Miről árulkodik a bankszámlakivonatunk?

Miről árulkodik a bankszámlakivonatunk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-09 Frissítve: 2021-07-23
 

A bankszámlakivonat rengeteg információt tartalmaz, ezért érdemes rendszeresen átnézni. Persze ha el is szánjuk rá magunkat, értelmezése nem egy esetben okozhat némi fejtörést. Zárolt összeg, elérhető egyenleg, fedezethiány… csupán néhány kifejezés, ami nem biztos, hogy magától értetődő.

A bankszámla kivonat elsősorban a bankszámlán történő forgalom ellenőrzésére szolgál. Akár több, akár kevesebb megbízás történik a számlánkról, érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy minden az elképzelésünk szerint alakult.

Mire figyeljünk? 

  • Megérkeztek-e a jóváírások, amiket vártunk, hiszen ez elengedhetetlen feltétele, hogy a számlánkhoz kapcsolódó automatikus megbízások rendben teljesüljenek. Ha nincsenek ilyen megbízásaink, akkor sem árt képben lenni, hogy ha kell, akkor a szükséges intézkedéseket meg tudjuk tenni.
  • Milyen kamattal fial a lekötött betétünk? Annyit kaptunk-e, amennyi valóban jár? Betétlekötést követően ellenőrizzük, hogy kérésünknek megfelelően indult-e a betét el (futamidő, kamat, típus, stb.).
  • Ha csoportos beszedési megbízással teljesülnek közüzemi számláink, akkor mindenképpen kövessük nyomon, hogy egyáltalán sikerült-e azokat bankunknak teljesítenie. Érdemes ellenőrizni, hogy a lehívott összeg valóban megegyezik-e a szolgáltató által kiszámlázottal. Bármikor előfordulhat, hogy az esedékesség napján nem állt rendelkezésre a szükséges fedezet, vagy egyszerűen limitbe ütközött a lehívás egy nem várt nagyobb összegű számla miatt.
  • Ha rendszeres átutalási megbízásaink (is) vannak azokról se feledkezzünk meg, előfordulhat, hogy fedezet hiányában nem volt lehetőség a teljesítésre.
  • Nézzük meg, hogy a kivonaton szereplő bankkártyás vásárlások és készpénzfelvételek egyértelműen azonosíthatóak-e!
  • Előfordulhat olyan tétel, aminek az eredete ismeretlen. Bármilyen meglepő, de nem egy esetben fordul elő, hogy „hibásan” megadott bankszámlaszám miatt a mi számlánkon landol valakinek az átutalása.
  • „Apróbetűs rész” – Számos esetben a kivonatból értesülhetünk először akciókról, szerződési feltételek változásáról, persze csak akkor, ha nem olvasod rendszeresen a Bankmonitort.
  • Nézzük át a bankszámla költségeket, hiszen a banki gépezetbe is könnyen kerülhet porszem! Még ha ilyennel az esetek többségében nem is találkozol, elképzelhető, hogy rádöbbensz, érdemes egy kedvezőbb számlacsomag után nézni.

Most joggal merült fel benned a kérdés,  hogy valóban a legmegfelelőbb bankszámlád van-e. Ellenőrizd le a többi ajánlatot is és válaszd a számodra legmegfelelőbbet! 

Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

A bankszámla kivonat nem csak információt szolgáltat, hanem bizonyítékul is szolgálhat. Ezt el is fogadják, mert a bank ezért felelősséget vállal. Ha például vitánk támad egy szolgáltatóval, akkor a kivonaton szereplő összeg lesz a döntő. Mi azt az összeget és akkor fizettük, ami a kivonaton szerepel, bármi is szerepeljen a szolgáltató nyilvántartásában.

Mire jó még a bankszámla kivonat? 

Segítséget nyújthat a családi költségvetésünk ellenőrzésében, elkészítésében. Nem kell, hogy az emlékezetünkre hagyatkozzunk, amikor összeírjuk a költéseinket. Ha családi költségvetést készítünk, a bankszámlakivonatok összegyűjtése lehet a kiinduló pont. A legfontosabb, hogy hosszabb időn keresztül
vezessünk családi költségvetést. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy  a rezsin felül a legapróbb kiadásainkat is írjuk be! Ne feledkezzünk meg semmiről, hiszen így kapunk tiszta képet az anyagi helyzetünkről.

Egy kis szakzsargon a számlakivonatról


Az őrületbe kergető „Zárolt összeg”

Érthető módon a legtöbben, amikor először szembesülnek bankszámla kivonatukon ezzel a kifejezéssel azonnal a legrosszabbra gondolnak. Az esetek túlnyomó részében semmi másról nincs szó, mint a bankok közötti technikai elszámolásról.

Amikor a bankkártyánkat használjuk, a tranzakció összegét a bank elkülöníti (zárolja) a számlánkon. Mivel ezt az összeget felhasználtuk (vásároltunk, készpénzt vettünk fel) ennyivel kevesebb pénzünk lesz a számlánkon. Néhány napig – amíg az elfogadóhely bankja le nem hívja az összeget (ezt nevezzük tényleges kiegyenlítésnek) – az összeg zárolás alatt marad. Kíméljük meg magunkat a fölösleges aggodalmaktól és élvezzük, hogy az alatt a pár nap alatt az elköltött összeg még nekünk termeli a kamatokat (persze látra szóló kamatokról beszélhetünk csak).

A megtévesztő elérhető egyenleg

Igazán folyószámla-hitelkeret esetén lehet fájó, ha nem vesszük észre, hogy a rendelkezésünkre álló hitelkeret az elérhető egyenleg része. Vígan költekezünk és csak a hónap végén tudatosul, hogy a hitelkeretünk terhére történtek a költések.

Visszautasított tétel a számlánkon

Bankunk akkor utasítja vissza az átutalási megbízást, ha a megbízás nem felel meg a követelményeknek, mert például hiányosan töltöttük ki azt, nem megfelelő a kedvezményezett számlaszáma, nem úgy írtunk alá, ahogy a banknál nyilván van tartva, esetleg nincs elegendő fedezet a számlánkon. Ha egy átutalási megbízást visszautasítanak, ismét meg kell adnunk, hogy az összeg célba érjen!

Fedezethiány

Ezt láthatjuk a számlakivonat végén, ha egy megbízás nem teljesült. A fedezethiányos tétel esetén a teljesítéskor nem állt rendelkezésre a megfelelő összeg számlánkon. Azaz a küldendő tétel összege nagyobb volt, mint a számlánkon szabadon felhasználható összeg.

Hasznos tanácsok

  • Ha hitelfelvétel előtt állunk, különösen ügyeljünk arra, hogy ne legyen fedezethiány miatt visszautasított tétel a számlánkon, mert ez kedvezőtlen lehet számunkra a hitel elbírálását illetően.
  • Számos esetben a papír alapú kivonatnak külön díja van. Ha nem tartunk rá feltétlenül igényt, akkor inkább mondjuk le. A netbankon keresztül minden részlet nyomon követhető, ha pedig hiteles kivonatra van szükségünk, akkor az díjmentesen beszerezhető.
  • Vizsgáljuk meg a bankkártya forgalmat, utalásokat! Például: Hányszor vásároltunk a kártyánkkal és átlagosan mekkora összegben? Hányszor vettünk fel készpénzt és átlagban mekkora összeget? Hány átutalást indítunk egy hónapban és mekkora volt ezek összege..

Ezeket az adatokat fel tudjuk használni a következő „éves tervünk” elkészítéséhez, vagy egy esetleges bankszámlaváltáshoz. Kiderülhet, hogy időközben
megváltoztak a bankolási szokásaink, ami eddig fel sem tűnt. Itt lehet az ideje másik számlacsomagot választani, mert jócskán le tudjuk faragni a banki költségeink!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés