Betöltés

Miről árulkodik a bankszámlakivonatunk?

szerző: Bankmonitor.hu
2014-03-09

A bankszámlakivonat rengeteg információt tartalmaz, ezért érdemes rendszeresen átnézni. Persze ha el is szánjuk rá magunkat, értelmezése nem egy esetben okozhat némi fejtörést. Zárolt összeg, elérhető egyenleg, fedezethiány… csupán néhány kifejezés, ami nem biztos, hogy magától értetődő.

A bankszámla kivonat elsősorban a bankszámlán történő forgalom ellenőrzésére szolgál. Akár több, akár kevesebb megbízás történik a számlánkról, érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy minden az elképzelésünk szerint alakult.

Mire figyeljünk? 

 • Megérkeztek-e a jóváírások, amiket vártunk, hiszen ez elengedhetetlen feltétele, hogy a számlánkhoz kapcsolódó automatikus megbízások rendben teljesüljenek. Ha nincsenek ilyen megbízásaink, akkor sem árt képben lenni, hogy ha kell, akkor a szükséges intézkedéseket meg tudjuk tenni.
 • Milyen kamattal fial a lekötött betétünk? Annyit kaptunk-e, amennyi valóban jár? Betétlekötést követően ellenőrizzük, hogy kérésünknek megfelelően indult-e a betét el (futamidő, kamat, típus, stb.).
 • Ha csoportos beszedési megbízással teljesülnek közüzemi számláink, akkor mindenképpen kövessük nyomon, hogy egyáltalán sikerült-e azokat bankunknak teljesítenie. Érdemes ellenőrizni, hogy a lehívott összeg valóban megegyezik-e a szolgáltató által kiszámlázottal. Bármikor előfordulhat, hogy az esedékesség napján nem állt rendelkezésre a szükséges fedezet, vagy egyszerűen limitbe ütközött a lehívás egy nem várt nagyobb összegű számla miatt.
 • Ha rendszeres átutalási megbízásaink (is) vannak azokról se feledkezzünk meg, előfordulhat, hogy fedezet hiányában nem volt lehetőség a teljesítésre.
 • Nézzük meg, hogy a kivonaton szereplő bankkártyás vásárlások és készpénzfelvételek egyértelműen azonosíthatóak-e!
 • Előfordulhat olyan tétel, aminek az eredete ismeretlen. Bármilyen meglepő, de nem egy esetben fordul elő, hogy „hibásan” megadott bankszámlaszám miatt a mi számlánkon landol valakinek az átutalása.
 • „Apróbetűs rész” – Számos esetben a kivonatból értesülhetünk először akciókról, szerződési feltételek változásáról, persze csak akkor, ha nem olvasod rendszeresen a Bankmonitort.
 • Nézzük át a bankszámla költségeket, hiszen a banki gépezetbe is könnyen kerülhet porszem! Még ha ilyennel az esetek többségében nem is találkozol, elképzelhető, hogy rádöbbensz, érdemes egy kedvezőbb számlacsomag után nézni.

Most joggal merült fel benned a kérdés,  hogy valóban a legmegfelelőbb bankszámlád van-e. Ellenőrizd le a többi ajánlatot is és válaszd a számodra legmegfelelőbbet! 

Bankmonitor

Keress a legjobb
Vállalati hitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

A bankszámla kivonat nem csak információt szolgáltat, hanem bizonyítékul is szolgálhat. Ezt el is fogadják, mert a bank ezért felelősséget vállal. Ha például vitánk támad egy szolgáltatóval, akkor a kivonaton szereplő összeg lesz a döntő. Mi azt az összeget és akkor fizettük, ami a kivonaton szerepel, bármi is szerepeljen a szolgáltató nyilvántartásában.

Mire jó még a bankszámla kivonat? 

Segítséget nyújthat a családi költségvetésünk ellenőrzésében, elkészítésében. Nem kell, hogy az emlékezetünkre hagyatkozzunk, amikor összeírjuk a költéseinket. Ha családi költségvetést készítünk, a bankszámlakivonatok összegyűjtése lehet a kiinduló pont. A legfontosabb, hogy hosszabb időn keresztül
vezessünk családi költségvetést. Persze ehhez elengedhetetlen, hogy  a rezsin felül a legapróbb kiadásainkat is írjuk be! Ne feledkezzünk meg semmiről, hiszen így kapunk tiszta képet az anyagi helyzetünkről.

Egy kis szakzsargon a számlakivonatról


Az őrületbe kergető „Zárolt összeg”

Érthető módon a legtöbben, amikor először szembesülnek bankszámla kivonatukon ezzel a kifejezéssel azonnal a legrosszabbra gondolnak. Az esetek túlnyomó részében semmi másról nincs szó, mint a bankok közötti technikai elszámolásról.

Amikor a bankkártyánkat használjuk, a tranzakció összegét a bank elkülöníti (zárolja) a számlánkon. Mivel ezt az összeget felhasználtuk (vásároltunk, készpénzt vettünk fel) ennyivel kevesebb pénzünk lesz a számlánkon. Néhány napig – amíg az elfogadóhely bankja le nem hívja az összeget (ezt nevezzük tényleges kiegyenlítésnek) – az összeg zárolás alatt marad. Kíméljük meg magunkat a fölösleges aggodalmaktól és élvezzük, hogy az alatt a pár nap alatt az elköltött összeg még nekünk termeli a kamatokat (persze látra szóló kamatokról beszélhetünk csak).

A megtévesztő elérhető egyenleg

Igazán folyószámla-hitelkeret esetén lehet fájó, ha nem vesszük észre, hogy a rendelkezésünkre álló hitelkeret az elérhető egyenleg része. Vígan költekezünk és csak a hónap végén tudatosul, hogy a hitelkeretünk terhére történtek a költések.

Visszautasított tétel a számlánkon

Bankunk akkor utasítja vissza az átutalási megbízást, ha a megbízás nem felel meg a követelményeknek, mert például hiányosan töltöttük ki azt, nem megfelelő a kedvezményezett számlaszáma, nem úgy írtunk alá, ahogy a banknál nyilván van tartva, esetleg nincs elegendő fedezet a számlánkon. Ha egy átutalási megbízást visszautasítanak, ismét meg kell adnunk, hogy az összeg célba érjen!

Fedezethiány

Ezt láthatjuk a számlakivonat végén, ha egy megbízás nem teljesült. A fedezethiányos tétel esetén a teljesítéskor nem állt rendelkezésre a megfelelő összeg számlánkon. Azaz a küldendő tétel összege nagyobb volt, mint a számlánkon szabadon felhasználható összeg.

Hasznos tanácsok

 • Ha hitelfelvétel előtt állunk, különösen ügyeljünk arra, hogy ne legyen fedezethiány miatt visszautasított tétel a számlánkon, mert ez kedvezőtlen lehet számunkra a hitel elbírálását illetően.
 • Számos esetben a papír alapú kivonatnak külön díja van. Ha nem tartunk rá feltétlenül igényt, akkor inkább mondjuk le. A netbankon keresztül minden részlet nyomon követhető, ha pedig hiteles kivonatra van szükségünk, akkor az díjmentesen beszerezhető.
 • Vizsgáljuk meg a bankkártya forgalmat, utalásokat! Például: Hányszor vásároltunk a kártyánkkal és átlagosan mekkora összegben? Hányszor vettünk fel készpénzt és átlagban mekkora összeget? Hány átutalást indítunk egy hónapban és mekkora volt ezek összege..

Ezeket az adatokat fel tudjuk használni a következő „éves tervünk” elkészítéséhez, vagy egy esetleges bankszámlaváltáshoz. Kiderülhet, hogy időközben
megváltoztak a bankolási szokásaink, ami eddig fel sem tűnt. Itt lehet az ideje másik számlacsomagot választani, mert jócskán le tudjuk faragni a banki költségeink!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

10 Hozzászólás

 1. Gyula

  Üdvözlöm!
  Azt szeretném tudni, hogy NAV-zárolásnál lehet e látni a számlán lévő összeget, vagy az autómatikusan lenullázódik? Vagymaga az összeg látszik az egyenlegnél, viszont nem férek hozzá? Illetve ezt láthatom e egy bankivonat ellenőrzése esetén?
  Köszönöm!

 2. Varga Edina

  Tisztelt Cím!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy a ténylegesen felhasználható összeg a bankszámlán az az elérhető egyenleg és a zárolt összeg összege?

  Köszönettel. Varga Edina

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Varga Edina!

   A bankszámla esetében a zárolt összeghez Ön már nem fér hozzá, azt a bank elkülönítette (például egy bankkártyás vásárlás miatt),de még a könyvelés nem történt meg. Ezért a felhasználható összegnek sem része.

 3. Kissné

  Év közben a bank egyenleg nulla lett, mert nem fizetett be a számla tulajdonos összeget. A havi számlavezetési díj és jutalék zárolt összegként szerepel. Egyenleg 0. Később már a következő évben történik befizetés a bankba, ekkor a tartozást a bank törli, és terheli. A tárgyévi zárolt összeget hova kell könyvelni .Köszönettel várom válaszukat.

 4. Ravasz Józsefné

  Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehetséges, hogy 4 éve teljes egészében kiegyenlítettük a jelzálog hitelünket, forintra pontosan, ahogy a bank kiadta. Törlési engedélyt kiadták. Semmi más hitelünk nem volt, de még bankkártya sem. Decemberben kaptunk egy egyenleget ettől a banktól, amin, szerepel 420 000 Ft számlavezetési díj, és 840 000ft zárolt összeg. Lehetséges, hogy 4 évre 420 000 Ft legyen a számlavezetési díj? És 4 éve hogyan nem sikerült a banknak feloldani a zárolást? Jelzem az általuk 2014-ben kért tartozást Ft-ra pontosan kifizettük,és semmi más nem volt csak ez az egy hitel. Zárolt a bank egy összeget és 4 éve nem sikerült lekönyvelni? De miért zárolt amikor az általuk kért teljes tartozás 2014-ben kiegyenlítettük. Hónapok óta várjuk a választ de semmi érdemit eddig nem kaptunk. Köszönöm a választ!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Ravasz Józsefné!
   Ezekre a kérdésekre mi nem tudjuk megadni a választ tekintettel arra, hogy sem a szerződést, sem a számlavezetés kondícióit, sem a zárolás körülményeit nem ismerjük, tippelni pedig nem szeretnénk, mert az félrevezető lehet. A konkrét választ remélhetőleg a bank fogja Önöknek megadni. Amennyiben írásban kértek rá magyarázatot, panaszt tettek, és nem kaptak rá választ 30 napon belül, fordulhatnak a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központhoz.

 5. ormándiné Veres B Mónika

  Kedves Bankmonitor!
  Netkártyámon mit jelent a következő: elméletileg +2015 Ft a könyvelt egyenlegem ,de nem tudom elkölteni mert előjegyzési kártyaforgalmam -9550 FT .Nem lehetek mínuszban mert mindig volt annyi fedezet amennyiért vásároltam ,sőt úgy tudom nem is lehet mínuszban vásárolni

  1. Sándorfi Balázs

   Függőben lévő, még meg nem valósított terhelést (levonást) jelent a -9550 Ft. A további részleteket csak konkrét számlakivonatból lehet megállapítani

 6. Hegedűs Jánosné

  Azt szeretném megtudni,hogy mi az az előjegyzett forgalmi jutalék elszámolás?
  Köszönettel!

  1. Singer Zoltán

   Kedves Hegedűs Jánosné! Azok a csoportos beszedési és átutalási díjak, amiket még nem könyvelt el a bank, de már megvalósultak.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A jegybank terelheti jó mederbe a forintot

2018. 07. 28.

A mostani globális fellendülés elég régóta tart, ami már önmagában figyelmeztető jel – nyilatkozta Zsiday Viktor befektetési szakember a Figyelőnek. Beszélt bérnövekedésről, a költségvetési egyensúlyról, és arról is, hogy a...

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Így válhat rémálommá az álom bankszámla

2016. 08. 05.

Napjainkban az egyik legkedveltebb lakossági számlacsomag az Erste Privilégium „L” bankszámla. Teljesen érthető a számlacsomag iránti fokozott érdeklődés, hiszen ha a bank által elvárt 150 ezer Ft a bankszámlára érkezik,...

Diákmunka? Ezekkel a bankszámlákkal jársz a legjobban…

2016. 06. 27.

Diákmunka vállaláskor majdhogynem elkerülhetetlen a bankszámlanyitás. Ha nem szeretnél elcsúszni már rögtön az első banánhéjon, akkor nem tudod le a dolgot annyival, hogy besétálsz az első útba eső bankfiókba. Míg...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.