loading

Mit adnak nekünk a kártyatársaságok?

Mára a bankkártyák mindennapi életünk szerves részévé váltak. Készpénz helyett fizetünk velük a boltokban, az interneten, sőt sokan még külföldi utazásaik során sem gondoskodnak külön készpénzről. Bár bankkártyánkat nap, mint nap használjuk, mégsem élvezzük ki a plasztik minden előnyét. A legtöbben még csak nem is gondolnák, hogy már maga a kártyatársaság, akinek a logóját viseli bankkártyánk számos támogatást és hasznos kiegészítő szolgáltatást nyújt a kártyahasználat során.

Magyarországon a legnagyobb piaci szereplő a MasterCard kártyatársaság, míg a második a VISA, de elvétve még American Express kártyákkal is találkozhatunk. Ezek a társaságok végzik a háttérmunkát, biztosítják a tranzakciók (vásárlások, készpénzfelvételek) elszámolását a bankok között, és külföldi vásárlásokkor is általában az ő árfolyamaikkal váltják át költéseinket a kártyánk elszámolási devizanemére. Sokan emiatt a háttérszerep miatt nem is tudják, hogy ezek a társaságok egyáltalán léteznek. Pedig a bankkártyán szereplő logón túl számos hasznos pluszt biztosítanak részünkre. Nézzük a részleteket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hasznos honlap

Minden kártyatársaság külön honlappal rendelkezik, ami rengeteg hasznos információt rejt. Az általános kártyahasználati tanácsokon túl még a biztonságos online kártyás vásárláshoz is találunk tippeket.

Külföldi utazás előtt feltétlenül érdemes ellátogatni a kártyakibocsátó (a kártyán szereplő logóból a társaság könnyen kideríthető) weboldalára, és feljegyezni a célországban ingyenesen hívható telefonszámot. Ezeken az elérhetőségeken rendre angol (vagy más nemzetközi) nyelven kell eligazodnunk, viszont akár saját bankunk (magyar nyelvű) ügyfélszolgálatához is eljuthatunk. Ez jól jöhet, ha eltűnt mindenünk és még egy telefonhívást sem tudunk magunknak megengedni, de a kártyánkat feltétlenül le szeretnénk tiltani. De, hogy ne a legrosszabb esetet nézzük, még akár számlainformációkat is elérhetünk a kártyatársaságon keresztül. Ez sem haszontalan, ha nem tudjuk kifizetni a külföldi foglalásunkat, pedig tudjuk, hogy elég pénz áll számlánkon rendelkezésre. 

A MasterCard honlapján találhatunk egy Úti tippek szekciót, ahol rendkívül hasznos információkat találunk különböző országokban járt utazók véleményei alapján. Olyan kérdésekre kaphatunk itt választ, hogy érdemes-e készpénzt váltanunk, vagy elegendő, ha bankkártyánk ott lapul a tárcánkban. Sok országban a látványos infografika mellett hasznos leírást is találunk, hogy mi mennyibe kerül, és mire számítsunk a pénzügyek terén. Ha minderről szívesen olvasnánk menet közben is, akár már az adott országban, az Úti tippeket elvihetjük telefonunkon is mobil applikáció formájában.

Applikációk

Kezdjük talán az előbb említett Úti tippek mobil alkalmazásával. A mobil verzióban található egy útiszótár, és még a költéseinket is nyilvántarthatjuk vele. Akár fotót is hozzárendelhetünk egy-egy összeghez.

Mind a két nagy kártyatársaságnak létezik ATM kereső alkalmazása, amivel találhatunk egy készpénzkiadó automatát anélkül, hogy ismernénk a környéket. Sőt, mivel a saját kártyánk logójának megfelelő alkalmazással kerestünk, így abban is bízhatunk, hogy egy olyan automatához vezet, ami elfogadja a bankkártyánkat. 

Mindkét cégnek van a Google Play-en olyan alkalmazása, ami a korábbi cikkünkben említett mobillal való fizetéshez (NFC technológia) fejlesztettek. Ez egyelőre Magyarországon sajnos csak a tesztelőknek érhető el. Ezzel szemben a MasterCard Mobil alkalmazása már idehaza is mindenki számara rendelkezésre áll. Ez ugyan nem feltétlenül NFC technológiát használó alkalmazás, de arra tökéletesen alkalmas, hogy például havi mobil számlánk rendezzük vele, vagy jó néhány kereskedőnél online vásároljunk vele, akár QR kóddal.

Extrák

Néha találkozhatunk vásárlásaink során hostessekkel, akik egy-egy ajándékkal lepnek meg minket, ha az adott kártyatársaság kártyáját használva vásároltunk készpénz helyett. Ez általában valami apróbb figyelmesség csupán. Ám, ha MasterCard prémium kártyával rendelkezünk (Arany, Platina, vagy World), akkor a budapesti Liszt Ferenc reptéren működő MasterCard Lounge-ba ingyenesen beléphetünk, ami már komolyabb ajánlatot jelent. 

Látható, hogy bár a kártyatársaságok legfontosabb munkája a háttérben folyik, néha (főként szponzorációk alkalmával), találkozhatunk velük a mindennapi életben is. Sőt, adott szolgáltatásaik (ügyfélszolgálat, letölthető applikációk) nekünk, kártyabirtokosoknak is rendkívül hasznosak lehetnek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Mr. Wolf szép üzenete

    Mi az az ESG? Hova utazunk? A bróker érzelmei Harrari és Kahneman hülyézik A SPAC-huszárok bukdácsolása Többek közt ezekről beszéltünk e heti adásunkban. Kedves Olvasóink,...

  • KonyhaKontrolling Megélni minimálbérből?

     A mai bejegyzésben szeretném bemutatni a saját életszínvonalam összetételét. Ugyan valamivel magasabb életszínvonalon élek, mint a minimálbér, de a bejegyzésben arra is kitérek, hogy hol lehetne spórolni, hogy abba is beleférjek. Iratkozz fel a youtube csatornámra, ott hétről-hétre tudod követni a kiadásaimat. (Valamint ha kicsit több időm van, akkor a bejegyzések is felkerülnek.) Azt gondolom, Tovább olvasom "Megélni minimálbérből?" →...

  • Haszon.hu A jövő héten részben visszatérhetünk a régi életünkhöz, ezzel a feltétellel

    Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban jelentette be, milyen enyhítésekre számíthatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők, ha elérjük a négymillió beoltottat. A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a négymillió beoltott is, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk, mondta a kormányfő.Megnyílhatnak a színházak, a tánc- és zeneművészeti események, a cirkusz, az edző- és fitnesztermek, a jégpályák, az...