Mire érdemes figyelni a legmagasabb kamatoknál?

Mire érdemes figyelni a legmagasabb kamatoknál?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2012-08-03
 

Vannak igazán magas bankbetéti kamatok és ezek gyakran meg is győznek arról, hogy itt már pedig le kell kötni megtakarított pénzünk. A bankok persze semmit se csinálnak véletlenül, és ha lehet, szívesen kiveszik a maguk részét a haszonból, ezért érdemes figyelni a magas kamatozású betétek lejártakor, de induljunk csak ki az elejéről.

A haszonhoz a bankoknak minél több pénzt és ehhez minél több ügyfelet kell szerezniük, hiszen minden bank pénzközvetítésből él. Így nem csoda, ha a bankok ösztönözni próbálják az embereket, hogy náluk vezessék számlájukat és ott tartsák megtakarításaikat. Erre szolgálnak a reklámok és az akciók is, amik sokszor a másik bank ajánlatát is felüllicitálják.

A reklámok mögött a magas kamatok kitűnő ösztönzők. Ezek általában olyan bankbetéti lekötéseket ajánlanak, amikben az ügyfélnek új forrást kell lekötnie – vagyis érkezzen lehetőleg plusz pénz a banki számlákra.

Eddig a képlet egyszerű, és baj sincs vele – elvégre mindenki él valamiből.

A probléma ott kezdődik, hogy a magas kamatot ajánló lekötések szélsőséges esetekben akár veszteséget is termelhetnek a bankoknak. Ezért, a veszteséget termelő bankbetéteket alacsony kamatozású, nyereséges betétek vagy befektetési alapok (a bankok szemszögéből) kompenzálják.

Az alacsony kamatozású betétek a standard betétek. Jellemző gyakorlat, hogy amikor az akciós, magas kamatozású betét futamideje lejár, a betétes pénze egy alacsony kamatot ajánló betétbe kerül automatikusan. Például az OTP Bónusz betétje 8,5%-os kamatot fizet, amiből a bank a 1,5%-ot ajánló betétbe fekteti a lekötött összeg, és folyamatosan ezen az alacsony kamatszinten kerül újra és újra lekötésre, ameddig az egyik lejáratnál más bankbetétet nem választunk.

A másik opció a kombinált betét: itt nem az újra lekötés hozza be a kevésbé kedvező banki terméket, hanem maga a betét. Több olyan kamatot is láthatunk, amik 10 vagy akár 11%-ot ígérnek; ezek a betétek többnyire csak akkor köthetőek le, ha melléjük adott arányban befektetési alapot is választunk, ami az utóbbi időben általában nem hoz többet 4-5%-nál. Így a két termék együttes hozama nem lesz több 6-7%-nál. Ilyen betéti és befektetési alap kombináció a CIB Betétmix Trió, ahol 10%-ot hoz a 3 hónapos betéti láb a historikus eredmények alapján jóval kevesebbet a befektetési alap.

A számunkra kedvezőtlen ismétlődést el tudjuk kerülni, hiszen a bank nem kötelezhet rá, hogy ott tartsuk pénzünket. Mindössze arra figyeljünk, hogy az akciós betétek futamidejét követően tudatosan döntsünk pénzünk jövőjéről és vizsgáljuk meg, melyik bankbetét hozhatja a legtöbbet számunkra. Nem is mindig kell a bankból elvinni az összeget, de mindig figyeljünk, hogy a pénz legalább a jegybanki alapkamat (7% jelenleg) körüli százalékon kamatozzon tovább.

A figyelem a kombinált betéteknél is döntő: kérdezzünk rá a befektetési alap kötelező arányára és a múltbeli hozamokra. Ne restelljük megkérdezni, hogy a betét és befektetési alap együtt milyen hozamot jelent nekünk. Az esetek többségében bizony jobban megéri egy egyszerűbb bankbetétet választani.

A tudatos döntések segítenek tehát, hogy pénzünk ne sodródjon a banki árral és pénzünk nagyobb hozamot termeljen, mint amennyit a banki költségek elvisznek. Érdemes figyelni a legjobb ajánlatokat, de tartsuk észben, hogy a lejárat után is gondoskodni kell az összeg sorsáról és az se mindegy, hogy a legjobb ajánlatnak milyen feltétele van.

tricky

Hirdetés
Hirdetés