Betöltés

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

szerző: Bankmonitor.hu
2019-09-19

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Közülük mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre, szabadon felhasználhatók, kamataik pedig jó ideje alacsonyak.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a személyi kölcsön kalkulátorunk.

A Bankmonitor tapasztalatai szerint sok igénylő szembesül azzal a Babaváró hitel igénylésekor, hogy nem jogosult az „ingyen” kölcsönre.

Az elutasítási okok két nagy csoportba sorolhatók:

 1. Az igénylők nem felelnek meg a Babaváró támogatás állam által meghatározott elvárásainak, például nem házasok, nincs magyar lakcímük, egyikük sem rendelkezik legalább 3 év TB jogviszonnyal.
 2. Megfelelnek a Babaváró támogatást igénylőivel szemben állított személyi feltételeknek, ám a banki hitelképességi vizsgálaton elbuknak. Például azért, mert nincs kellő ideje munkaviszonyuk, vagy nem tudnak megfelelő összegű jövedelmet igazolni, esetleg valamelyikük rossz adósként van nyilvántartva a KHR adatbázisban.

Amennyiben az elutasítás olyan személyi feltétel nem teljesítése miatt történt, ami viszonylag könnyen „kijavítható”, akkor mindenképp érdemes megtenni a szükséges lépéseket, majd ismét megigényelni a Babaváró hitelt. Ilyen, könnyen orvosolható elutasítási ok lehet például az, ha az igénylők nem házasok, esetleg NAV tartozásuk van.

Egészen más a helyzet akkor, ha az igénylést olyan okok miatt utasítja el a bank, amin nem lehet változtatni. A Babaváró hitel fontos feltétele például az, hogy a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét, de elvárás a három éves TB jogviszony is, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra teljesíteni. Ilyenkor nincs mit tenni, mint elfogadni, hogy a Babaváró támogatást nem vehetjük igénybe, és ha mindenképp hitelre van szükségünk, más finanszírozási megoldást keresni.

Hiába jogosult azonban egy házaspár a Babaváró támogatásra, ahhoz hogy a hitelt megkapja, előbb át kell esniük a banki hitelképességi vizsgálaton. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, ez bankonként nagyon különböző, így előfordulhat, hogy akiket az egyik bank kikosarazott, a másik könnyedén hitelez.

Ilyen bankfüggő sajátosság lehet például, hogy a bank jövedelemvizsgálatkor a kamatmentes (45.834 Ft) vagy a kamatos törlesztőt (76.394 Ft) veszi-e alapul a Babavárónál. A bankok egy része ugyanis bebiztosítja magát arra az esetre, ha nem születne meg 5 éven belül a gyerek, emiatt pedig piaci kamatozásúra változna az addig kamatmentes Babaváró hitel. (Ráadásul ilyenkor az 5 év alatt igénybe vett állami kamattámogatást egy összegben kell visszafizetni, ami szintén megterheli a családi költségvetést.)

Az igénylő szempontjából azonban a Babaváró hitelfelvétel sikere múlhat a fentieken, hiszen jogszabály szerint a havi nettó igazolt jövedelem maximum 60%-áig engedik a törlesztőket elmenni a bankok. (A Bankmonitor tapasztalatai szerint azonban a banki gyakorlat ennél általában szigorúbb.) Így, ha alacsony az igazolt jövedelem, esetleg van más hitele is a házaspárnak, előfordulhat, hogy nem kapják meg a Babavárót. Éppen ezért érdemes hitelszakértőhöz fordulni, aki ismeri a bankok gyakorlatát, és oda irányítja az igénylőt, ahol sikerrel próbálkozhat.

Alternatív megoldás

Sok pár, akiket nem „javítható” okok miatt kosaraznak ki a bankok, a személyi kölcsönt választja helyette. Természetesen egy személyi kölcsön a kamatot illetően nem veheti fel a versenyt az állami támogatású, egy gyermek születésekor a futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitellel, ám mégis kedvező alternatívát jelenthet. Ugyanis a személyi kölcsön kamatok jelenleg rendkívül alacsonyak, a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátor szerint akár 6,95-7,5%-os végig fix kamattal is hozzá lehet jutni ezekhez.

A személyi kölcsönök esetében nincsenek olyan személyi feltételek, mint a Babaváró esetében:

 • Egyedülállók, élettársak és házasok is igényelhetik.
 • Van olyan bank, ahol hitelfedezeti biztosítás megkötésekor felső korhatárt sem szabnak meg.
 • Nem elvárás a 3 éves TB jogviszony megléte.
 • Az esetleges gyermekvállalás elmaradása nem befolyásolja a hitel költségének alakulását.

Személyi kölcsön igénylésekor ugyancsak elvégzi a bank a hitelképességi vizsgálatot, amikor is a szükséges igazolt jövedelem meglétét vizsgálják, mégpedig a Babaváróval megegyező feltételekkel. (A bankok a Babavárót ebből a szempontból jellemzően személyi kölcsönként kezelik.)

A személyi kölcsönnél és a Babaváró hitelnél közös, hogy mindkettőnél 10 millió Ft a maximális felvehető hitelösszeg, ám míg a Babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet, a személyi kölcsön esetében 10 év a plafon. Emiatt a személyi kölcsön havi törlesztője értelemszerűen magasabb lesz, nem csak a kamat miatt, hanem azért is, mert a bank pénzét rövidebb idő alatt kell visszafizetni.

A személyi kölcsön és a Babaváró hitel egyaránt szabad felhasználású, és egyiknél sincs szükség ingatlanfedezet bevonására. Hasonlóság még a gyors ügyintézés is, hiszen ha minden szükséges dokumentumot sikerült összegyűjteni, akkor a személyi kölcsönt az igénylés befogadását követően néhány napon belül folyósíthatják, a Babavárónál pedig legfeljebb 10 napjuk van elbírálniuk a bankoknak a hiteligénylést.

Babaváró kockázatok

Bár a Babaváró egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes, ráadásul a második gyermeknél a tőketartozás 30%-át, a harmadiknál pedig a fennálló teljes tartozást elengedik, kockázatokkal is jár. Elég arra gondolni, hogy ha nem születik baba, akkor az igénybe vett kedvezményt egy összegben vissza kell fizetni, a hitelt pedig piaci kamattal fizethetjük tovább. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a futamidő alatt a házaspár elválik, esetleg külföldre költöznek, emiatt pedig egyikük sem rendelkezik magyarországi lakcímmel. A személyi kölcsönök esetében ilyen típusú kockázatok nincsenek.

Személyi hitel kalkulátor

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
A megadott adatok alapján eddig ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A pontosabb kalkulációhoz szükséges még:
Ft
hónap
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A várhatóan legkedvezőbb szabad felhasználású hitelek:
Badge @
havi törlesztő
THM
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
 • Várj még pár hónapot hogy meglegyen a megfelelő munkaviszony hossza.
Kérj ingyenes visszahívást személyi hitel szakértőnktől!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

A Bankmonitor segítségét kérem Személyi kölcsön vonatkozásában:
Ft
Ft
Ft
Összes jövedelem:
0 Ft
Bankba érkezik:
0 Ft
Szerepelsz KHR/BAR listán?
Próbaidős munkaviszonyod van?
Bevételek módosítása
0 Ft 0 Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése

  A Nemzetközi Energia Ügynökség jövőbeli szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó előrejelzése, a megújulók gyors előretörésével csak 10 év alatt jelentősen bezuhant és majdnem kilaposodott. Ha ezt a trendet... The post A Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése appeared first on alapblog.

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.