Betöltés

Mit kezdj a magyar számlával, ha külföldön élsz?

szerző: Bankmonitor.hu
2013-11-17

Egyre többen döntenek úgy, hogy hosszabb – rövidebb ideig külföldön próbálnak szerencsét. Itthoni pénzügyeikről azonban nekik is gondoskodniuk kell, de ez sokszor költséges teher. Mit tehetnek azok, akik a leghatékonyabban szeretnék ezt megoldani?

Az Európai Uniós tagságunk egyik hozományaként több honfitársunk választja ideiglenes vagy állandó lakhelyéül valamelyik másik országot. Ám nekik is vannak itthon pénzügyi kötődéseik. Például akadnak akik, azért választják az idegen hont, hogy az itthoni hitelüket vissza tudják fizetni. Ám találunk olyat is, aki csak tanulmányaik idejére költöznek ki, és azt befejezve vissza kívánnak térni. Természetesen mindkét csoportnak más lesz a jó megoldás.

Először is azt érdemes tisztázni, hogy egyáltalán vissza kívánunk-e költözni Magyarországra, vagy csak látogatóba érkezünk a későbbiek során. Ha véglegesen külföldre települünk, akkor nem biztos, hogy érdemes fenntartani egy önálló magyar bankszámlát. Gondoljunk csak bele: ha mindig Ausztriába megyünk síelni, sőt alkalom adtán még ott is vásárolunk, akkor sem kell egy osztrák bankszámlát nyitnunk. Tehát ilyen esetben elég külföldön bankszámlával rendelkeznünk, és itthon a kinti kártyánkat használnunk, valamint nagy ritkán előforduló forint átutalásunkat is arról bonyolítanunk. 

Amennyiben viszont egyéb pénzügyeink (hitel, vagy lakáskiadásból származó bevétel) is kishazánkhoz kötnek, az itthoni bankszámla elkerülhetetlen, vagy ha pár év után tervezünk visszaköltözni Magyarországra (ahol ráadásul addig is sűrűn megfordulunk), már más a helyzet.  Ilyen esetekben érdemes a számlát annyira „lecsupaszítani” amennyire csak lehetséges. Tehát nem feltétlenül szükséges egy olyan drágább számlacsomag, aminek a keretében ingyenesen vehetünk fel készpénzt Magyarországon, ha itthon sem vagyunk. Sőt, az utazási biztosításunkat is lemondhatjuk, hiszen huzamosabb külföldi tartózkodás esetében egyébként sem érvényes. Sőt, akár a kártyánktól is megválhatunk, hiszen a külföldi készpénzfelvétel általában igen költséges vele, a vásárlásnál meg a devizaváltások miatt nem biztos, hogy túl kedvező a használata.

A netbankot azonban érdemes megtartanunk, hiszen külföldről is ellenőrizhetjük egyenlegünket, utalásokat bonyolíthatunk, kezelhetjük lekötéseinket. Ha eddig még nem állandó átutalásokkal, illetve csoportos beszedési megbízásokkal egyenlítettük ki számláinkat, akkor mindenképp érdemes erre áttérni. Természetesen a szükséges fedezetről sem feledkezhetünk meg! Tehát rendszeres időközönként ellenőrizzük a számlánk egyenlegét, hogy minden kötelezettségünknek eleget tudjunk tenni. 

Sokan választják azt a megoldást, hogy itthoni számlájukon egy családtagjukat, vagy jó barátjukat meghatalmazzák, és ők intézik helyettük a banki ügyeket. Ilyenkor mindig olyan személyt válasszunk, akiben maximálisan megbízunk. Ha nincs semmi kötelezettségünk, és külföldi tartózkodásunk alatt nem használnánk a számlánkat, akkor érdemes egy olyan választani, amihez a bank nem vár el aktív használatot:

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

2 Hozzászólás

 1. Teveli Mihaly

  Thaiföldön elő fiam itthoni bankszámláját szeretne megszüntetni. Haza jönni ezért nem szeretne. Banki ügyei intézésével teljes mértékben az édesapját, engem bízott meg. Mégsem tudom megszüntetni a fiam számlájátMit lehet tenni az ügy érdekében?.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Mihály,
   Az adott bank számára megfelelő meghatalmazást kell készíteni, amit a bankkal kellene egyeztetni!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Külföldön élő magyarként is jár a 30%-os állami támogatás?

2017. 08. 30.

„Lakástakarékkal kapcsolatban merült fel bennem, hogy egy 9 éve külföldön élő magyar családtag adószámára lehetséges-e kihasználni a támogatást? Egyáltalán bármiben különböznek-e a külföldön élő magyarokra vonatkozó feltételek?” A kérdés a...

Lakástakarék: Milyen számlával igazolhatod a lakáscélt?

2016. 09. 25.

Amennyiben valaki a 30%-os állami támogatásból építkezne, fürdőszobát újítana fel, netán egy szaunával lepné meg magát, a megfelelő összegről a megfelelő számlákat kell hozzá bemutatnia a lakástakaréknak. Kinek a nevére,...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.