Betöltés

Mit adnak nekünk a kártyatársaságok?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-12-19

Mára a bankkártyák mindennapi életünk szerves részévé váltak. Készpénz helyett fizetünk velük a boltokban, az interneten, sőt sokan még külföldi utazásaik során sem gondoskodnak külön készpénzről. Bár bankkártyánkat nap, mint nap használjuk, mégsem élvezzük ki a plasztik minden előnyét. A legtöbben még csak nem is gondolnák, hogy már maga a kártyatársaság, akinek a logóját viseli bankkártyánk számos támogatást és hasznos kiegészítő szolgáltatást nyújt a kártyahasználat során.

Magyarországon a legnagyobb piaci szereplő a MasterCard kártyatársaság, míg a második a VISA, de elvétve még American Express kártyákkal is találkozhatunk. Ezek a társaságok végzik a háttérmunkát, biztosítják a tranzakciók (vásárlások, készpénzfelvételek) elszámolását a bankok között, és külföldi vásárlásokkor is általában az ő árfolyamaikkal váltják át költéseinket a kártyánk elszámolási devizanemére. Sokan emiatt a háttérszerep miatt nem is tudják, hogy ezek a társaságok egyáltalán léteznek. Pedig a bankkártyán szereplő logón túl számos hasznos pluszt biztosítanak részünkre. Nézzük a részleteket!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankmonitor
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Hasznos honlap

Minden kártyatársaság külön honlappal rendelkezik, ami rengeteg hasznos információt rejt. Az általános kártyahasználati tanácsokon túl még a biztonságos online kártyás vásárláshoz is találunk tippeket.

Külföldi utazás előtt feltétlenül érdemes ellátogatni a kártyakibocsátó (a kártyán szereplő logóból a társaság könnyen kideríthető) weboldalára, és feljegyezni a célországban ingyenesen hívható telefonszámot. Ezeken az elérhetőségeken rendre angol (vagy más nemzetközi) nyelven kell eligazodnunk, viszont akár saját bankunk (magyar nyelvű) ügyfélszolgálatához is eljuthatunk. Ez jól jöhet, ha eltűnt mindenünk és még egy telefonhívást sem tudunk magunknak megengedni, de a kártyánkat feltétlenül le szeretnénk tiltani. De, hogy ne a legrosszabb esetet nézzük, még akár számlainformációkat is elérhetünk a kártyatársaságon keresztül. Ez sem haszontalan, ha nem tudjuk kifizetni a külföldi foglalásunkat, pedig tudjuk, hogy elég pénz áll számlánkon rendelkezésre. 

A MasterCard honlapján találhatunk egy Úti tippek szekciót, ahol rendkívül hasznos információkat találunk különböző országokban járt utazók véleményei alapján. Olyan kérdésekre kaphatunk itt választ, hogy érdemes-e készpénzt váltanunk, vagy elegendő, ha bankkártyánk ott lapul a tárcánkban. Sok országban a látványos infografika mellett hasznos leírást is találunk, hogy mi mennyibe kerül, és mire számítsunk a pénzügyek terén. Ha minderről szívesen olvasnánk menet közben is, akár már az adott országban, az Úti tippeket elvihetjük telefonunkon is mobil applikáció formájában.

Applikációk

Kezdjük talán az előbb említett Úti tippek mobil alkalmazásával. A mobil verzióban található egy útiszótár, és még a költéseinket is nyilvántarthatjuk vele. Akár fotót is hozzárendelhetünk egy-egy összeghez.

Mind a két nagy kártyatársaságnak létezik ATM kereső alkalmazása, amivel találhatunk egy készpénzkiadó automatát anélkül, hogy ismernénk a környéket. Sőt, mivel a saját kártyánk logójának megfelelő alkalmazással kerestünk, így abban is bízhatunk, hogy egy olyan automatához vezet, ami elfogadja a bankkártyánkat. 

Mindkét cégnek van a Google Play-en olyan alkalmazása, ami a korábbi cikkünkben említett mobillal való fizetéshez (NFC technológia) fejlesztettek. Ez egyelőre Magyarországon sajnos csak a tesztelőknek érhető el. Ezzel szemben a MasterCard Mobil alkalmazása már idehaza is mindenki számara rendelkezésre áll. Ez ugyan nem feltétlenül NFC technológiát használó alkalmazás, de arra tökéletesen alkalmas, hogy például havi mobil számlánk rendezzük vele, vagy jó néhány kereskedőnél online vásároljunk vele, akár QR kóddal.

Extrák

Néha találkozhatunk vásárlásaink során hostessekkel, akik egy-egy ajándékkal lepnek meg minket, ha az adott kártyatársaság kártyáját használva vásároltunk készpénz helyett. Ez általában valami apróbb figyelmesség csupán. Ám, ha MasterCard prémium kártyával rendelkezünk (Arany, Platina, vagy World), akkor a budapesti Liszt Ferenc reptéren működő MasterCard Lounge-ba ingyenesen beléphetünk, ami már komolyabb ajánlatot jelent. 

Látható, hogy bár a kártyatársaságok legfontosabb munkája a háttérben folyik, néha (főként szponzorációk alkalmával), találkozhatunk velük a mindennapi életben is. Sőt, adott szolgáltatásaik (ügyfélszolgálat, letölthető applikációk) nekünk, kártyabirtokosoknak is rendkívül hasznosak lehetnek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

1 Hozzászólás

  1. Kiraly Szandra

    Ugy hallottam, hogy a csalassal fizettetett osszeget megteriti a kartyatarsasag. Amennyiben ez igaz, akkor hogyan tudom bebizonyitani, hogy nem kuldtek el reszemre az elore kifizetett termeket?
    Kihez kell fordulnom ennek ugyintezeseben? (Mastercard hitelkartyaval rendelkezem)

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tények, amiket talán nem tudtál a bankkártyákról!

2018. 11. 14.

Kényelmes fizetési mód a bankkártya. Azonban vannak veszélyei is! Konkrét eshetőségeket mutatunk be, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a kártyás vásárlás. A bankkártyás vásárlást arra találták ki, hogy készpénz...

Nem érted, miért kerül annyiba a bankszámlád? Megmutatjuk!

2018. 09. 05.

Magyarországon az utóbbi 5-10 évben a bankszámlák nagy átalakuláson mentek keresztül. Többször változott a kamatadó mértéke, bevezették, majd eltörölték az újabb terhet jelentő egészségügyi hozzájárulást, a pénzmozgásokat tranzakciós illetékkel sarcolták...

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.