Betöltés

Mit gondolsz, hány évet kell dolgozni itthon egy lakásért?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-28

Az utóbbi évek egyik legjobb befektetése az ingatlan lehetett, a frissen érkezők számára viszont egyre nehezebbé válik a hőn áhított lakás megszerzése. Nemcsak nálunk okoz ez nehézséget, Londonban 14 évet kell ahhoz dolgozni, hogy egy átlagos lakást megvehessünk, míg a számításaink szerint Budapesten ugyanezt 10 év alatt is megtehetjük. Ráadásul itthon a lakáshitelek is olcsóak, ami támogathatja a további áremelkedést.

Londonban őrület van

Érdekes cikkre akadtunk a hétvégén, ahol azt taglalják, hogy mennyire nehéz lakást vásárolni Londonban. Mivel Londont a második legnagyobb magyar városnak tartják (kétszázezernél is több magyar van ugyanis kint), gondoltuk teszünk egy kitérőt és összehasonlítjuk a kinti és a hazai viszonyokat.

Lassan megfizethetetlenné válnak a szigetország fővárosában a lakásárak, a Hometrack szerint a 2002 óta követett adatok alapján soha nem állt ilyen magasan a keresetekhez képest egy átlagos lakás vételára. Odakint egy évben forintosítva 12 millió forint felett van a bruttó átlagkereset. Ehhez képest Londonban közel félmillió fontot (175 millió forintot) kérnek egy lakásért, vagyis az éves kereset több mint 14-szeresét.

Legutóbb a csúcs 2007-ben volt, akkor kereset 10-szeresét kellett adni egy átlagos kecóért, egy átmeneti megingás után viszont egyre több évet kellett ledolgozni a hőn áhított ingatlanért. 2009 óta a fővárosi lakásárak összességében 86 (!) százalékkal nőttek, köszönhetően annak, hogy az újépítésű lakások nem tudtak lépést tartani a britek és külföldiek keresletével.

Egyszerűen mindenki odavolt a londoni lakásokért, a külföldiek egyfajta biztonságos menedéknek tekintettek az ottani lakásokra, míg a helyiek az alacsony betéti kamatok elől akartak ide menekülni, aminek meg is lett a következménye.

És a magyar valóság

Furdalt minket is a kíváncsiság, hogy ehhez képest hazánkban mi a helyzet, ezért mi is összegyűjtöttük a kinti elemzés hazai mását. Azt már elöljáróban ki kell jelentenünk, hogy a bérek között jelentős eltérések vannak, de ez az összehasonlítás értékéből semmit nem vesz el, hiszen nekünk az itteni fizetésekből kell megvennünk a lakásunkat.

Míg Angliában az átlagos éves bruttó bér 12 millió forint felett van, itthon az átlagbér 3,1 millió forint, ami havi alapon közel 260 ezer forintnak felel meg. A Duna House legújabb számai szerint Budapesten az átlagos négyzetméterárak 380-600 ezer forint körül szóródtak, egy egyszerű átlag alapján fél milliós négyzetméterárat kapunk.

A londoni becslések számításaink szerint egy 60 négyzetméteres lakásra vonatkoztak, vagyis átszámítva nálunk egy ekkora méretű ingatlan 30 millió forintba kerül. A két számot elosztva egymással kapjuk azt, hogy ma egy budapesti lakásért átlagosan 10 évet kell dolgozni, míg Angliában az ottani viszonyok mellett 14 évet.

A jegybank közelmúltban készített jelentése szerint van még tér a lakásárak emelkedése előtt, bár láthatóak már azok a jelek, amely szerint Budapesten egyre több helyen kezdenek túlárazottá válni az ingatlanok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk jó vételi lehetőségeket, amelyekhez hihetetlenül olcsón kaphatunk most hitelt.

Lakáshitelt keresel és még nem találtad meg az igazit? Kalkulátorunk másodperceken belül a segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

5 Hozzászólás

 1. Átlaghontalan

  Ez nagyon manipulatív. A fent említett számok éves bruttó bérre vonatkoznak és nem az esetleges megtakarításra, amiből lakást lehet(ne) vásárolni. Az átlagokkal meg jobb lenne nem példálózni!

 2. rumpundli

  30 milliós lakásért átlagosan 10 évet kell dolgozni?? Ez hogy jött ki? Lehet hogy a 47000-ből? Mondjuk van olyan, aki többet takarít meg mint amennyit keres. És nem hal mellette éhen!

 3. dioptria

  Angliában egy lakásért életed végéig dolgozhatsz.

 4. Csaba Szikora

  miért?te annyit kapsz?
  rossz lehet neked.

 5. KÁDÁR

  SZegény ANGOLOK ,M.o JOBBAN teljesít , már szinte SZTAHANOVISTÁK vagyunk, de meg is érdemli ez a birkák gyülekezete M.O megérett a teljes PUSZTULÁSRA!!!!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Befektetések a forint árnyékában

2018. 07. 16.

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama több százalékos elmozdulást mutatott. Megvizsgáltuk, hogy ezek a változások milyen hatással vannak a különböző befektetéseink hozamára. Nem egyszerű a kép: az elérhető hozamunkat számos...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.