Betöltés

Mit gondolsz, hány évet kell dolgozni itthon egy lakásért?

szerző: Bankmonitor.hu
2016-11-28

Az utóbbi évek egyik legjobb befektetése az ingatlan lehetett, a frissen érkezők számára viszont egyre nehezebbé válik a hőn áhított lakás megszerzése. Nemcsak nálunk okoz ez nehézséget, Londonban 14 évet kell ahhoz dolgozni, hogy egy átlagos lakást megvehessünk, míg a számításaink szerint Budapesten ugyanezt 10 év alatt is megtehetjük. Ráadásul itthon a lakáshitelek is olcsóak, ami támogathatja a további áremelkedést.

Londonban őrület van

Érdekes cikkre akadtunk a hétvégén, ahol azt taglalják, hogy mennyire nehéz lakást vásárolni Londonban. Mivel Londont a második legnagyobb magyar városnak tartják (kétszázezernél is több magyar van ugyanis kint), gondoltuk teszünk egy kitérőt és összehasonlítjuk a kinti és a hazai viszonyokat.

Lassan megfizethetetlenné válnak a szigetország fővárosában a lakásárak, a Hometrack szerint a 2002 óta követett adatok alapján soha nem állt ilyen magasan a keresetekhez képest egy átlagos lakás vételára. Odakint egy évben forintosítva 12 millió forint felett van a bruttó átlagkereset. Ehhez képest Londonban közel félmillió fontot (175 millió forintot) kérnek egy lakásért, vagyis az éves kereset több mint 14-szeresét.

Legutóbb a csúcs 2007-ben volt, akkor kereset 10-szeresét kellett adni egy átlagos kecóért, egy átmeneti megingás után viszont egyre több évet kellett ledolgozni a hőn áhított ingatlanért. 2009 óta a fővárosi lakásárak összességében 86 (!) százalékkal nőttek, köszönhetően annak, hogy az újépítésű lakások nem tudtak lépést tartani a britek és külföldiek keresletével.

Egyszerűen mindenki odavolt a londoni lakásokért, a külföldiek egyfajta biztonságos menedéknek tekintettek az ottani lakásokra, míg a helyiek az alacsony betéti kamatok elől akartak ide menekülni, aminek meg is lett a következménye.

És a magyar valóság

Furdalt minket is a kíváncsiság, hogy ehhez képest hazánkban mi a helyzet, ezért mi is összegyűjtöttük a kinti elemzés hazai mását. Azt már elöljáróban ki kell jelentenünk, hogy a bérek között jelentős eltérések vannak, de ez az összehasonlítás értékéből semmit nem vesz el, hiszen nekünk az itteni fizetésekből kell megvennünk a lakásunkat.

Míg Angliában az átlagos éves bruttó bér 12 millió forint felett van, itthon az átlagbér 3,1 millió forint, ami havi alapon közel 260 ezer forintnak felel meg. A Duna House legújabb számai szerint Budapesten az átlagos négyzetméterárak 380-600 ezer forint körül szóródtak, egy egyszerű átlag alapján fél milliós négyzetméterárat kapunk.

A londoni becslések számításaink szerint egy 60 négyzetméteres lakásra vonatkoztak, vagyis átszámítva nálunk egy ekkora méretű ingatlan 30 millió forintba kerül. A két számot elosztva egymással kapjuk azt, hogy ma egy budapesti lakásért átlagosan 10 évet kell dolgozni, míg Angliában az ottani viszonyok mellett 14 évet.

A jegybank közelmúltban készített jelentése szerint van még tér a lakásárak emelkedése előtt, bár láthatóak már azok a jelek, amely szerint Budapesten egyre több helyen kezdenek túlárazottá válni az ingatlanok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne találhatnánk jó vételi lehetőségeket, amelyekhez hihetetlenül olcsón kaphatunk most hitelt.

Lakáshitelt keresel és még nem találtad meg az igazit? Kalkulátorunk másodperceken belül a segítségedre lesz!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

5 Hozzászólás

 1. Átlaghontalan

  Ez nagyon manipulatív. A fent említett számok éves bruttó bérre vonatkoznak és nem az esetleges megtakarításra, amiből lakást lehet(ne) vásárolni. Az átlagokkal meg jobb lenne nem példálózni!

 2. rumpundli

  30 milliós lakásért átlagosan 10 évet kell dolgozni?? Ez hogy jött ki? Lehet hogy a 47000-ből? Mondjuk van olyan, aki többet takarít meg mint amennyit keres. És nem hal mellette éhen!

 3. dioptria

  Angliában egy lakásért életed végéig dolgozhatsz.

 4. Csaba Szikora

  miért?te annyit kapsz?
  rossz lehet neked.

 5. KÁDÁR

  SZegény ANGOLOK ,M.o JOBBAN teljesít , már szinte SZTAHANOVISTÁK vagyunk, de meg is érdemli ez a birkák gyülekezete M.O megérett a teljes PUSZTULÁSRA!!!!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

befektetés

Mit hozhat a 2019-es év a magyar befektetők számára?

2019. 01. 21.

Nem tudod, mit várhatsz 2019-től? Azon gondolkozol, hogyan őrizd meg a vagyonod értékét? Netán infláció feletti reálhozamot is szeretnél elérni? Milyen lehetőségeid vannak? Megmutatjuk, miket érdemes figyelembe venned, hogy elérd...

Blogajánló

 • alapblog

  Orosz meló

  Államközi megállapodás szerint több száz cseh állami tulajdonban lévő prágai lakás fölött rendelkezik az orosz követség, hogy azokat diplomaták rendelkezésére bocsássa. Ehelyett elkezdtek üzletelni az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.