jár a tanulásért. Amit egyébként a külföldi is megkap, ha adott óraszámot ledolgozott egy hónapban. Vajon Nekik ez miért éri meg, elgondolkodott rajta?

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan lehet olcsóbb a gyermeked taníttatása?

2018. 12. 05.

Számos szülő szembesül azzal, hogy gyermekeinek felsőfokú taníttatása nagyon sok pénzbe kerül. Sokan olyan hitelfajtával oldják meg a tanulmányokkal járó költségek finanszírozását, ami vitathatatlanul drágább a jó lehetőséget biztosító diákhitellel...

5 tény, amit nem tudtál a magyar lakáspiaci helyzetről

2018. 12. 01.

Az egész országban találhatók olyan lakótelepek, melyeket évtizedekkel ezelőtt az állam vagy egy-egy helyi nagyvállalat építtetett a munkavállalói számára. Ilyen épületek nemcsak a II. világháború után, hanem annál régebben is...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.