loading

Mióta kell a lakásodban élned, ha Otthonfelújítási támogatást szeretnél?

A 2021-től elérhető Otthonfelújítási támogatással kapcsolatban tegnap megjelent rendelet több – eddig nem egyértelmű – részletet tisztázott. Kiderült például, hogy legalább 1 éve kell neked és családodnak a felújítandó ingatlanban laknotok. A Bankmonitor szakértői 5 életszerű példán keresztül bemutatják mit is jelent ez a szabály a gyakorlatban.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A tegnapi napon  megjelent az Otthonfelújítási támogatásról szóló jogszabály, amelyből számos újabb részletet ismerhettünk meg a konstrukcióval kapcsolatban. A felújítási támogatást a legalább egy gyermeket nevelők vehetik igénybe otthonuk felújítására, korszerűsítésére.

A támogatás összege a felújítási költségeknek a fele lehet maximum, de nem haladhatja meg a 3 millió forintot. A munkálatokat meg kell finanszíroznod előre, a támogatást utólag, a benyújtott számlák alapján kapod vissza. Ha nincs elegendő saját megtakarításod megfinanszírozni a felújítást, akkor akár személyi kölcsönt, vagy lakáshitelt is igényelhetsz erre a célra. A később visszakapott összegből pedig – részben vagy teljes egészében – előtörlesztheted a felvett kölcsönt.

Személyi hitel kalkulátor
Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi hitel.
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Fióki látogatás nélkül igénylem
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Természetesen a támogatás igénylésének számos feltétele van: elvárják például, hogy az igénylőnek – több igénylő esetén a mindegyiknek – és a kiskorú gyermeknek legalább 1 éve lakóhelye legyen az adott ingatlan. (Vagyis a lakcímkártyán az állandó lakóhely résznél – tartózkodási hely nem megfelelő – ennek a címnek kell szerepelnie.)

A feltételt nem szükséges teljesíteni:

 • A várandósság 12. hetét betöltött magzatnak, illetve éven belül született gyermeknek – nem is tudnának megfelelni ennek az előírásnak
 • Ha az ingatlant éven belül vásárolta a család

A Bankmonitor szakértői összeszedtek néhány életszerű példát és megvizsgálták ezekben a helyzetekben igényelhető-e az Otthonfelújítási támogatás?

1. Két éve befektetési céllal vásárolt ingatlan felújítására fordítható a támogatás? 

Az elmúlt években – részben az ingatlanárak dinamikus emelkedése miatt – sokan megtakarításuk ingatlanba fektették. A megvásárolt lakást kiadásából fix bevétel keletkezik, ráadásul az ingatlan további drágulásából is profitálhat a vevő.

Ha 2 évvel ezelőtt befektetési céllal vásároltál egy lakást, akkor felmerülhet a kérdés: felújíthatod az ingatlant úgy, hogy az új támogatásra is jogosult legyél? Itt az a kulcskérdés, hogy a lakcímkártyádon ez az ingatlan szerepel-e lakóhelyedként legalább 1 éve? Ha igen, akkor jogosult lehetsz a támogatásra (Arra vonatkozóan ugyanis nincs előírás, hogy életvitelszerűen az ingatlanban kellene élned.)

Ha nem ez az ingatlan hivatalosan a lakóhelyed, akkor viszont nem leszel jogosult a támogatásra, márpedig elég ritka eset az, hogy egy befektetési céllal vásárolt ingatlanba az új tulajdonos bejelentse magát.

2. Fél éve vásárolt lakás felújítására igényelhető a támogatás? 

Igen, éven belül vásárolt lakás felújítása esetén ugyanis eltekintenek attól a feltételtől, hogy az adott ingatlanban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkeznie az igénylőnek és gyermekeinek.

Előírás azonban, hogy az igénylő – házas, élettársak esetén mindkét fél – és gyermekeinek a lakóhelye meg kell, hogy egyezzen.

3. Igényelhet Otthonfelújítás támogatást úgy egy házaspár, hogy csak az egyikük – és a gyermekeik – lakcímkártyáján szerepel lakóhelyként a felújítandó ingatlan?

Ez érdekes kérdés, hiszen nem feltétlenül azért tér el a lakcímkártya szerinti lakóhelyed a házastársadétól, mert nem éltek együtt: például lehet, hogy nem jelentetted be lakcímed változását a megfelelő hivatalban, ezért nem jelenik meg az a lakcímkártyádon sem.

Alapvetően nem zárja ki ez a helyzet a támogatás igénylését, hiszen a rendelet szerint, csak a közös lakóhelyen élő házas-, élettársaknak szükséges együttesen igényelniük a felújítási támogatást. Vagyis a párod önálló igénylőként beadhatja a támogatást, amennyiben az ő és a gyermekeitek lakcíme legalább egy éve a felújítandó ingatlan lenne.

Ebben az esetben azonban nekik – házaspárodnak és a gyermekeknek – kell legalább 50%-os tulajdoni hányaddal rendelkezniük az ingatlanban, a te tulajdonrészed nem számítana.

 Ha gyorsan bejelentkeznél – hivatalosan is lakóhelyeddé válna – az ingatlanba, akkor sajnos legalább 1 évet várnotok kellene a támogatás igénylésével, ezzel ugyanis már kötelezően neked is igénylővé kellene válnod és teljesítened kellene lakóhelyre vonatkozó feltételt. Ebben az esetben viszont a legalább 50 százalékos tulajdoni hányadra vonatkozó előírás vizsgálatnál a te tulajdonrészedet is figyelembe vennék.

4. Elvált szülőként igényelhető a felújítási támogatás? 

Itt az a kiemelten fontos kérdés, hogy kinél él a gyermeketek. Ha veled él egy háztartásban: a lakcímkártya szerinti lakóhelye a te lakhelyeddel megegyező, akkor jogosult lehetsz a támogatásra. (Persze feltétel, hogy a gyermekkel együtt a felújítandó ingatlanban éljetek legalább 1 éve.)

Érdekes a helyzet, ha a válás előtt több gyermeket is született, melyek közül legalább egy a párodnál él. Ebben az esetben ugyanis mindketten jogosultak vagytok a felújítási támogatásra, de külön-külön legfeljebb 1,5 millió forint összeget kaphattok. (Ez alól kivétet képez, ha régi házastársad lemond a támogatás igényléséről, ebben az esetben ugyanis jogosult lehetsz a maximális 3 millió forintos összegre.)

5. Ha most fog megszületni a gyermek, akkor igényelhető a felújítási támogatás?

Ha baba érkezik a családba, akkor az gyakran a lakás átalakításával jár együtt: például a gyerekszobát ekkor alakíthatják ki – a bútorok közül kizárólag a beépíthetőkre fordítható a támogatás -, de egy komolyabb fűtéskorszerűsítés, konyhafelújításba is belevághat a pár.

A felújítási támogatás szempontjából elfogadható gyermekként a várandósság 12. hetét betöltött magzat. A gyermekekre vonatkozóan is van lakóhelyre vonatkozó elvárás: nekik is legalább 1 éve a felújítandó ingatlanban szükséges élniük veled együtt, melyet lakcímkártyájukkal szükséges alátámasztanod. Ezt a feltételt természetesen nem szükséges teljesíteni, ha a gyermeked igényléskor még nem született meg, vagy még nem érte el az egy éves életkort. (Természetesen ez nem mentesít az alól, hogy neked – ha van élet-, házastársad, akkor neki is – egy éve már az adott ingatlanban kell élned.)

Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Nem is akkora luxus a világkörüli hajókázás, mint gondolnád

  Sokan a fényűző gazdagsághoz kötik a hajósutazásokat. Két példa is bizonyítja, hogy tévednek. A Sueiro családnak bejött minden: idilli család, nagyszerű karrier, szuper baráti társaság. A férj, Will vállalati könyvelőként dolgozott, felesége, Jessica pedig egy online grafikus üzletet menedzselt otthonról, gyermekeiket pedig top-magániskolákba járatták. Igazából megvolt mindenük, amiről valaha álmodtak. Mégis úgy érezték, hogy életük rutinszerűvé, elkényelmesedetté és eseménytelenné vált.Gondoltak...