Mit hoz az olcsó olaj?

Mit hoz az olcsó olaj?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-13
 

Igen nagy esésen van túl az olajár. A gyengülő forint ellenében még mi is érezzük jótékony hatását. De meddig eshet? Mik lehetnek az alacsony olajár következményei? Lesz-e újra 70 dollár? Ezekről a témákról és még sok másról (hová tűnik az olajból származó bevétel, mi lesz Görögországgal, merre tart a kivándorlás) olvashatsz az év első Alapblog összefoglalójában!

Tud-e újra emelkedni az olaj?

Oil Price Information Service vezető elemzője szerint igen. Véleménye szerint a következő néhány hónapban ugyan nem fog növekedni a fekete arany ára, de az év második felére akár újra 70 dollár közelébe szökhet a kurzus. Ennek oka egyrészt a gyors zuhanás, ráadásul több piaci szereplőnek az idő előrehaladtával már lehetősége lesz csökkenteni a kitermelés ütemét. Ezzel pedig ellenpontja lehet az OPEC tag Szaúd-Arábia jelenlegi nem csökkentjük a kvótát politikájának. Ez utóbbi elhatározást sokan az USA-val közös politikai döntésnek vélik, amivel térdre kényszeríthető sok olajkitermelő ország (köztük pl. Oroszország, Irán, Venezuela) rezsimje. Ám a szakértő mást gondol erről a helyzetről. Az interjú teljes terjedelemben az Alapblogon olvasható.

Hová tűnik az olajból származó „extraprofit”?

Az olajkitermelő országok mesés vagyona nem új keletű, már a 70-es években óriási vagyonokat halmoztak fel. Ilyen összegeket egyszerűen nem lehet elkölteni státuszszimbólumokra, valamit kell kezdeni vele. A 70-es, 80-as években fejlődő országokat (köztük Magyarországot) is finanszírozta az úgy nevezett petrodollár. Ám A 80-as években több ország (pl.: Chile, Brazília, Argentína) csődbe jutott, ami nem túl jó hír a befektetőknek.

A mostani szituáció ebben a tekintetben hasonló a 80-as évekhez. A különbség annyi, hogy most a petrodollár nem országokat, hanem fejlődő országok vállalatait finanszírozza. Ezeket az adósságokat sok esetben meg kell hosszabbítani, ami a csökkenő olajárak melletti szűkülő petrodollár kínálat mellett nehézkes. Ráadásul sokszor a hitelfelvétellel terhelt vállalat profitabilitása is csökkent. Vajon 2015-ben is lesz egy tőkepiaci pánik?

Az olajár pozitív hatása

A csökkenő olajárnak azonban pozitív hatása is van: a defláció, azaz az árak trendszerű csökkenése. Paradox módon ugyanis sok helyen (például hazánkban is tapasztalható) defláció, nem az a defláció, amitől annyira tartanak a közgazdászok. A mostani deflációval párhuzamosan ugyanis növekednek a bérek, ráadásul előbb-utóbb valószínűleg fogyasztásban csapodnak le. Ráadásul úgy tűnik, hogy a hitelezés is be fog indulni. Legalábbis így foglalható össze Zsiday Viktor véleménye a témáról.

Görög csőd?

Érdekes a szakember véleménye még a görög helyzetről. Szerinte mivel alacsony kamaton finanszírozzák jelenleg a görögöket, ráadásul az EU-tól és az IMF-től függenek, így nem valószínű, hogy felrúgnak mindent, és csőd helyzetbe kerülnek. Természetesen kizárni nem lehet.

Be és elvándorlás

Most igen kényes témát feszeget bejegyzésében a Vakmajom is. Megvizsgálta a magánszemélyek pénzáramlásait az EU tagállamai között. Ez áttételesen azt mutatja, hogy mely országokból mely országokba tart a migráció. Látszik, hogy Portugália, Lengyelország, és Románia lakosai utalnak legtöbbet haza. Meglepő még, hogy Franciaországból távozik a legtöbb pénz, de dobogós helyezett Olaszország, és kevésbé meglepő módon az Egyesült Királyság. A teljes listát a Vakmajom blogbejegyzésében találod.

A nap ábrája

És végül zárjunk a nap ábrájával (kattints a képért), ami a teljes foglalkoztatottságot mutatja USA-ban és Európában. Sajnos jól látható, hogy miért versenyképesebb Amerika…

Hirdetés
Hirdetés